אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> הסכם גירושין או הסכם כניעה? כך תזהו

הסכם גירושין או הסכם כניעה? כך תזהו

מאת: עו״ד אליאב ביטון | תאריך פרסום : 10/05/2022 08:51:00 | גרסת הדפסה

עו״ד אליאב ביטון (צילום: אלדד מאסטרו, אילוסטרציה: engin akyurt, Unsplash)

במהלך דיון בבית הדין הרבני הגיעו בני זוג להסכמות בעניין תנאי הגירושין. ההסכמות קיבלו תוקף של פסק דין בדעת רוב, אך אחד הדיינים סבר בדעת מיעוט שהאב הסכים שלא מתוך רצון חופשי ומבלי שהבין לעומק את ההתחייבויות. מה ניתן ללמוד מהמקרה?

לבית הדין האזורי בנתניה הגיעו בני זוג שביקשו להתגרש. במהלך הדיון נוסחו הסכמות ובין היתר התחייב האב לשלם מזונות בסך 3,250 שקל בחודש, אף שהקטינים ישהו עמו 40% מהזמן. ההסכם קיבל תוקף של פסק דין על אף דעתו החולקת של הדיין הרב אוריאל אליהו שסבר בדעת מיעוט כי אין לאשר הסכם זה על אף הצהרת האב כי הוא מסכים לתנאים.

במסגרת הנימוקים לדעת המיעוט ניסח הדיין אליהו עקרונות מתי לדעתו בית הדין הרבני לא צריך לאשר הסכם. חשוב להכיר את העקרונות הללו ולבחון לאורם כל הסכם בטרם החתימה עליו.

בית עשיר בית עני

בני הזוג בהם מדובר הביאו לעולם שלושה ילדים. כאמור, בעבור מזונות התחייב האב לשלם מידי חודש סך של 3,250 שקל. בנוסף הוא ישלם את מחצית המשכנתא. זמני שהות הקטינים עמו עומדים על 40% משמע שני לילות בשבוע וכל סוף שבוע שני.

הדיין אליהו הבהיר כי אף שהאב משתכר סך 10,000 ₪ לחודש, הרי שלאחר תשלום המזונות כולל מחציות (סך של 4,000 שקל) ומחצית המשכנתא כ-2000 (שקל), ובהינתן העובדה כי הוא נאלץ לשכור דירה בסך 2,500 שקל ולשלם על נסיעות (כ-1,000 שקל), בסוף החודש הוא יוותר עם 500 שקל למחייתו.

הדיין הדגיש כי מציאות זו תגרום בוודאות לבית עשיר ובית עני ולכך שהאב יגיע בעתיד הקרוב לבית הדין עם בקשה להפחתת מזונות, תביעה שסיכוייה אינם גבוהים לנוכח הסכם הגירושין.

כיצד נדע האם לחתום או לא? אלה העקרונות לפיהם ראוי לפעול לשיטתו של הדיין:

  • מטרתו של הסכם הגירושין הוא לגרום פגיעה מינימלית בכל אחד מהצדדים, ולאפשר להם להמשיך לחיות בכבוד ובכלל זה להתחתן שוב. במקרה זה האב לא יוכל להמשיך את חייו ובוודאי שיקשה עליו להקים בית מחדש.
  • האב חייב במזונות ילדיו, אולם חובה כי יישאר לאב העובד למחייתו גם לעצמו לפני ילדיו.
  • הסכם חייב להיות ברצון חופשי וללא כפייה, במקרה זה טוען הדיין שההסכם נכפה על האב, שעמד לפני שלושה דיינים ובפני עורך דינו שהמליץ לו לחתום. הדיין ציין כי עורך הדין של האב טעה שכן הוא יכול היה בנקל להפחית את המזונות לנוכח זמני השהות הנרחבים. 

כאמור זוהי דעתו של הדיין הרב אליהו אולם ההסכם בין בני הזוג בסופו של דבר אושר וקיבל תוקף של פסק דין. הדיין חתם את נימוקיו במשפט "אקווה שהאב יצליח לעמוד בהתחייבויותיו, ולא יבוא במוקדם או במאוחר להתחנן לשינוי הסכם, משום שהסיכוי לכך שיוכל להפטר מהמתנות שהעניק לגרושתו וילדיו הינו נמוך מאד".

סיכויים נמוכים להפחתה

כאן חשוב להדגיש כי תביעות להפחתת מזונות כשברקע יש הסכם גירושין עליו חתמו הצדדים בבית הדין הן בעלות סיכויים נמוכים.

בתיק הנמצא בטיפול משרדי הבעל שהיה איש משטרה התחייב למזונות בסך 4,000 שקל לא כולל מדור עבור שלושת ילדיו. לביש מזלו הוא ייצא לפנסיה מוקדמת מהמשטרה בעקבות מצבים נפשיים קשים כתוצאה משירותו במשטרה ואינו כשיר לעבודה, כך ששכרו עתיד לרדת מ-12,000 שקל בחודש לכ-4,000 שקל בחודש. בית הדין דרש מהאב להציג חוו"ד שאינו כשיר לעבודה וזאת אך ורק מרופא תעסוקתי. כל ניסיונות האב להציג אישורים ממשטרת ישראל, משרד התמ"ת ועוד גורמים לא הועילו.

בימים אלו מתבררת תביעה זו ואני מקווה כי בית הדין יפחית את המזונות לנוכח השינוי הדרמטי בנסיבות. 

לסיכום, בטרם חתימה על הסכם גירושין מומלץ מאוד לבדוק ולהתייעץ עם עורך דין מקצועי בנוגע לכל ההתחייבויות היות ששינוי/הפחתה מהסכום שנקבע בהסכם גירושין הוא מורכב וקשה.

בנוסף רצוי לזכור גם כשאתה עומד בפני שלושה דיינים או בפני השופט לאישור הסכם גירושין, כי מי שאחראי ויצטרך לשאת בתוצאות ההסכם הוא אך ורק אתה.

* עו״ד אליאב ביטון עוסק בדיני משפחה

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ