אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> המדינה התנגדה, אבל "אבודים" תשודר

המדינה התנגדה, אבל "אבודים" תשודר

מאת: עו"ד אלון בר | תאריך פרסום : 04/02/2015 11:18:00 | גרסת הדפסה

צילום: greyerbaby, morgufile.com

התכנית עוסקת בחיפושה של אישה מאומצת אחר אביה הביולוגי. האישה והפקת התכנית "אבודים", המשודרת בערוץ 2, ביקשו מביהמ"ש להתיר את שידור את התכנית, אך המדינה התנגדה: אתם פוגעים בפרטיות ועוברים על החוק.

לפני 20 שנה פתחה אישה את תיק האימוץ שלה וקיבלה פרטים על אמה הביולוגית. היא פנתה אליה והשתיים היו בקשר עד שהאם נפטרה. אלא שהאם סירבה לתת לה פרטים על אביה הביולוגי, והאישה החליטה לצאת לחפש אותו ולתעד את חיפושה, בעזרת צוות התכנית "אבודים", מבית "רשת".

לשאלה בענייני משפחה:

כנסו לפורום דיני משפחה 

ואולם, מאחר שמדובר בענייני משפחה רגישים, שעל פי החוק חסויים ונדונים בדלתיים סגורות, ביקשו הפקת התכנית והאישה המאומצת מביהמ"ש לענייני משפחה בתל-אביב להתיר את שידור התכנית. לטענתן, האישה הסכימה לתעד את החיפוש שלה ובכך ויתרה על ההגנה הניתנת לה על פי חוק אימוץ ילדים. מעבר לכך, המעורבים האחרים לא נחשפים באופן מלא, אלא רק הסיפור שעומד מאחוריהם, ולכן אין פגיעה בפרטיותם.

במשרד הרווחה והשירותים החברתיים התנגדו לשידור התכנית, וטענו, ביו היתר, כי המבקשות פעלו בניגוד לחוק, האוסר חיפוש בתיקי אימוץ ללא רשות בית משפט, וחשפו בפני המאומצת מידע שבעזרתו היא (וגם הציבור) יכולה בקלות לגלות את זהות אביה ומשפחתו.

לטענת המשרד, התרת השידור עלולה לעודד מאומצים נוספים לפעול לאיתור הוריהם הביולוגיים שלא בדרך הקבועה בחוק, וראוי שביהמ"ש יבהיר לגורמי ההפקה כי הם לא יכולים לשים עצמם מעל החוק בשם הרווחים והרייטינג.  

המבקשות טענו בתגובה כי עמדת משרד הרווחה פוגעת בחופש הביטוי, בחירותו של הפרט ובזכות הציבור לדעת. לדבריהן, הן הקפידו על כך שזהות האב, שבתחקיר התגלה שאינו בחיים, לא תיחשף. לטענתן, חוק האימוץ נועד להגן על שלוש צלעות – המאומץ, המאמצים וההורים הביולוגיים – ולא על משפחותיהם המורחבות. בכל מקרה, הן לא פנו אל בני משפחתו של האב הביולוגי כיוון שלא רצו לפגוע ברגשותיהם, כך שלא ניתן לגלות עליהם פרטים דרך התכנית.

"דע מאין באת"

השופט יחזקאל אליהו הבהיר למשרד הרווחה שחוק האימוץ משאיר את שיקול הדעת לבימ"ש, שיכריע בכל מקרה לגופו. בימינו, הסביר השופט, האיזון בין המציאות הטכנולוגית המודרנית מול הזכות לפרטיות וההגנה על מוסד האימוץ הופך יותר ויותר מורכב מבחינה משפטית.    

השופט הסביר כי לאחר שהמאומצת פתחה את תיק האימוץ שלה כדין, מותר לה להשתמש במידע שאליו נחשפה, וזכותה לדעת מיהו אביה הוא חלק מזכויות היסוד שלה, בבחינת "דע מאין באת".

לאחר שצפה בתכנית, החליט השופט כי זכותו של האב המנוח לפרטיות נשמרה, כיוון שפרטיו אינם נחשפים ואף לא נחשפו בפני המאומצת על ידי צוות התכנית. עם זאת, אם האב היה בחיים והיה מתנגד לשידור, ייתכן והייתה הכרעה אחרת, הוסיף השופט.

השופט קבע כי זכותו של האב הביולוגי המנוח היא זכות אישית, ואין להרחיבה גם לבני משפחתו, שכן הרחבה כזו תפגע בחופש הביטוי של המאומצת, שכולל את זכותה לספר את סיפור חייה.

בסופו של דבר, השופט קבע כי אין למנוע את השידור.

בתוך כך, בעידודו של ביהמ"ש הגיעו הצדדים להסכמות לגבי השמטת פרטים מסוימים, בהם שמו של האב ומספר ילדיו. כמו כן, הורה השופט על השמטת פרטים נוספים שנותרו במחלוקת, כמו טשטוש פניו של אחד המרואיינים ומיקום מגוריו של מרואיין אחר.

לקריאה: אמצ 16943-11-14 מעגלות הפקות ואח' נ' משרד הרווחה והשירותים החברתיים 

* עו"ד אלון בר עוסק בדיני משפחה.   

** הכותב לא ייצג בתיק.

*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ