אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני עבודה >> זכויות נכים לאחר גיל הפרישה

זכויות נכים לאחר גיל הפרישה

מאת: עו"ד בת-חן טייץ | תאריך פרסום : 03/05/2020 17:19:00 | גרסת הדפסה

עורך דין ביטוח לאומי, זכויות נכים לאחר גיל הפרישהעו"ד בת-חן טייץ | צילום: דן לוין

מקבלי קצבת נכות כללית לא תמיד יודעים שעם הגעה לגיל פרישה הקצבה מופסקת ויש להגיש תביעה לקצבת זקנה. מהן המשמעויות של השינויים בקצבאות ולאילו הטבות נוספות זכאים בעלי הנכות הפנסיונרים? מדריך

תביעה לקצבת נכות כללית ניתן להגיש מגיל 18 ועד 12 חודשים לאחר הגעה לגיל פרישה (62 לנשים ו-67 לגברים).

ואולם, אדם שנקבעה לו דרגת נכות רפואית ודרגת אי כושר שמזכה בקצבה (לפחות 60%) יקבל אותה עד לגיל פרישה בלבד כיוון שהקצבה נועדה מלכתחילה להיטיב עם עובדים שנכותם פוגעת ביכולת שלהם להשתכר.

אם כך, עם ההגעה לגיל פרישה חלים שינויים בקצבאות ויש צורך לתכנן מסלול מחדש ולמצות את הזכויות המגיעות לכם עתה מביטוח לאומי.

מקצבת נכות לקצבת זקנה

אדם שקיבל קצבת נכות כללית בגיל העבודה עובר עם הגעתו לגיל פרישה למסלול של קצבת אזרח ותיק (קצבת זקנה). המעבר לא נעשה באופן אוטומטי ויש צורך להגיש תביעה מתאימה.

עם זאת, חשוב לדעת כי קצבת הזקנה לא תהיה נמוכה מקצבת הנכות האחרונה ששולמה לו. במילים אחרות, אם קצבת הזקנה לה הוא זכאי נמוכה מקצבת הנכות - הוא יקבל תוספת של גמלת זקנה לנכה. 

ניקח לדוגמא אדם שקיבל קצבת נכות חודשית בסך 1,908 שקלים ולאחר הגעתו לגיל פרישה נתוניו האישיים זיכו אותו בקצבת אזרח ותיק בסיסית ליחיד בסך של 1,558 שקלים. במקרה כזה הוא ימשיך לקבל סכום זהה לקצבת הנכות.

הטבות נוספות

בעל נכות שמקבל קצבת אזרח ותיק זכאי להטבות שעשויות להגיע למאות שקלים בחודש בכל מיני מוסדות ושירותים. הזכאות ניתנת באופן אוטומטי כאשר המוסד לביטוח לאומי מעביר מדי חודש לאותם גופים קובץ עם שמות הזכאים, אך כמובן שמומלץ לוודא שקיבלתם את ההטבות המגיעות לכם.

בין היתר ניתן לקבל הנחות בגופים הבאים:

  • חשבון חשמל – הנחה חודשית בשיעור של 50% עבור צריכה של עד 400 קילוואט לשעה (800 קוט"ש בחשבון דו-חודשי), ללקוח בתעריף ביתי בלבד.
  • חשבון מים – אם כל תושב זכאי לתעריף מוזל בסיסי עד צריכה של 3.5 מ"ק בחודש, מקבלי קצבת זקנה לנכה זכאים לתוספת חודשית של 3.5 מ"ק מים לפי התעריף הנמוך (כלומר – ההנחה תחול על 7 מ"ק בחודש ו-14 לחודשיים).
  • ארנונה – הנחה בשיעור של 100% עבור שטח של 100 מ"ר.
  • חשבון טלפון ביתי של "בזק" – הנחה בשיעור של 50% על דמי שימוש קבועים בקו הטלפון בדירת המגורים, בתנאי שהקו רשום על שם מקבל הקצבה.
  • פטור מתשלומי השתתפות עצמית עבור שירותים רפואיים בקופות החולים.

גמלת סיעוד

אדם שקיבל קצבת שירותים מיוחדים לפני הגיעו לגיל פרישה יכול לבחור אם להמשיך לקבל את הקצבה או לעבור למסלול גמלת סיעוד.

בעבר (עד 1.11.18) הזכאים היו מקבלים שירותי סיעוד בלבד ולא יכלו להמיר את הזכאות בכסף. כיום יכולים הזכאים לבחור בין קצבה בכסף לבין שירותי סיעוד הכוללים טיפול אישי, ביקור במרכז יום לקשיש, מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה ושירותי כביסה או לשלב ביניהם – הכל בהתאם לרמת התפקוד שלהם. 

זכאות לגמלת סיעוד מחייבת עמידה ב-5 תנאים:

  1. המבקש תושב ישראל שהגיע לגיל פרישה.
  2. הוא מתגורר בבית או בדיור מוגן.
  3. המבקש לא מקבל או ויתר על קצבת שירותים מיוחדים, קצבת נכות מיוחדת לנפגעי עבודה בעלי דרגת נכות גבוהה, גמלה להשגחה או לטיפול אישי.
  4. הוא זקוק לסיוע או להשגחה בהתאם לממצאי מבחני תלות במסגרתם נבדקת היכולת לבצע פעולות יומיומיות כמו הלבשה, רחצה, אכילה, הליכה ושליטה על סוגרים.
  5. הוא עומד במבחן ההכנסות: זוג שהכנסתו החודשית מגיעה לסכום מרבי של 15,826.5 שקלים זכאי לקצבה מלאה, מסכום זה ועד 23,739 שקלים קיימת הפחתה של 50% (זוגות שהכנסותיהם עולות על כך לא עונים על הקריטריונים לזכאות).

רמות הגמלה:

קיימות 6 רמות ניקוד שנקבעות לפני מבחני התלות, כאשר כל רמה מזכה בשעות טיפול שונות. עקרונית, ביטוח לאומי יכול לקבוע את רמת הזכאות על סמך מסמכים רפואיים שצורפו לתביעה אך לעיתים יש צורך בבדיקה תפקודית. במקרים כאלו תגיע אחות מטעם ביטוח לאומי שתבדוק את מצב הקשיש. היה ורמת הזכאות נקבעה ללא בדיקה ואתם סבורים שהיא נמוכה מזו שמגיעה לכם, ניתן להגיש בקשה לבדיקה בבית.

רמות הזכאות והמשמעויות שלהן:

רמה 1 –  צבירת 2.5-3 נקודות מקנה 5.5 שעות טיפול בשבוע.

רמה 2 – צבירת 3.5-4.5 נקודות מקנה 10 שעות טיפול בשבוע.

רמה 3 – צבירה של 5-6 נקודות מקנה 15 שעות טיפול בשבוע.

רמה 4 – צבירת 6.5-7.5 נקודות מקנה 20 שעות טיפול בשבוע.

רמה 5 – צבירה של בין 8 ל-9 נקודות מקנה 25 שעות טיפול בשבוע.

רמה 6 – צבירה של 9.5-10.5 נקודות מקנה 30 שעות טיפול בשבוע. 

גמלאי נכה שמקבל לדוגמא קצבת סיעוד ברמה 1 יכול לבחור ב-5.5 שעות טיפול אישי שבועיות בבית או בקבלת קצבה בסך של 1,408 שקלים לפי שווי שעת טיפול חודשית של 256 שקלים.

לעומת זאת, הזכאים לגמלת סיעוד ברמות 2-6 יכולים להמיר שליש מהשעות לקצבה, כששווי שעת טיפול עומד על 204.7 שקלים. כך לדוגמא, זכאים ברמה 3 יכולים להמיר 4 שעות טיפול בקצבה בסך 818.8 שקלים ולקבל 11 שעות טיפול שבועיות.

מי שמעסיק מטפל צמוד יכול להמיר את גמלת הסיעוד כולה לכסף אם המטפל מועסק בשכר על פי הסכם עבודה של 12 שעות ביממה 6 ימים בשבוע, ולא מדובר בבן משפחה. חשוב לדעת שאם מעוניינים להעסיק עובד זר יש צורך בהיתר שהייה והיתר העסקה ממשרד האוכלוסין. עובד סיעוד ישראלי או זר ניתן לגייס באמצעות חברות המורשות לספק שירותי סיעוד בהתאם לחוק הסיעוד.

טרם הגשת התביעה לביטוח לאומי מומלץ להתייעץ עם עורך דין שעוסק בתחום שיבדוק לעומק את הזכאות שלכם לצורך מיצוי ומימוש מלוא הזכויות המגיעות לכם.

* עו"ד בת-חן טייץ עוסקת במימוש זכויות נכים, נפגעי עבודה וקשישים סיעודיים בביטוח לאומי

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני עבודה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני עבודה
האם קל יותר לפטר עובדים בזמן הקורונה?
עו״ד שרית לנגה כהן (צילום: אופיר הראל)
"לא תמיד העובד הוא הצד החלש"
עו"ד הנרי הלר | צילום: רונית לה פוזה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ