אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> נזקי גוף ותאונות >> התנדב להחליף נורה במסגד ונפל מגובה 4 מטר – מי יפצה?

התנדב להחליף נורה במסגד ונפל מגובה 4 מטר – מי יפצה?

מאת: עו"ד אורן גדות | תאריך פרסום : 14/06/2020 10:26:00 | גרסת הדפסה

עו"ד אורן גדות (אילוסטרציה חיצונית: meg shiraiwa, Unsplash)

האיש נפגע ברגלו לאחר שהסולם עליו טיפס התנדנד. בית המשפט קבע שהמדינה אחראית אך הטיל על התובע אשם תורם משמעותי

השופט אלעד טל קיבל לאחרונה תביעה שהגיש אדם שהתנדב להחליף נורה במסגד באום אל פאחם שבו התפלל. האיש טיפס על סולם ללא אמצעי זהירות ונפל מגובה רב. השופט קבע שהמדינה כמעסיקת האימאם שהיה אחראי על המקום התרשלה. היא חויבה לפצות את התובע ב-125,000 שקל לאחר הפחתת 50% בגין אשם תורם.

התובע סיפר שבמאי 2015 לאחר תפילת הבוקר במסגד ״אלפארוק עומר״ בעיר הוא התבקש על ידי האחראים להחליף מנורה בתקרה בגובה של כ-4 מטר.

הוא התגייס מייד למשימה ועלה על סולם אלומיניום. כשנעמד על המדרגות העליונות והתקרב אל התקרה לפתע הסולם התנדנד, הוא איבד שיווי משקל, נפל ארצה ונחבט ברצפה. הוא פונה באמבולנס לבית החולים העמק שם נמצא כי הוא סובל משבר בעקב. בהמשך עבר כמה ניתוחים, מעקב רפואי ארוך ומפרך וטיפולי פיזיותרפיה אך כאביו לא פסקו וכיום הוא סובל מכאבים עזים בקרסול והגבלת תנועה.

לטענתו, הנתבעות נושאות באחריות המלאה לתאונה. העירייה שבשטחה נמצא המסגד אחראית לתפעולו והמדינה היא הגוף הממשלתי המופקד על תקצוב, פיקוח והעסקת מואזין, אימאם ואנשי תחזוקה במסגדים.

התובע הדגיש כי לפני התאונה היה בריא בגופו ובנפשו ולאחריה אינו מסוגל לעבוד ומתקשה בפעולות היום יום.

העירייה טענה כי לא היא בנתה את המסגד אלא תושבים מתנדבים שאספו כספים ואין לה כל אחריות לתאונה. 

המדינה טענה שהיא מעסיקה אנשי דת, אימאם ומואזין, שנותנים שירותי דת בלבד ואינם נדרשים להפעיל סמכות בנושאי תחזוקה. היא הדגישה שאינה מחזיקה או מעסיקה עובדי תחזוקה למסגד ולכן אינה אחראית לפן זה. לטענתה, האחריות על פעילותו השוטפת של המסגד מוטלת על העירייה או הגוף שהקים ומנהל את המקום.

לא רק תפקיד רוחני

השופט אלעד טל מבית משפט השלום בנצרת קיבל את התביעה נגד המדינה ודחה את התביעה נגד העירייה.

הוא ציין כי שלא הובאה כל ראיה לכך שקיימת הנחייה רשמית שאנשי הדת שמועסקים על ידי המדינה ומפעילים את המסגד יבצעו עבודה דתית בלבד. במקרה זה, האימאם הודה כי התחזוקה בוצעה במשך שנים על ידי אדם שהועסק על תקן כרוז וקיבל את שכרו מהמדינה. כשהכרוז פרש לגמלאות לא הובא עובד אחר תחתיו. 

הוכח שלפני התאונה האימאם היה מעורב במערך האחזקה של המסגד, והעסיק שני אנשים שקיבלו שכר מתרומות שהגיעו למקום. אותם עוזרים מטעמו של האימאם הם שפנו לתובע ביום התאונה וביקשו ממנו להחליף את הנורה. 

השופט קבע שהאימאם יכול וצריך היה לצפות כי היעדר נהלי עבודה מסודרים בכל הנוגע לפעולות תחזוקה במסגד יביאו לתאונה. כמו כן, לאור מעמדה כמעסיקת האימאם חובתה של המדינה היא לספק מבנה בטוח הן למבקרים בו והן לעובדים בו, לרבות אלה שעושים את עבודתם בהתנדבות.

עם זאת השופט הטיל על התובע אשם תורם משמעותי. הוא כתב שהתובע לא הפעיל שיקול דעת סביר המצופה מאדם בוגר. ״ברור לכל בר דעת כי עליה על סולם ללא תמיכה לגובה שכזה עשויה להביא לנפילה ופציעה״.

בסופו של דבר ולאחר ניכוי אשם תורם של 50% חויבה המדינה לפצות את התובע ב-124,000 שקל בתוספת שכ״ט עו״ד והוצאות בסך 34,000 שקל.

  • ב״כ התובע: עו''ד א. מחאג'נה
  • ב״כ העירייה: עו''ד מ. קבלאוי
  • ב״כ המדינה: פרקליטות מחוז צפון (אזרחי)
עו"ד אורן גדות עוסק/ת ב- נזקי גוף ותאונות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום נזקי גוף ותאונות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום נזקי גוף ותאונות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ