אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> איזון משאבים: איך מחלקים את הרכוש במקרה של פרידה?

איזון משאבים: איך מחלקים את הרכוש במקרה של פרידה?

מאת: מערכת פסקדין | תאריך פרסום : 05/01/2020 13:49:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Andriy Popov, 123rf

במקרה של פרידה, אחד הנושאים המורכבים המעסיקים את בני הזוג הוא חלוקת הרכוש. מה קובע הסדר איזון המשאבים שבחוק ואיך מפרקים את השיתוף בנכסי נדל״ן? 

שנת 2019 היתה מלאת התפתחויות בתחום דיני המשפחה בכלל ובתחום יחסי הממון וחלוקת הרכוש בין בני זוג בפרט.

אי אפשר שלא לציין את כל השנויים המהפכניים שחלים ונוהגים כיום בענייני משמורת ילדים, פסיקת מזונות וכל ההתיחסות השוויונית לאופן חלוקת האחריות בגידול הילדים בד בבד עם הליך הגירושין. 

יחד עם זאת, לא ניתן להתעלם מפסק הדין הקשה שניתן בבית הדין הרבני ואשר קבע כי אישה שבגדה אינה זכאית לקבל את מחצית דירת המגורים והבג״צ שנמנע מלהתערב בפסיקה כה קשה זו.

מדי יום צצות ועולות שאלות וסוגיות ייחודיות בשאלת אופן ביצוע חלוקת הרכוש בין בני זוג שהחליטו לפרק את החבילה, כגון מהו הסדר איזון המשאבים וכיצד הוא משפיע על חלוקת הרכוש במועד הגירושין, מה הדין לגבי זכויות פנסיה, הדירה המשותפת, האם יש הבדל בין בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני, ועוד.

לחלק מהשאלות הנשאלות תשובות ברורות ומוסדרות בחוק יחסי ממון אבל שאלות רבות אחרות נשארות ללא פתרון חד משמעי אשר בהעדר הסכמה יידרשו למצוא את פתרונן בבית המשפט.

עורכת הדין והמגשרת ורדה חקלאי, העוסקת בתחום דיני המשפחה כבר למעלה מ-30 שנה, ענתה לשאלות הגולשים. 

צפו בשידור החי >>

נאווה שאלה: אני ובעלי חיים בנפרד מזה כשנתיים ולאחרונה החלטנו להסדיר את הגירושין באופן רשמי. איזה רכוש ייכלל במסגרת איזון המשאבים?

ככלל נאווה, הרכוש שצריך להיכלל הוא כל הרכוש שנצבר ממועד הנישואין עד למועד שבו אתם עושים את הסכם הגירושין. במקרה שלכם, בגלל העובדה ששנתיים אתם חיים בנפרד ולא השכלתם לעגן כל הסכם ביניכם, עלולה לצוץ השאלה האם הרכוש שנצבר במהלך השנתיים (רכוש זה גם זכויות וגם חובות) האם רכוש כזה ייכלל במסגרת הסדר איזון המשאבים. זו שאלה שיכולה להיות הרת גורל לגבי כל אחד מכם. שאלה כזאת או שתבוא ותוכרע על ידכם בהסכמה או שבית המשפט יצטרך לקבוע האם המועד לאיזון המשאבים יוקדם ויקבע שנתיים קודם לכן או ימשיך ויחול עד עצם היום הזה.

יונתן שאל: לפני כ-15 שנה אמי רכשה לי דירה שנרשמה על שמי לפני הנישואין. זמן קצר לאחר מכן הכרתי את אשתי ומאז אנחנו גרים בדירה ומגדלים בה את שני ילדינו. במהלך השנים עשינו שיפוץ והוספנו חדר. אני מעוניין להגיש היום תביעת גירושין, האם אשתי יכולה לדרוש את פירוק השיתוף בדירה?

כעיקרון יונתן, אשתך לא יכולה לדרוש היום את פירוק השיתוף בדירה כיוון שהיא לא רשומה כבעלים של הדירה. מי שיכול לדרוש את פירוק השיתוף הוא רק אדם שרשום כבעלים של הנכס, של הדירה. אם זו אשתך יכולה כן להגיש תביעה לבית משפט או לבית הדין ולתבוע הכרה בזכויותיה בדירה למרות שמדובר בדירה שהתקבלה לידך לפני הנישואין. זאת, לאור העובדה שהשקעתם בה, גרתם בה, ראיתם שניכם את הדירה כדירת המגורים. לכאורה, לפי טענתה, מדובר בנכס משותף שעומדות לה זכויות במחציתו. אם בית המשפט יכיר בזכויותיה במחצית הדירה היא אכן תוכל להגיש תביעה לפירוק השיתוף בדירה.

ירון שואל: אני יוצא בקרוב לפנסיה מוקדמת ואשתי תמשיך לעבוד כנראה עוד כ-8 שנים. אנחנו בהליכי גירושין. האם היא זכאית למחצית מכספי הפנסיה שלי?

כן ירון. כספי פנסיה שזכאי אדם לקבל עם פרישתו הם חלק מהרכוש המשותף ומעצם העובדה שאתם עומדים להתגרש היום עומדת לאשתך הזכות לקבל את מחצית הפנסיה שזה למעשה אותו חיסכון משותף שנצבר לשניכם. במקרה שלך, בגלל שאשתך ממשיכה לעבוד ואתה עתיד לחיות אך ורק מכספי הפנסיה יש סמכות לבית המשפט לבוא ולהורות שאיזון הפנסיה כלומר חלוקת הפנסיה יאוחר ויעשה אך ורק במועד שבו אשתך גם היא תצא לפנסיה אבל זו שאלה שבשיקול דעת בית המשפט ולגמרי תלויה בנסיבות ובשווי הפנסיה בשווי הכנסתה של אשתך.

ליהי שואלת: במהלך הנישואין בעלי עשה דוקטורט, פיתח קריירה מצליחה ואני הייתי בבית עם הילדים. אני יוצאת היום מהנישואין בגיל 45, בלי מקצוע. האם ניתן לבקש חלוקה לא שוויונית של הרכוש לטובתי?

כן ליהי. ניתן לבקש וגם לקבל חלוקה לא שיוויונית של הרכוש לטובתך רכוש משותף שמחלקים בני זוג במועד הנישואין כולל גם את נכסי הקרירה שצובר אדם במהלך שנות הנישואין. נכסי הקריירה מתייחסים גם לכושר השתכרות וגם למוניטין שלוץ הנכסים האלה יצטרכו להילקח בחשבון כשתבואו לחלק את הרכוש בינכם. יתרה מכך לבית המשפט גם יש שיקול דעת במסגרת חוק יחסי ממון לא לחלק שווה בשווה אלא לבוא ולראות את מצבך לקחת בחשבון את העדר כל נכסי קרירה שעומדים לך לעומת נכסי הקרירה שעומדים לבעלך.

דוד שואל: לפני כמה שנים אשתי ירשה 300,000 שקל, הכנסנו את זה לחשבון המשותף ומאז הכספים שם בפיקדון. האם יש לי זכויות בכספים האלה במקרה של גירושין?

כן. עצם העובדה ששניכם נתתם את דעתכם ושמתם את כספי הירושה שלכאורה יכול להיות רכוש בלעדי של מי שקיבל אותם בפיקדון משותף, עצם הפקדתם של הכספים בפיקדון המשותף מעיד על גמירות הדעת של שניכם שמדובר ברכוש משותף בנסיבות האלה אני לגמרי חושבת שעומדת לך הזכות לדרוש מחצית מהכסף.

אבנר שאל: אני ואשתי החלטנו להתגרש אחרי 22 שנות נישואים. האם במסגרת איזון המשאבים עלי לשאת בחובות שאשתי צברה בעסק שלה?

מה לעשות, כן. כמו שמתחלקים בזכויות ככה מתחלקים גם בחובות. חלוקת הזכויות עומדת בקנה אחד עם חלוקת החובות. העסק שאשתך הקימה, ולא פרטת בדיוק איזה ומה וכמה שנים הוא הכניס או הפסיד, אבל עצם קיומו של עסק משותף מן הסתם מחייבת גם חלוקת החובות שאותו עסק צבר כן הדברים עומדים באותה קורלציה זכויות וחובות.

תמי שואלתאני ובעלי בהליכי גירושין. יש דירה שרכשנו מכספים משותפים ונרשמה על שמו של בעלי משיקולי מס. איך אני יכולה לדאוג שהוא לא יבריח נכסים וכספים עד להכרעה בתביעת חלוקת הרכוש? 

את לגמרי יכולה לדאוג ולהבטיח את הברחת הרכוש תמי או על ידי הגשת בקשה או לבית הדין או לבית המשפט לצו עיקול, לצו מניעה לצו הקפאת פעילות בנכסים עד למועד חלוקת הרכוש. לחילופין, אם וכאשר חוץ מהדירה יש לכם נכסים רבים שהם לפחות שווי ערך לשווי הדירה שנרשמה על שמו של בעלך, הרי שגם אם לא תנקטי בכל צעד ביניים יכול להיות שתוכלי לאזן נכסים אחרים עם אותה דירה כאשר הוא יבריח אותה או ימכור אותה.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ