אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חדלות פירעון >> הליך חדלות פירעון בוטל כי החייב ויתר על ירושה

הליך חדלות פירעון בוטל כי החייב ויתר על ירושה

מאת: עו"ד יצחק חזות | תאריך פרסום : 06/06/2021 13:49:00 | גרסת הדפסה

עו"ד יצחק חזות (צילום: ענבר טל) | אילוסטרציה: Artem Beliaikin on Unsplash

אב נכה ונעדר כושר עבודה ביקש הפטר מחוב מזונות. בית המשפט ביטל צו שהוציא לפתיחת הליכים לאחר שהתברר כי החייב התנהל בחוסר תום לב

בית משפט השלום בחיפה ביטל לאחרונה צו פתיחת הליכי חדלות פירעון שניתן בעניינו של חייב בן 63. החייב, נכה בשיעור 85% מהמוסד לביטוח לאומי ובעל דרגת אי כושר מלאה, פתח בהליכים בשל חוב בסך של כ-177,000 שקל, בעיקר בגין מזונות שלא שילם לילדיו הקטינים. ממצאי חקירה של הנאמן בהליך העלו כי החייב הסתיר את העובדה שוויתר על כ-30,000 שקלים שהיה זכאי לקבל בירושה. השופטת איילת הוך-טל קבעה כי מדובר בחוסר בתום לב, ומטרת ההליך של שיקום כלכלי לא מתקיימת במקרה זה.

החייב גרוש פעמיים ואב לארבעה, שניים מילדיו קטינים. אין לו נכסים, הוא מתגורר בשכירות ומתקיים מקצבת נכות וקצבת שירותים מיוחדים מביטוח לאומי, שממנה מנוכה כל חודש סכום לטובת תשלום מזונות ילדיו בעקבות עיקול שהטילה אם הקטינים.

באפריל 2020 החייב הגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון בשל חוב שמורכב בעיקרו מחוב המזונות, וביקש לקבל הפטר לנוכח נסיבותיו האישיות. כחודש לאחר מכן ניתן צו לפתיחת ההלכים, במסגרתו קיבל פטור מצו תשלומים שוטף.

הנושה, אם הקטינים, התנגדה לבקשה וטענה שהחייב לא משלם מיוזמתו את המזונות השוטפים, אלא רק באמצעות העיקול שהטילה בהוצאה לפועל. היא הוסיפה כי הוא לא בקשר עם הילדים, מה שמטיל עליה מעמסה כלכלית נוספת.

מחקירת הנאמן בהליך, התברר שבשנת 2017 החייב קיבל בירושה סכום בסך 30,000 שקלים מתוך כספי מכירת דירה של הוריו ב-785,000 שקלים, לאחר שנושל מצוואת אביו. החייב ויתר על הסכום לטובת אחיו, כשלטענתו עשה זאת בתמורה למגורים בדירת ההורים מבלי לשלם דמי שכירות.

לנוכח זאת, עמדתם של הנאמן והממונה הייתה שיש לבטל את ההליך. לשיטתם, החייב נהג בחוסר תום לב פעמיים. פעם אחת כאשר ויתר על הסכום שבאמצעותו יכול היה לפרוע חלק מחובותיו, ופעם נוספת כשלא דיווח על הוויתור מיוזמתו, אלא רק לאחר שנחשף על ידי הנאמן.

מהלך מתוכנן

השופטת הוך-טל ציינה כי ככלל, הפטר אינו חל על חוב מזונות אלא רק במקרים חריגים. היא הוסיפה כי מטרת החוק הינה לסייע לשיקום כלכלי של החייב ובמקרה זה הפטר לא ישקם את החייב באופן ממשי נוכח מצבו, בעוד שמצבה הכלכלי של אם הקטינים יורע.

מלבד זאת, השופטת התרשמה שהחייב התנהל בחוסר תום לב שלא מצדיק את מתן ההפטר. לדבריה, גם אם החייב אכן הסתלק מהעיזבון כדי לגור בדירת ההורים בחינם, נראה שהוא ובני משפחתו התגייסו לכאורה לתכנון מוקדם של הצוואה שממנה נושל. "דהיינו, מדובר במהלך מתוכנן שנועד למנוע מהיחיד זכויות על מנת שלא לאפשר לנושה לגבות את חובה."

לפיכך הורתה השופטת על ביטול צו פתיחת ההליכים ומחיקת הבקשה להפטר.

  • שמות בכי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד יצחק חזות עוסק/ת ב- חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חדלות פירעון באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חדלות פירעון
פושט רגל? כך תגן על הדירה שלך
עו"ד מיכל שחר | צילום: IF PRODUCTION

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ