לפסק הדין בעניין בכר ואח' נ' המברשת רוחמה אגודה שיתופית חקלאית בע"מ
חברה לייצור ושיווק מגבים הגישה תביעה על הפרת פטנט כנגד חברה מתחרה. האם מדובר בגניבה או שמא בהסתמכות על פטנט שפג תקפו? ומה הפלא פה?
חברת רגומי (1978) בע"מ עוסקת בעיבוד טכנולוגי של ספוגים, מגבים ומטאטים מסילקון המשווקים תחת השם "ויויאן". בשנת 1986 רשם בעליה של רגומי פטנט בדבר מהדק מטליות רצפה. תקפו של הפטנט, שהיה פורץ דרך בתחומו, פג לאחר 20 שנה, קרי בשנת 2006.
בשנת 1999 שבו ורשמו בעלי החברה פטנט נוסף, שעניינו תפס מטלית עבור מגבי שטיפת רצפה. הפטנט הנוסף נועד לשפר את הפטנט הראשון ומשכך דאגו בחברת רגומי גם לרישום מדגם למחזיק מגב, המכונה "אייפל 10", המבוסס על הפטנט השני.
בשנת 2010 גילו בעלי רגומי, להפתעתם, כי חברת "המברשת רוחמה" החלה לייצר ולשווק מגב בשם "מגב הקסם", הדומה למגב "אייפל 10". חברת רגומי מיהרה להגיש תביעה כנגד המברשת רוחמה בבית המשפט המחוזי מרכז בגין הפרת פטנט רשום.
בכתב התביעה נטען, כי ייצור ושיווק "מגב הקסם" על ידי "המברשת רוחמה" מפר את עיקר אמצאתה של חברת רגומי, המוגנת בפטנט משנת 1999. עוד נטען, כי הפטנט השני הוא שכלול אמצאתי מתקדם לפטנט הראשון ומציג קיבוע של זרועות תפס המטלית באופן צירי לראש המגב. עיקר החדשנות, על פי חברת רגומי, היא בעוגנים, המשמשים כצירים עם פרקי שחרור מאמצים.
לטענת חברת רגומי, "מגב הקסם" דומה במהותו לפטנט השני ולמדגם הרשום "אייפל 10". עוד טענו ברגומי, כי מנהלי "המברשת רוחמה" ידעו שהם מפרים את הפטנט ובעבר אף הפרו מדגם אחר של התובעים בשם "מגב הסיליקון", ופרסמו את מוצרם בשם "מגב עם מגע סיליקון", שלא היה עשוי מסיליקון. רק לאחר פניה של רגומי הסכימו ב"מברשת רוחמה" לתקן את הפרסום.
בתגובה, טענו ב"המברשת רוחמה", שדין התביעה להידחות. לדבריהם, הפטנט האמור נעדר כל תוקף משפטי, שכן אין בו חידוש או התקדמות אמצאתית בהתאם לדרישת חוק הפטנטים. עוד הוסיפו הנתבעים, כי התובעים נמנעו מלפרט בכתב התביעה במה מפר "מגב הקסם" את עיקר אמצאתם.
"מגב הקסם" אינו מפר את הפטנט השני של רגומי, טענו הנתבעים, שכן אין בו שרוול שהוא חלק בלתי נפרד מהמנשא. "מגב הקסם", הוסיפו הנתבעים, בנוי באופן שונה מהמתואר בפטנט השני של רגומי, והוא מתקן בעל מטרה פונקציונלית שונה, המאפשר להחליף את ראש המגב לאחר בלאי, ללא החלפת כל ההתקן.
בנים לאותו אב
השופטת הדס עובדיה הודיעה בפתח דבריה, כי נטל ההוכחה בשאלת הפרת הפטנט רובץ על התובע, בעוד הנטל להוכחה שהפטנט הוא חסר תוקף, בשל העדר חידוש או התקדמות אמצאתית, מוטל על הנתבע. לשיטתה, אף אחד מהצדדים לא עמד בנטל המוטל עליו.
השופטת הסכימה עם טענת הנתבעת, שהתובעים לא ציינו בסיכומיהם מהן תביעות הפטנט שהופרו על ידה. לדבריה, הנתבעת הצליחה להוכיח ש"מגב הקסם" אינו כולל את כל רכיבי הפטנט נשוא התביעה וכי חוות הדעת מטעם מומחי הנתבעת היתה מנומקת ומשכנעת דיו בהציגה את "מגב הקסם" כגרסה מובנת מאליה של ידע קודם של הנתבעת.
"המסקנה העולה מהמוצגים, היא כי עיקר האמצאה בפטנט השני הוא השיפור של הפטנט הראשון משנת 1986, שלקה בחסרון", כתבה השופטת. "מגב הקסם" אינו מעתיק את הפטנט השני, שעל אף שיש בו חדשנות והתקדמות אמצאתית, היא אינה פורצת דרך כמו הפטנט הראשון, הוסיפההשופטת.
לסיכום קבעה השופטת , כי הדמיון בין "מגב הקסם" לאייפל 10" הוא תוצאה של של היותם בנים לאותו אב, שהוא הפטנט הראשון של חברת רגומי, שתקפו פג בשנת 2006.
מכיוון שכך, דחתה השופטת את טענת התובעים על הפרת הפטנט השני על ידי הנתבעת, ופסקה כי ישלמו לנתבעת הוצאות משפט, הכוללות שכר מומחים וכן שכ"ט עו"ד, בסך 50 אלף שקל.
לפסק הדין בעניין בכר ואח' נ' המברשת רוחמה אגודה שיתופית חקלאית בע"מ
למדור: קניין רוחני
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.