אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> שוויון בנטל: שלוש שנים לתקדים המזונות

שוויון בנטל: שלוש שנים לתקדים המזונות

מאת: מערכת פסקדין | תאריך פרסום : 16/08/2020 10:47:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Xavier Mouton Photographie, Unsplash

ביולי 2017 השתנתה המציאות של זוגות גרושים בישראל עם פרסום הלכה חדשה שקבעה שגם אמהות יישאו בנטל המזונות. מה זה אומר בפועל? עו״ד מאיה רוטנברג, שייצגה את האב בפסק הדין התקדימי, ענתה לשאלות הגולשים

ביולי האחרון מלאו שלוש שנים להלכה החדשה במזונות שנקבעה בפסק דין 919/15 של בית המשפט העליון.

בתיק חשוב זה ייצגה עו״ד מאיה רוטנברג אב שגרושתו דרשה ממנו מזונות של 9,000 שקל לחודש עבור שלושת ילדיהם, לאחר שנקבעה משמורת משותפת וזמני השהות היו שווים. האישה השתכרה שכר דומה לאב.

בית המשפט למשפחה פטר את האב מתשלום המזונות בפסק הדין וקבע לראשונה תקדים משפטי שלפיו אב לא ישלם מזונות כאשר בני הזוג משתכרים משכורות דומות ונושאים במשמורת משותפת של ילדיהם.

בעקבות ערעור בית המשפט המחוזי ביטל את פסק הדין וקבע כי על פי הדין העברי חובת המזונות מוטלת על האב.

בערעור שהגישה עו״ד רוטנברג בשם האב לבית המשפט העליון התהפכה התוצאה. פסק הדין קבע שההסדר לא מקיים את לשון חוק המזונות, מפלה בין אבות לאימהות ומבוסס על הנחות סטריאוטיפיות.

העליון הוציא תחת ידיו הלכה תקדימית שמבטלת את החיוב האבסולוטי של האב ומותירה בידי בית המשפט למשפחה את שיקול הדעת לקבוע בכל מקרה לגופו את אופן חלוקת המזונות, מתוך הנחת מוצא שכאשר מדובר במשמורת משותפת על ילדים מעל גיל 6 לשני ההורים יש חבות שווה. 

איך השפיע התקדים על מציאות חייהם של בני זוג גרושים בפועל?

עורכת הדין והמגשרת מאיה רוטנברג, בעלת משרד מוביל בתחום דיני המשפחה וגירושין, ענתה לשאלות הגולשים.

צפו בשידור החי >> 

אלון שאל: אני ואשתי בהליכי גירושין. אם אקבל משמורת מלאה בית המשפט יחייב את האישה במזונות?

השאלה שנבחנת האם הילדים הם מעל גיל 6 או מתחת לגיל 6. אם הילדים הם מעל גיל 6, יעשו הבחנה ברמות השכר של שני ההורים. אם הילדים מתחת לגיל 6, הרי שהאב חייב בחבות אבסולוטית על הילדים ואז יכול להיות שלא יחייבו את האישה במזונות שהרי החובה היא חובה אבסולוטית על האב.   

אלה שאלה: נפרדתי מבן הזוג שלי לפני כמה חודשים. חיינו כידועים בציבור ויש לנו ילדה בת חמש. אני מתקיימת מקצבאות של ביטוח לאומי והוא עובד כסוכן מכירות ומרוויח בממוצע 10,000 שקל בחודש. הסכמנו שהילדה אצלו יומיים בשבוע וכל סוף שבוע שני. הוא מוכן לשלם 1,200 שקל מזונות בלבד. כדאי להגיש תביעה? אציין ששנינו גרים בשכירות באזור יקר יחסית.

הילדה במקרה הזה היא מתחת לגיל 6 ועל כן החובה היא חובה אבסולוטית על האב. הצרכים של ילד נאמדו בפסק דין בבית המשפט המחוזי בסך של 2,200 שקל. בית המשפט כן יבחן את זמני השהות של האב והחלוקה בזמנים גם כשהילדה מתחת לגיל 6. מכיוון שההכנסה היא מקצבאות של ביטוח לאומי של האישה, אני מניחה שבית המשפט יכול ויפסוק לה מזונות גבוהים יותר מ-1,200 שקל אבל צריך לבחון את זה לפי הנסיבות.

עמליה שאלה: אני גרושה 3 שנים. לפי פסק דין שאישר את הסכם הגירושין שני הילדים אצלי והוא משלם מזונות של 3,500 שקל. לאחרונה הוא הגיש תביעה למשמורת משותפת ואני חוששת שזה רק כדי להקטין את המזונות. הוא לא מעורב, מבטל הרבה את זמני השהות המעטים שנקבעו לו וגר מאז הגירושין עם הוריו. מה כדאי לעשות?

ככל והאב מגיש תביעה לשינוי זמני שהות כדי להפחית את המזונות עליו להוכיח שהוא באמת יכול לקיים משמורת משותפת. ככל והוא גר אצל הוריו והוא מבטל את זמני השהות, יכול להיות שבית המשפט לא ייעתר לתביעה שלו ואפילו יחייב אותו בהוצאות. הוא צריך להבטיח שיהיה לו מקום הולם לילדיו, חדר לילדיו, כדי לקיים את המשמורת המשותפת ולא יכול להיות שהוא יבטל את זמני השהות כי זה מעיד שהתביעה היא תביעה טורדנית ולא תביעה אמיתית.

גלעד שאל: מה הסיכוי שלי להפחית את המזונות או לבטל אותם לאור התקדים. אנחנו במשמורת משותפת כבר שנתיים, היום הילדה בת 8. גרושתי מרוויחה 1,500 שקל יותר ממני.

במקרה הזה ייבחן האם התשלום של ה-1,500 שקל נקבע בהסכם גירושין שאז הכלל הוא שהסכמים צריך לכבד והעובדה שהאישה מרוויחה 1,500 שקל יותר ממך לא מהווה שינוי נסיבות או שהאם זה נקבע בתוך פסק דין ואז בית המשפט יצטרך לבחון האם יש שינוי נסיבות מהותי כדי להפחית את המזונות.

אבי שאל: בני בן ה-16 עבר לגור איתי לאחר מריבה עם אמו. הוא אצלי כבר 5 חודשים. האם אני יכול לתבוע קיזוז או החזר של דמי המזונות בתקופה הזו?

ככל שהילד עבר למשמורת למעשה מלאה אל האב, האב יכול לדרוש ביטול של המזונות או הפחתה של המזונות, בגלל שהוא נושא בכל הצרכים. בית המשפט יבחן האם המעבר הוא זמני או מעבר עקבי לאורך זמן ולא לתקופה מסוימת שהיא תקופה קצרה.

נועם שאלה: לפני חצי שנה קודמתי בעבודתי ואני מרוויחה בממוצע 3,000 שקל יותר. בעלי לשעבר טוען שזה עילה להפחתת המזונות שהוא משלם על בננו המשותף בן ה-9. האם הוא צודק?

3,000 שקל עליה בהכנסה יכולה להוות שינוי נסיבות מהותי. בית המשפט יצטרך לבחון האם השינוי, ההגדלה בשכר, היה צפוי במועד חתימת ההסכם, או אם לאו. יכול להיות שבית המשפט כן יתייחס לזה כשינוי שהוא שינוי מהותי. גם יבחנו האם אצלו גדלה ההכנסה בשכר באותה תקופת זמן.

מירה שאלה: אני ובעלי פרודים ולקראת גירושין. יש לנו ילדה בת שנתיים וילד בן 6.5. שנינו מרוויחים בסביבות ה-10,000 שקל והכוונה היא שתהיה משמורת משותפת. האם במצב זה לא יהיה חיוב מזונות בכלל?

יש לעשות הבחנה בין שני הילדים. על הילדה בת שנתיים יש חיוב אבסולוטי על האב, על הילד בן ה-6.5 יש מבחן הכנסות. מכיוון שההכנסות ביניכם זהות על הילד בן ה-6.5 כנראה שלא יהיו מזונות. על הילדה בת שנתיים צריך לעשות מדרגות עד גיל 6 ומגיל 6. כמובן שצריך לבחון את המכלול, את הנכסים, את ההכנסות מכל מקור שהוא.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ