אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> חולת סכיזופרניה העבירה את הזכויות בנחלה לאחד מתשעת ילדיה. תקף?

חולת סכיזופרניה העבירה את הזכויות בנחלה לאחד מתשעת ילדיה. תקף?

מאת: עו"ד אירנה אייזנברג | תאריך פרסום : 13/12/2021 15:54:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: JORGE LOPEZ, Unsplash

האישה סבלה ממחלת נפש לצד בעיות רפואיות נוספות. אף שמומחה מטעם בית המשפט הגיע למסקנה שהיא לא הייתה כשירה, השופט קבע שהעברת הזכויות נעשתה כדין

בפסק דין שהותר לפרסום לאחרונה השופט אורן אליעז דחה תביעה שהגישו שישה אחים נגד אחיהם ואשתו, בה דרשו כי העברת הזכויות בנחלה של אמם המנוחה על שם הנתבעים תבוטל. התובעים טענו שהנתבעים ניצלו את מצבה הנפשי והפיזי הירוד של אמם כדי לגרום לה להעביר את הזכויות בנחלה שלה במושב על שמם. השופט התרשם כי האם ביקשה להעניק להם את הנחלה לנוכח טיפולם המסור.

לאם המנוחה ולבעלה (שנפטר לפניה) נולדו עשרה ילדים, אחת מהם נפטרה בילדותה. האם התמודדה שנים ארוכות עם סכיזופרניה וגם סבלה מעודף משקל ובעיות רפואיות בריאות.

בסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת האם ערכה הסכם עם אחד מילדיה ואשתו, שעברו לגור לצדה בנחלה, בו העבירה להם במתנה את כל זכויותיה בנחלה. העברת הזכויות דווחה ונרשמה ברשות מקרקעי ישראל.

במקביל ערכה האם צוואה בה פירטה כי העבירה את זכויותיה בנחלה לבנה ולאשתו. לצוואה צורפה חוות דעת רפואית של הרופא שטיפל באם בה נכתב כי היא סובלת ממחלת נפש כרונית אך נמצאת כעת במצב נפשי יציב ומאוזן.

בתביעה שהגישו כשנה לאחר מותה של האם טענו האחים כי היא לא הייתה כשירה לערוך את המסמכים ויש להצהיר על בטלותם. הם הוסיפו שהנתבעים ניצלו את מצבה של האם והשפיעו עליה באופן בלתי הוגן להעביר להם את הזכויות.

לטענת התובעים, האם לא דיברה עברית ולא הבינה את הוראות ההסכם והצוואה.

הנתבעים טענו כי האם הייתה כשירה לערוך את המסמכים והבינה אותם. הם סיפרו שהתובעים עזבו את הבית והקימו משפחות, ומרגע זה חדלו לסייע להורים והם אלה שטיפלו במנוחה (ועד לפטירתו גם באב), במסירות, במהלך השנים שגרו עמם במשק ועד פטירתם.

הסתובבה עם סכין

השופט אורן אליעז מבית המשפט למשפחה בירושלים דחה את התביעה. הוא קבע שמהמסמכים הרפואיים עלה שהמנוחה דיברה והבינה עברית, והתובעים לא הוכיחו את טענתם בהקשר זה.

עוד קבע השופט כי אמנם לפי מחומר הראיות המנוחה הייתה אישה חולה שהתמודדה בעיקר עם בעיות נפש, אך לא ניתן לומר עליה כי היא הייתה מוטלת כאבן שאין לה הופכין, כפי שהתובעים ביקשו לציירה.

השופט גם התרשם שהנתבעים טיפלו באם במסירות רבה, אף שהטיפול היה לא פשוט.

הוא הוסיף כי על אף שמומחה מטעם בית המשפט קבע שהמנוחה לא הייתה כשירה לערוך את המסמכים, הוא אינו שותף למסקנה זו ומעדיף את חוות הדעת הרפואית שצורפה לצוואה בזמן אמת.

"ברור כי המנוחה סבלה ממחלות נפש מזה שנים רבות ובתקופה מוקדמת סבלה ממחשבות רדיפה ופרנויה. כך חששה לשלום ילדיה והסתובבה בבית כשהיא אוחזת בסכין על מנת להציל אותם מרודפיהם. אך אלה היו נחלת העבר", כתב השופט.

הוא הבהיר כי לפחות בשלוש השנים שקדמו לעריכת המסמכים (הסכם המתנה והצוואה), אין תיעוד כלשהו בדבר מחשבות רדיפה או הזיות, מהן ניתן להסיק כי המנוחה לא הבינה את טיב המסמך עליו היא חתמה.

התובעים חויבו בהוצאות בסך 40,000 שקל.

  • ב"כ התובעים: עו"ד יצחק הדר  
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד אתי ארביב
עו"ד אירנה אייזנברג עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות
צוואה הדדית – אליה וקוץ בה
עו"ד אורלי מנע שני | צילום: אלה פאוסט
צו השעה: צריך לאפשר עריכת צוואות מרחוק
עו"ד זאב ולנר | צילום: ניר קידר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ