חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

פסק הדין האחרון של ביניש - ברוח ״המחאה החברתית״

מאת: יעל גורליק, עו"ד | תאריך פרסום : 28/02/2012 16:50:00 | גרסת הדפסה

לפסק הדין בעניין חסן ואח' נ' המוסד לביטוח לאומי ואח'

אותות המחאה החברתית ניכרים בפסיקתה האחרונה של הנשיאה ביניש, אשר קבעה, כי ההוראה בסעיף 9א לחוק הבטחת הכנסה, השוללת את הגמלה ממי שבבעלותו או בשימושו כלי רכב- אינה חוקתית ותתבטל אם המחוקק לא יגבש הסדר חדש בחצי השנה הקרובה.

בעתירה שהוגשה על ידי עותרים שגמלתם נשללה מהם נוכח שימוש שעשו ברכב, אליה הצטרפו שורת ארגונים חברתיים ובהם עדאלה ועמותת איתך, נטען כי הוראת החוק השוללת גמלת הבטחת הכנסה ממי שבבעלותו או בשימושו רכב, פוגעת באופן בלתי חוקתי בזכות לקיום אנושי בכבוד.

לטענתם, בהוראה יש כדי לשלול את הגמלה גם ממי שאין ברשותו אמצעים לקיום מינימאלי בכבוד, ולמעשה קובעת באופן קטיגורי, כי כל מי שמשתמש ברכב הוא בעל אמצעי מחייה מספיקים, וזאת מבלי להתחשב בנסיבות הקונקרטיות ובהן הצורך ברכב בשל מחלה, מקום מגורים מרוחק או לשם השתלבות בשוק העבודה.

ראשית, ובניגוד לעמדת המדינה, שטענה כי ביקורת שיפוטית על זכויות חברתיות, דוגמת הזכות להתקיים בכבוד, צריכה להיות מצומצמת יותר מזו שמוחלת על זכויות אזרחיות, קבעה הנשיאה ביניש, כי אין כל סיבה להחיל ביקורת שיפוטית שונה על הזכויות החברתיות, שאינן משניות בחשיבותן לעומת אלה האזרחיות, ובכך חיזקה את ידי המוחים מהקיץ שעבר.

"אין בסיס להבחין באופן חד וברור בין הזכויות החברתיות לזכויות הפוליטיות על יסוד החובות החיוביות או השליליות של המדינה או על יסוד שאלת הקצאת המשאבים.", כתבה הנשיאה, "אכן, ההכרעה בדבר היקפן וגבולותיהן של זכויות האדם החברתיות היא לעיתים מורכבת, ובהיותן זכויות חדשות במשפטנו, אף טרם ניתנה להם פרשנות משפטית מספקת בבית משפט זה. גם השיח האקדמי והמשפטי באשר לזכויות החברתיות התפתח בקצב איטי יותר ויש לכך סיבות רבות שלא כאן המקום לעמוד עליהן. העמימות, אם כן, תוסר ככל שבית המשפט יידרש לפרשנות של הזכויות החברתיות".

לאחר מכן, בחנה הנשיאה את סעיף החוק וקבעה- הסעיף אינו חוקתי ויש לבטלו.

"הזכות למינימום של קיום אנושי בכבוד מצויה בליבו ובגרעינו של כבוד האדם. חיים בחרפת רעב, ללא קורת גג, תוך חיפוש מתמיד מנין יבוא עזרו של אדם, אינם חיים בכבוד. מינימום של קיום בכבוד הוא תנאי לא רק לשמירה ולהגנה על הכבוד האנושי, אלא גם למיצוי יתר זכויות האדם. אין כל פואטיקה בחיים בעוני ובמחסור. ללא תנאים חומריים מינימאליים, אין לאדם יכולת ליצור, לשאוף, לבחור את בחירותיו ולממש את חירויותיו.", הדגישה הנשיאה את חשיבות הזכות לתנאי מחייה נאותים וציינה, כי לגמלה יש מקום מרכזי בהגנה על זכות זו, בכך שהיא מאפשרת לזכאים את האפשרות לספק את צרכיהם הבסיסיים והמינימאליים.

נפסק, כי אמנם רכב הוא נכס שיש להתחשב בקיומו כשבאים לבחון את מידת ההכנסה של מבקש הגמלה, אך עם זאת, החזקה הבלתי ניתנת לסתירה הטמונה בסעיף, כי די בבעלות או בשימוש ברכב על מנת לשלול את הזכאות לגמלה, פוגעת פגיעה לא מידתית, ממשית וניכרת, בזכות החוקתית לקיום אנושי בכבוד.

"בהתחשב במקומה המרכזי של גמלת הבטחת ההכנסה במארג מנגנוני הרווחה בישראל, שלילת הגמלה משמעה שלילת רשת המגן האחרונה, מאלה הזקוקים לה יותר מכל.", כתבה הנשיאה והוסיפה, כי מהשביטוח הלאומי לא בודק באופן פרטני את מצבם הכלכלי של מי שמשתמש או שבבעלותו רכב, נשללת ממנו הגמלה ללא כל קשר להכנסותיו בפועל, וגם אם אין לו באמת אמצעי מחייה נאותים.

"בנסיבות המקרה שלפנינו, המדינה טוענת לתועלת ציבורית המופקת מחיסכון במשאבי המדינה, באמצעות פישוט עבודתם של מוסדות הרווחה ומניעת כספי הציבור ממי שאינם זקוקים לגמלה ומבקשים להונות את מוסדות הרווחה. מנגד עומד הנזק הנגרם לכל אלה הזקוקים לגמלת הבטחת הכנסה לצורך הגשמת זכותם לקיום מינימאלי בכבוד, ואינם מקבלים אותה בשל החזקה החלוטה. המדובר בפגיעה קשה ביותר, הנגרמת לליבת הזכות של מי שממילא מצוי בתחתית הסולם החברתי-כלכלי ונזקק לגמלה כרשת מגן אחרונה מפני רעב ועוני." כתבה הנשיאה ופסקה, כי אין מנוס מלהכריז על בטלות הסעיף, עם זאת נתנה שהות למחוקק לגבש הסדר חדש וקבעה כי הצהרת הבטלות תיכנס לתוקף ביום 1.9.2012.

לפסק הדין בעניין חסן ואח' נ' המוסד לביטוח לאומי ואח'

למדור: חוקתי ומנהלי

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי
יש לכם נכס בצרפת? חוק חדש מגביל את האפשרות להוריש אותו
עו"ד ג'ולי דניאל (אילוסטרציה חיצונית: Rodrigo Kugnharski, Unsplash)

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ