לפסק הדין בעניין וועדת האתיקה המחוזית של לשכת עורכי הדין מחוז ת"א נגד עו"ד אליעד שרגא
בית המשפט המחוזי בירושלים זיכה את יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, מעבירות המשמעת שייחסה לו וועדת האתיקה של לשכת עוה"ד במחוז ת"א והמרכז, בשל התבטאויותיו כנגד אולמרט בראיון לתכנית רדיו.
במהלך ראיון לתכנית רדיו בשנת 2009 בקשר להגדלת לשכתו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, אמר יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא את הדברים הבאים: "האנשים האלה אופטימיים יותר מדי. כי לו היו מעשיים היו דואגים שיגדילו לא את הלשכות העתידיות שלהם אלא את התאים שבו הם יצטרכו לבלות במעשיהו".
בגין התבטאות זו, הגישה ועדת האתיקה המחוזית של לשכת עוה"ד במחוז ת"א והמרכז קובלנה נגד היו"ר בטענה כי עבר על כללי האתיקה, ובהם: התנהגות שאינה חברית כלפי חבר למקצוע, התנהגות שאינה הולמת את מקצוע עריכת הדין ומעשים הפוגעים במקצוע, אולם ביה"ד המשמעתי של הלשכה זיכה את היו"ר, וערעור שהגישה הוועדה לביה"ד הארצי נדחה. לפיכך, ערערה הוועדה בשלישית לביהמ"ש המחוזי.
הוועדה טענה, כי יו"ר התנועה למען איכות השלטון מזוהה כעו"ד מרכזי בתנועה וכי התבטאויותיו לא היו ראויות, שכן היו בוטות, באופן המהווה פגיעה קשה בכבוד מקצוע עריכת הדין. כן נטען, כי האמירות פוגעות בחזקת החפות, מאחר ונאמר בהן כי אולמרט עתיד להיאסר, על אף שטרם נגזר דינו. עוד נטען, כי היות ואולמרט הינו עו"ד, הפר היו"ר גם את החובה לנהוג באופן חברי כלפי חבר למקצוע, וכי נוכח מעמדו המיוחד, יש בדבריו כדי להשפיע על ביהמ"ש שישב במשפטו של אולמרט.
יו"ר התנועה טען, כי הנחת הוועדה, לפיה ההתבטאויות כוונו כלפי חבר למקצוע הינה שגויה מאחר ואולמרט אינו חבר בלשכת עורכי הדין, וכי הדין המשמעתי לא מטיל כל מגבלה תוכנית על התבטאות הנשמעת מפי עו"ד, פרט לכך שעל הדברים להיות רלוונטיים ולהיאמר בלשון מאופקת. עוד טען, כי אף בהנחה שהדין המשמעתי מטיל מגבלות תוכניות על אמירות עורכי דין, הרי שהאמירה מושא הקובלנה הינה צינית ואין בה כדי לפגוע בחזקת החפות.
השופט צבי סגל דחה את הערעור וקבע, כי יתכנו מקרים בהם תוכן התבטאותו של עורך הדין יהיה פסול ויעלה כדי ביצוע עבירה משמעתית, אך עם זאת, בשל חשיבותו המרכזית של עקרון חופש הביטוי במדינה דמוקרטית, ובשל העובדה שלב ליבו של העיסוק במקצוע עריכת דין קשור ביכולתו של עורך הדין להתבטא, תיחשב התבטאות כעבירה משמעתית אך ורק במקרים חריגים ומיוחדים.
נקבע, כי כל מאזין סביר הבין מתוכן הדברים, כי לא מדובר בקביעה נחרצת לגבי סיכויי הרשעה ודאיים של אולמרט, שהרי התבטאות היו"ר לא הייתה רצינית ומושכלת ולא ניתנה לאחר בחינת הראיות בעניינו של אולמרט, ולפיכך לא פגעה בחזקת החפות. כן נקבע, כי לא הוכח כי להתבטאות הייתה לה השפעה היפותטית על ההליך המשפטי, שכן לא נאמרה על רקע תפקידו של היו"ר ולא כוונה כלפי חבר למקצוע.
לבסוף נקבע, כי מכלול הנסיבות ובכללן, הלשון בה נקט היו"ר וההקשר בו נאמרו דבריו, מובילים למסקנה כי מדובר באמירה המצויה ב"אזור הדמדומים" של הדין המשמעתי, שאמנם היא ראויה לביקורת, אך עדיין אינה מגעת כדי ביצוע עבירת משמעת.
לפסק הדין בעניין וועדת האתיקה המחוזית של לשכת עורכי הדין מחוז ת"א נגד עו"ד אליעד שרגא
למדור: סדר דין אזרחי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.