אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני חוזים >> להכות בו כשהוא חם: כללי ברזל להסכם בוררות

להכות בו כשהוא חם: כללי ברזל להסכם בוררות

מאת: עו"ד אמיר רובין | תאריך פרסום : 17/04/2024 10:52:00 | גרסת הדפסה

עו"ד אמיר רובין | צילום: דפי רובין, אילוסטרציה: Cytonn Photography on Unsplash

הסכמים הרבה פעמים כוללים בתוכם תניית בוררות. מה המשמעות ומדוע חשוב להתעכב על הסעיף?

מדינת ישראל ידועה במערכת משפט עמוסה. סכסוכים משפטיים הם חלק בלתי נפרד מחיינו וייתכן שכל אחד ואחת יאלצו להתמודד עם הליך משפטי כזה או אחר במהלך חייהם. לכן כדאי לדעת שקיימת אלטרנטיבה לבית המשפט: הליך בוררות.

ייתכן שנתקלתם בעבר בסעיף בוררות כשחתמתם על הסכם מסחרי, או שרכשתם דירה מחברה קבלנית אבל רבים לא מודעים למשמעות. תניית בוררות בהסכם, למעשה מחייבת את שני הצדדים לברר את הסכסוך ביניהם בפני בורר במקום בבית המשפט. אלו הם כללי הברזל להסכם בוררות על מנת שהתהליך שלכם יהיה קל ופשוט:

הסכם בוררות – מה שחשוב לדעת

כאשר מדובר על הסכם בוררות חשוב להכות בברזל כל עוד הוא חם ולקבוע עוד בשלב הראשון של ההסכם מהם המנגנונים החשובים לכם למקרה שיתגלע סכסוך בין הצדדים בעתיד. משכך, חשוב לחתום על סעיף בוררות נרחב שמגן על האינטרסים של שני הצדדים ומשמר גם את מטרת ההסכם.

יש לציין כי גם בתקנות סדר הדין האזרחי המעודכנות קיימת הוראה שלפיה על הצדדים לסכסוך לשקול פנייה להליך אלטרנטיבי כגון בוררות או גישור. הוראה זו נועדה להקל על עומס שיפוטי. ההסכמה שתופיע בהסכם תשליך באופן ישיר על דרך ניהול ההליך בעתיד, ולכן יש לשקול זאת היטב מראש.

לדוגמה, בהליכי בוררות אין ערעור אוטומטי. תיקון מספר 2 לחוק הבוררות משנת 2008 הוסיף אומנם שתי אופציות ערעור: או ערעור בזכות בפני בורר, או ערעור ברשות בפני בית המשפט. ואולם, עצם האפשרות לערער תלויה בהסכמת הצדדים כחלק מהסכם הבוררות הכולל. כמו כן, לכל אחת מדרכי הערעור – בפני בורר או בית משפט – סדרי דין ותנאים משלה, וגם את זה יש לקבוע מראש.

גם סוגיות כגון האם הבוררות תבוצע לפי חוקי מדינת ישראל (הדין המהותי); סדרי הדין, דיני הראיות ומשך ניהול ההליך – כל אלו הם דברים שיש להסדיר טרם החתימה על הסכם הבוררות.

בנוסף יש לשקול מהם גדרי הסמכות שהצדדים מעניקים לבורר, והאם הבורר מוסמך לדון בשאלת סמכותו או שיש להותיר זאת להכרעת בית המשפט. כמו כן, ככל שהצדדים מבקשים להשאיר את הליך הבוררות חסוי, עליהם לציין זאת במפורש בהסכם הבוררות ולקבוע סנקציה מתאימה למפר חובה זאת.

הסכם בוררות "מוכן מראש" – לחתום?

פעמים רבות בעלי דין מקבלים הסכם בוררות מוכן מראש (לעיתים מכונה "שטר בוררין" או "שטר בוררות") מאת הבורר או בית דין לממונות. במקרה הזה חשוב לדעת שזכותכם לעשות בהסכם תיקונים ושינויים, שכן חתימה על הסכם בוררות היא וולונטרית (מרצון). כאשר אדם חותם על הסכם בוררות ללא שום הסתייגות, הדבר עלול ליצור השתק משפטי כנגדו, שימנע ממנו לטעון בשלב מאוחר יותר טענות נגד ההסכם.

לכן, כבר בשלב ניסוח ההסכם ולפני החתימה, מומלץ לפנות אל עורך דין שעוסק בדיני בוררות.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני חוזים באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני חוזים

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ