אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> מנהלים תביעה בנוגע לרכוש בחו"ל? זה כלי שאתם חייבים להכיר

מנהלים תביעה בנוגע לרכוש בחו"ל? זה כלי שאתם חייבים להכיר

מאת: אורלי מנע-שני, עו"ד ומגשרת | תאריך פרסום : 15/10/2023 14:28:00 | גרסת הדפסה

עו"ד אורלי מנע-שני | צילום: סם יצחקוב, אילוסטרציה: Clay Banks, Unsplash

אף אחד לא רוצה לנהל הליכים משפטיים במשך שנים רק כדי לגלות בסופם שאי אפשר לממש את פסק הדין. כך תגנו על הנכסים שלכם בחו"ל בזמן ניהול התביעה

כל תובע רוצה לזכות בתביעתו ולקבל בסופו של יום את המגיע לו. אף אחד לא רוצה לנהל תביעה במשך שנים ולגלות בסוף התהליך שהרכוש שהוא אמור לקבל הוברח ואינו קיים עוד ושפסק הדין לא שווה את הנייר עליו הוא כתוב.

החשש גובר במסגרת תביעות בין בני זוג, כאשר גם נכסים הרשומים על שם צד אחד בלבד נחשבים רכוש משותף ואמורים להתאזן בין הצדדים. בהיעדר הסכמות בין בני הזוג, תביעה רכושית עשויה להתנהל במשך שנים. במצב כזה עשוי הצד שהנכסים המשותפים אינם רשומים על שמו לגלות שהם הוברחו ונמכרו או הועברו לבעלות של צד ג'.

קשה וחשוב עוד יותר להבטיח שנכסים לא יוברחו כאשר אותם נכסים נמצאים בחו"ל, מחוץ לתחום השיפוט של מדינת ישראל בה מתנהל ההליך המשפטי. למשל, בני זוג שחיו בחו"ל שנים רבות, צברו שם רכוש, קנו בית, הקימו עסקים והחליטו לשוב ארצה כשכל רכושם נותר בחו"ל ובארץ אין להם כלום למעט חשבון בנק. איך מבטיחים שהרכוש המצוי בחו"ל לא יוברח? 

לצורך הבטחת המטרה הסופית – קבלת הכספים והזכויות, עומד בפני התובע ארסנל של סעדים זמניים שמטרתם אחת – הקפאת המצב הקיים של שמירת הנכסים כדי למנוע סיטואציה שבה הזוכה בתביעה ימצא עצמו מול שוקת שבורה. 

כאשר הנכסים מצויים בישראל, המצב פשוט יותר. על מנת לשמור את המצב הקיים ולמנוע הברחה של נכסים בישראל, ניתן לעתור בבקשה לצו עיקול או צו מניעה ולרשום את הצו אצל הגורם המחזיק – אם זה בנק , חשבון מנוהל, תיק השקעות או לשכת רישום מקרקעין, רשות מקרקעי ישראל כשמדובר בנכס מקרקעין.

אם נכסי המריבה מצויים בחו"ל העניינים מסתבכים. לא ניתן לקבל בארץ צו עיקול או צו מניעה רגיל לגביהם, שכן לא ניתן לרשום עיקול או צו מניעה על נכס שנמצא מחוץ לישראל.

הפתרון במקרה כזה הוא סעד לא קונבנציונאלי ופחות שכיח מסוג "צו מרווה" שמקורו במשפט האנגלי, ורבים אינם מודעים לעצם האפשרות לבקשו. מדובר בצו חריג לאור העובדה שמדובר בבית משפט ישראלי הנותן החלטה שמונעת מבעל דין לעשות פעולות בנכס המצוי מחוץ לתחומי המדינה.

צו מרווה הוא סעד חשוב ביותר בעולם בו אנו חיים, עולם בו גבולות מדיניים הולכים ומאבדים מחשיבותם, לא כל שכן כאשר יותר ויותר ישראלים רוכשים נכסים בחו"ל ומוציאים כספים מחוץ לגבולות המדינה. 

צו זה בה לפתור מצב בו מתייצב בפני בית משפט ישראלי אדם אשר כפוף לסמכות שיפוטו של בית המשפט, אך עיקר נכסיו נמצאים מחוץ לישראל.

צו מרווה יינתן רק במקרים מתאימים וחריגים כאשר בית המשפט משתכנע כי אי מתן הצו יכביד באופן ממשי על ביצוע פסק הדין (תקנה 109 לתקנות סדר הדין האזרחי החדשות).

אמנם לבית המשפט הישראלי "אין שיניים" בכל הנוגע לאכיפת הצו והסנקציה היחידה הנתונה לו היא ביזיון בית משפט, אך יחד עם זאת, בעל דין לא ייטה להפר צו של בית משפט ישראלי ולבטח יחשוב פעמיים בטרם יפר אותו.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
מתחתנים? דברים שחשוב לדעת על שטר הכתובה
עו"ד גילה עיני. צילום: שבי קדם
מה יעלה בגורל המטבעות הווירטואליים אחרי מות בעליהם?
עו״ד ראובן גוברין (צילום: דן בן ארי)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ