ידיעה בלעדית של פסקדין, שפורסמה גם ב-
לפסק הדין בעניין שמחה גילולה נ' גלובוס גרופ שירותי תקשורת (1998) בע"מ
פרילנסר שעבד עבור חברת גלובוס גרופ, במשך כ- 10 שנים, תבע לקבל מהחברה, שהפסיקה לזמן אותו לעבודות, זכויות סוציאליות. בית הדין לעבודה קיבל את תביעתו ופסק לו כ- 85 אלף שקל.
באפריל 2000, עם תחילת שידורי החדשות של ערוץ 2, הזעיקה חברת גלובוס גרופ, אשר באולפניה צולמו החדשות, נתב תמונה ותיק בתחום, על מנת שיסייע בהקמת המיזם החדש.
בעקבות זאת, עזב הנתב הותיק את מקום עבודתו והחל להעניק את שירותיו לחברה כפרילנסר, כפי שהיה נהוג באותה תקופה.
במשך 10 שנות עבודתו, הוא לא חתם על הסכם עבודה כלשהו והדבר אף לא הוצע לו. זאת, בזמן שיתר נתבי התמונה בחברה הועסקו על ידה כשכירים.
לאחר כעשור, ובעקבות ויכוח בין נתב התמונה לעובדת אחרת, חדלה גלובוס גרופ להזמין את שירותיו. הנתב מחוסר העבודה, פנה לבית הדין האזורי בירושלים בבקשה להכיר בו כעובד של החברה וכפועל יוצא, לזכות בזכויות סוציאליות.
לטענתו, כיתר נתבי התמונה, שהועסקו כשכירים, גם הוא השתלב במערך העבודה של הנתבעת. לדבריו, בכך שהפסיקה הנתבעת לזמן אותו לעבודה, היא למעשה פיטרה אותו, ומשכך - הוא זכאי לפיצויי פיטורין, חלף הודעה מוקדמת ולקבלת יתר הזכויות הסוציאליות המגיעות לכל עובד.
מנגד, טענה הנתבעת, כי התובע בעצמו ביקש להיות פרילנסר. בנוסף, היא הגישה תביעה שכנגד להשבת הכספים ששולמו לתובע, משום שלטענתה, הסכומים הם היו גבוהים בהרבה מן השכר הראוי המקובל בתחום.
התובע שימש כעובד בחברה
השופט אייל אברהמי קיבל את התביעה. לדבריו, למרות שהוגדר כפרילנסר, הוא התחייב לחברה והתחייבות זו מנעה ממנו להתקשר עם מעסיקים אחרים.
כמו כן נקבע, כי ההתקשרות בין התובע לנתבע היתה בעלת אופי מתמשך, קבוע ומחייב.
השופט הוסיף וביקר את הנתבעת על כך שלא החתימה את התובע על חוזה עבודה במשך כל אותן שנים.
עוד ציין השופט, כי לא נעלם מעיניו, כי במהלך השנים שולמו לתובע זכויות מסוימות כגון שעות נוספות, מה שמעיד על כך שהחברה כן הכירה בו כעובד מן המניין. . בנוסף, נלקחה בחשבון העובדה כי המשמרות נקבעו כל ידי הנתבעת ואילו התובע ביצע את עבודתו באולפני ההקלטה של הנתבעת.
לפיכך, נקבע כי יש להכיר בתובע כמי שהיה עובד של הנתבעת.
השופט דחה את התביעה הנגדית, לאחר שקבע כי שכרו של התובע לא היה גבוה בהרבה מעל המקובל.
לסיום נפסקו כ- 85 אלף שקל עבור הזכויות הסוציאליות שנצברו לזכותו במהלך שנות עבודתו, וכן הוצאות משפט של 7,000 שקל.
המלצה: לערוך חוזה מפורש
עו"ד מירב שמחיוף, העוסקת בדיני עבודה, מבהירה כי העסקת עובד כ'פרילנסר' מהווה לרוב דרך להתחמק מדיני העבודה ולהקטין את הוצאות המעסיק תוך שלילת זכויותיו של העובד.
במקרה זה, מציינת עו"ד שמחיוף, התוצאה מוצדקת, במיוחד לנוכח העובדה שלא היה הבדל משמעותי בין שכרו של התובע לזה של יתר עובדי החברה. אולם, במקרים בהם קיים פער משמעותי בין שכר 'הפרילנס' לזה של עובדים דומים מסוגו, היא ממליצה למעסיקים לערוך חוזה התקשרות מפורש ולכלול בו סעיף גדרון, המאפשר השבה או קיזוז.
לפסק הדין בעניין שמחה גילולה נ' גלובוס גרופ שירותי תקשורת (1998) בע"מ
למדור: דיני עבודה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.