מאת: עו"ד מרדכי כהן-ניסן
להחלטה בעניין מדינת ישראל נ' פרקל ואח'
טענת 'הגנה מן הצדק' היא טענה חריגה בנוף הפלילי אולם בתי המשפט דנים בה לא מעט ולעיתים אף מבטלים כתבי אישום חמורים בגינה. כך אירע במקרה שנדון בפני בית משפט השלום בירושלים, במסגרתו בוטל כתב אישום שהוגש נגד עברייני מס, בשל התנהלות המדינה בתיק.
בינואר 2011 הגישה המדינה כתב אישום חמור המייחס לנאשמים ביצוע של עבירות על חוק מס הכנסה בין השנים 2004 עד 2007. כשנה וחצי מאוחר יותר, התיר בית משפט השלום את תיקונו של כתב האישום והתווספו לו עבירות על פי חוק המע"מ.
במהלך דיון שהתקיים בינואר אשתקד, עתרו הנאשמים לביטול כתב האישום מאחר שלטענתם הם הואשמו בביצוע עבירות חדשות, אשר לגביהן לא נערך להם שימוע כדין. הם הוסיפו כי המאשימה נמנעה מלהעביר לסנגוריה את מלוא חומר החקירה ולא טרחה להמציא תעודת חסיון, ככל שיש בו חומר חסוי. לסיום טענו כי כתב האישום הוגש בשיהוי ניכר.
בתשובתה, ציינה המדינה כי העבירות החדשות שיוחסו לנאשמים נובעות מכתב האישום הראשוני. עוד נטען כי חומר החקירה הועבר במלואו לב"כ הנאשמים. לגבי תעודת החסיון נטען כי היא הוצאה אך לא ניתן לאתרה.
השופטת חנה מרים לומפ הורתה למדינה להעביר לנאשמים את מלוא חומר החקירה, למעט החומר החסוי, בכפוף להמצאת תעודת חסיון.
לאחר שהמאשימה לא מילאה אחר הוראות השופטת, הנאשמים ביקשו שוב למחוק את כתב האישום בשל עיוות דין חמור.
השופטת לומפ, שלא מיהרה לבטל את כתב האישום, נתנה למדינה ארכה נוספת ואחרונה להגשת תעודת החסיון. משלא הוגשה לאחר תום הארכה, שבו הנאשמים וחידשו את בקשתם לביטול כתב האישום.
מחדלים גסים מצד המדינה
"דוקטרינת ההגנה מן הצדק מאפשרת לבית המשפט לבטל את כתב האישום מקום בו הגשת כתב האישום או ניהול ההליך הפלילי עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית" כתבה השופטת תוך שהבהירה כי טענה של עיוות דין תתקבל רק במקרים חריגים.
השופטת הסבירה כי בית המשפט עובד בשלבים: בתחילה, ייבחנו הפגמים שנפלו בהליך הפלילי ועצמתם. בשלב השני, תשאל השאלה האם ניתן לקיים את ההליך הפלילי בצורה הוגנת וצודקת למרות הפגמים שנתגלו בו. ולסיום ייבדוק ביהמ"ש האם ניתן לנקוט באמצעים מתונים יותר מביטול כתב האישום.
במקרה זה, קבעה השופטת, כי כלל המחדלים שביצעה המאשימה בעניינם של הנאשמים, החל מעיכוב מהותי בהגשת כתב האישום ועד לעיכוב בהמצאת חומר החקירה, מובילים למסקנה כי מדובר במקרה חריג המצדיק את ביטול כתב האישום. לפני סיום, מתחה השופטת ביקורת על התנהלות המדינה, אשר דרסה ברגל גסה את הוראותיה, וכאמור, קיבלה את הבקשה.
להחלטה בעניין מדינת ישראל נ' פרקל ואח'
*הכותב הוא שותף במשרד עורכי דין העוסק, בין היתר, בתחום המשפט הפלילי.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.
למדור: פלילי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.