אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> נזקי גוף ותאונות >> המחוזי: שיתוף לפוסט מכפיש בפייסבוק נחשב ללשון הרע

המחוזי: שיתוף לפוסט מכפיש בפייסבוק נחשב ללשון הרע

מאת: עו"ד עופר רוזנבלום | תאריך פרסום : 21/01/2019 09:13:00 | גרסת הדפסה

עורך דין לשון הרע, המחוזי: שיתוף לפוסט מכפיש בפייסבוק נחשב ללשון הרעעו"ד עופר רוזנבלום, צילום: שימי [אילוסטרציה חיצונית: CC By 2.0, C_osett, Flickr]

פסק הדין העקרוני ערך הבחנה בין הקלקה על כפתור ה-Like לבין לחיצה על share: בעוד שהראשון לא נחשב להוצאת דיבה, שיתוף תוכן עשוי להיחשב ככזה.

מעתה צריך לחשוב פעמיים לפני שמשתפים פוסט בפייסבוק: פסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בתל-אביב ישפיע כנראה משמעותית על התנהלות גולשים ברשתות החברתיות. סגן הנשיא ואב בית הדין ישעיהו שנלר, סגן הנשיא קובי ורדי והשופטת עינת רביד קבעו לראשונה, כי בהחלט אפשר לראות במי שלחץ על "שיתוף" (Share) לפוסט מכפיש כמי שפרסם לשון הרע. לעומת זאת, "חיבוב" (Like) של פוסט מסוים לא מסכן את הגולש בתביעת דיבה.

פסק הדין עסק בערעור שהגישה חברת "נידיילי תקשורת" המוציאה לאור את המקומון "רמת גן גבעתיים", לאחר שנדחתה תביעת לשון הרע שהגישה נגד שני תושבים ששיתפו ועשו "Like" לשני פוסטים מכפישים על אודות העיתון. בפסק דין שניתן לפני כשנתיים וחצי נקבע כי אף שהפוסטים המקוריים נחשבים ללשון הרע, פעולות של חיבוב ושיתוף לא נכנסות לגדר המונח "פרסום" שבחוק לשון הרע.

במסגרת הערעור הסכימו הצדדים כי הדיון יתמקד אך ורק בשאלה האם שיתוף וחיבוב יכולים להיחשב ללשון הרע, ואם התשובה תהיה חיובית יחויבו הגולשים בפיצוי מתון בהתחשב בכך ששניהם פושטי רגל.  

מאחר שמדובר בשאלה עקרונית שאין לה מענה בחוק לשון הרע, ביקשו שופטי המחוזי את עמדת היועץ המשפטי לממשלה.

אזהרה מפני אפקט מצנן

בחוות הדעת שהוגשה לשופטים נכתב כי איזון בין חופש הביטוי לבין הזכות להתגונן מפני "שיימינג" מצריך להבחין בין פעולת החיבוב שמטרתה להביע רגש כלפי התוכן אך לא להפיצו (אף שהאלגוריתם של פייסבוק גורם להפצה לא רצונית) לבין פעולת השיתוף שמטרתה המודעת היא להפיץ את התוכן הלאה לאנשים נוספים.

בהתאם לכך היועמ"ש סבר כי פעולת החיבוב לא נחשבת כ"פרסום" לפי החוק אך פעולת ה"שיתוף" עשויה להיחשב ככזו. פסק הדין העיקרי, שנכתב על ידי סגן הנשיא שנלר, בהסכמת השופטים ורדי ורביד, קיבל את עמדת היועמ"ש.

השופט שנלר ציין כי ההבחנה שערך היועמ"ש נפוצה בפסיקות מרחבי העולם שמעידות על מגמה שלא להכיר בחיבוב כפרסום לשון הרע אך בשיתוף כן – במקרים מסוימים.

השופט ציין כי גישה זו מקובלת עליו משום שהיא לוקחת בחשבון את הצורך לאזן בין הזכות לשם טוב לבין הזכות להבעת דעה, וכן מתחשבת באפשרות שהרחבת היריעה תביא להצפת בתי המשפט בתביעות השתקה ובאוכלוסיות גולשים שלא בהכרח מודעות למעשיהן, כמו ילדים.

השופט אף הסכים כי יש הבדל משמעותי בין חיבוב לבין שיתוף מאחר שהמסר העיקרי בפעולת ה-Like היא לפרגן לכותב ולא לחשוף את הפוסט הלאה, ולעומתה, גולש שבחר במכוון באפשרות של Share על פני Like ביקש לפרסם את הדברים המכפישים גם לאנשים שטרם נחשפו אליהם.

עם זאת, השופט  ציין כי כאשר בית המשפט יידרש להכריע האם שיתוף של פוסט מסוים נחשב ללשון הרע יהיה עליו להיזהר מאוד מפני יצירת "אפקט מצנן על חופש הביטוי ברשתות".

בסיכומו של עניין השופט קיבל את הערעור בחלקו וקבע כי המשיבים יפצו את העיתון רק על השיתוף ולא על החיבוב. לנוכח הסכמת הצדדים הם חויבו ב-5,000 שקל בלבד ללא הוצאות.

  • ב"כ המערערת: עורך דין חיים בן יעקב
  • ב"כ המשיבים: עו"ד ד"ר פנינה בכר

עו"ד עופר רוזנבלום עוסק/ת ב- לשון הרע 
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום נזקי גוף ותאונות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום נזקי גוף ותאונות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ