אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> קניין רוחני >> לאחר שאנדרטה שיצרה הושמדה: אמנית תובעת 100 אלף ש׳ מאורט

לאחר שאנדרטה שיצרה הושמדה: אמנית תובעת 100 אלף ש׳ מאורט

מאת: מערכת פסקדין | תאריך פרסום : 14/09/2021 11:55:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Jonathan Borba, Unsplash

עדינה קיי יצרה לפני כ-20 שנה פסל זיכרון לבוגרי בית ספר תיכון. בתביעה שהגישה נגד קרית חינוך אורט ביאליק היא טוענת לפגיעה בזכויות יוצרים ומסתמכת בין היתר על פיצוי שקיבל האמן יגאל תומרקין

לבית משפט השלום בחיפה הוגשה לאחרונה תביעה על סך 100,000 שקל נגד קרית חינוך אורט ביאליק. התובעת היא אמנית תושבת העיר שיצרה אנדרטת זיכרון בחצר בית הספר לבקשת הנתבעת. בתחילת השנה (2021) היא גילתה שהפסל נהרס והושמד ובמקומו הוצבה אנדרטה אחרת. לדבריה, הדבר נעשה ללא הסכמתה ותוך פגיעה בזכות המוסרית שלה על יצירתה.

בתביעה שהוגשה באמצעות עו״ד איתי הפלר התובעת סיפרה שב-1998 לבקשת הנתבעת, יצרה אנדרטת הנצחה לבוגרי בית הספר שנפלו במערכות ישראל. האנדרטה הוצבה בחצר בית הספר ובמשך מעל 20 שנה נערך מולו טקס יום הזיכרון השנתי.

התובעת הדגישה כי השקיעה זמן, מאמץ וכסף בעיצוב האנדרטה ובבחירת החומרים מהם תורכב. בסופו של התהליך האנדרטה כללה שלושה עמודי אבן שניצבו אל הקיר, כאשר על האבנים שולבו שמות הנופלים באותיות מתכת שחורות ובראש העמוד הימני נכתבו המילים: "וראיתם אותם וזכרתם".

בצדה הימני של האנדרטה ניצב עמוד פלדה נמוך העשוי מפלדת אל חלד אשר נפער בתוכו חור בצורת להבה ונכתב על גבו "יזכור".

התובעת הוסיפה כי לתדהמתה, נודע לה מפרסום שנעשה על ידי ראש עיריית קרית ביאליק בעמוד הפייסבוק של העירייה, כי האנדרטה פרי עמלה לא נמצאת עוד בבית הספר וכי תחתיה הוצבה אנדרטה חדשה.

לאחר בירורים נודע לה שהאנדרטה הושמדה (ככל הנראה במהלך עבודות של חיזוק הבניין נגד רעידות אדמה) וכי הנתבעת הקימה אנדרטה חדשה על ידי פסל אחר.

פגיעה קשה בכבודה

לדברי התובעת, פניותיה לנתבעת נתקלו בתשובות תמוהות, כאשר החמורה בהן היתה כי התובעת נתנה הסכמתה לדבר.

התובעת הדגישה כי מעולם לא הסכימה להסרת האנדרטה וצירפה תכתובות שלה מול מנהלי הנתבעת שמסרו גרסאות סותרות בנושא.

היא הדגישה כי הסרת האנדרטה ללא אישורה מהווה פגיעה קשה וחמורה בכבודה ובכבוד היצירה שלה, כולל בזכותה המוסרית על יצירתה.

התובעת ציינה מקרים דומים בהם הושמדו או נפגעו יצירות ובית המשפט פיצוי ליוצר. היא הזכירה, בין היתר, את פרשת יגאל תומרקין בה הזמינה עיריית קרית ים מהאמן שלושה פסלי חוץ שאחד מהם הושמד והשניים האחרים הוזנחו ולא טופלו. לאמן נפסקו באותו מקרה פיצויים של 280,000 שקל. 

התובעת סיכמה כי הריסת יצירתה מהווה הפרה של זכויות יוצרים ובהתאם לחוק היא זכאית לפיצוי ללא הוכחת נזק של 100,000 שקל. היא ביקשה לפסוק לטובתה את מלוא הפיצוי לנוכח חומרת ההפרה (הריסה מוחלטת של היצירה) וכן שיקולים נוספים כגון מרכזיותה של האנדרטה בחיי הקהילה במשך שנים ארוכות וחוסר תום ליבה של הנתבעת. 

מאורט קרית ביאליק נמסר בתגובה: 

"במסגרת פרויקט של העירייה לחיזוק מבנה בית הספר הישן, עת פורקו אבני האנדרטה על ידי הקבלן, לצורך חידוש המבנה, הן נהרסו ולא היה ניתן להרכיבן מחדש.

העירייה בחרה להקים אנדרטה חדשה באמצעות אמן, אב שכול מבית הספר. תשובות מפורטות לטענות התובעת כלפי בית הספר יינתנו בהליך המשפטי."

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
1

רסמו תוצאות סופיות

1
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום קניין רוחני באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום קניין רוחני
ביטקוין – הדור הבא של מלחמות הפטנטים
עו"ד אורן רכס, צילום: דימה שבצנקו

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ