אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תחום >> הורות משותפת=טובת הילד מציגה: מחשבון מזונות ילדים שתואם את ההלכה החדשה

הורות משותפת=טובת הילד מציגה: מחשבון מזונות ילדים שתואם את ההלכה החדשה

מאת: גיא רוה | תאריך פרסום : 15/03/2018 15:28:00 | גרסת הדפסה

גיא רוה, צילום: חנה רוה

סדר בכאוס: כך עליכם לחשב את מזונות הילדים שעברו את גיל 6 לפי ההלכה החדשה של בית המשפט העליון.

כחצי שנה עברה מיום פרסום פסק הדין של בית המשפט העליון בבע"מ 919/15 אשר קבע הלכה חדשה למזונות ילדים מעל גיל 6. על פי פסק הדין, את סכום המזונות יש לקבוע לפי שני פרמטרים: יחס הכנסות שני ההורים (מכל המקורות) וחלוקת זמני השהות. ההלכה החדשה תקפה לכל המקרים בהם הילד מעל גיל 6, ולא רק למקרים נקודתיים של משמורת משותפת.

המטרה העיקרית בפרסום מחשבון מזונות ילדים היא לעשות סדר בכאוס שנוצר בעקבות פסק הדין ולהמעיט ככל שניתן את ההתמקחויות וההתדיינויות על גובה המזונות. כל הורה או איש מקצוע יכול להיכנס לאתר, להקליד את הנתונים המאפיינים את התא המשפחתי הנדון, ולקבל באופן מיידי את סכום המזונות, ועל מי מההורים לשלמו. ניתן אף להדפיסו על מנת להציגו בפני ההורה האחר או בית המשפט.

בהתאם לפסק הדין של בית המשפט העליון:

  1. כאשר היכולת הכלכלית של ההורים שווה, לצד זמני שהות שווים, לא יהיה תשלום מזונות וכל הורה יישא בהוצאות הישירות עבור ילדיו כשהם בביתו.
  2. במקרים בהם היכולת הכלכלית שונה, או זמני השהות שונים, ייבחן כל מקרה לגופו בהתאם ליחס הכנסות ההורים (מכל מקור) וחלוקת זמני השהות.
  3. לגבי הוצאות שאינן תלויות זמני שהות (תספורת, תשלום חובה לביטוח בריאות ממלכתי, טלפון סלולארי), התשלום מהורה להורה יהיה בהתאם ליחס ההכנסות, בדומה להוצאות החריגות (סעיף 4).

לטעמנו, הוצאות שאינן תלויות זמני שהות ראוי שיעברו לסעיף של הוצאות חריגות מאחר וחישוב גובה ההשתתפות של כל הורה זהה בשני המקרים. מדובר רק בדרך הגיונית ונוחה יותר לחישוב סכום המזונות. 

  1. ההורים ישתתפו בהוצאות "חריגות" (לשעבר "מחציות"), כגון חוגים, צהרונים, טיפולי שיניים, טיפול פסיכולוגי, חוג, שיעורי עזר, הוצאות חינוך וכו', בהתאם ליחס ההכנסות הפנויות של כל הורה. 
  2. כאשר זמני השהות שווים או קרובים לכך, כל הורה יישא בעלויות מדור הילדים בביתו. במקרים בהם זמני השהות שונים משמעותית, ייבחן כל מקרה לגופו.
  3. פסיקת המזונות צריכה להתחשב במכלול נסיבות התא המשפחתי הספציפי, כאשר שיקול העל צריך להיות טובת הילדים ורווחתם הבסיסית אצל שני ההורים.

המחשבון:

מחשבון לא מגדרי

תשלום המזונות על פי ההלכה החדשה אינו תלוי במגדר ההורה, ולכן אנו משתמשים במונחים "הורה א' " ו "הורה ב' ". המחשבון מראה מי מההורים צריך להעביר כספים להורה האחר.

סך הכנסתו של כל הורה

כוללת את הכנסת ההורה מכל המקורות, למשל הכנסה מעבודה, מנכס (שכר דירה), מקיצבה, או כל הכנסה אחרת נוספת.

אחוז הכנסתו הכוללת של כל הורה מסך הכנסתם הכוללת של שני ההורים

היחס, באחוזים, של הכנסתו הפנויה של כל הורה מהכנסתם הפנויה המצרפית של שני ההורים.

מרכיבי תשלום מזונות הילדים

ניתן לחלק את רכיבי תשלום המזונות ל 4 חלקים. שניים שהם חובה בכל תא משפחתי ולכן מופיעים במחשבון (צרכי הילדים והוצאות חריגות) ושניים שיש לחשב רק בחלק מהמקרים (הוצאות שאינן תלויות שהות, במקרים בהם הן לא תחת הוצאות "חריגות" ומדור). המחשבון נותן את התוצאה לשני סעיפי החובה, אך הוספנו הסבר מילולי גם להוצאות האחרות.

צרכי הילדים

ב"צרכי הילד" כלולות הוצאות שוטפות של הילד המוגדרות תלויות זמני שהות, ללא מדור וללא הוצאות משתנות חריגות (לשעבר "מחציות"). הסכום המקובל עד לפסיקת העליון היה 1,250 – 1,400 ₪ לילד, סכום אשר כלל גם את ההוצאות שאינן תלויות שהות. חשוב לציין שלסכומים אלו אין כל בסיס כלכלי אמיתי, וראוי שבכל תא משפחתי יעשה חישוב מציאותי של צרכי ילדיו. במספר פסקי דין שפורסמו לאחרונה אכן ראינו חישוב פרטני של צרכי כל ילד.  

הוצאות משתנות (לשעבר "מחציות")

יחס הכנסות ההורים יקבע את יחס התשלום של כל הורה להוצאות "חריגות" (משתנות), כתחליף למצב לפני פרסום פסק הדין בו כל הורה שילם מחצית מההוצאות ("מחציות"). 

זמני שהות

מקובל לקבוע את זמני השהות במחזוריות של שבועיים, דהיינו, כמה ימים מתוך 14 יום נמצא הילד אצל כל אחד מהוריו. זמני שהות של 8/6 המקובלים כיום משמעם שהילד ישן אצל הורה א' 8 ימים במחזוריות של שבועיים, ואצל הורה ב' 6 ימים, ונחשבים, לחישוב המזונות, כזמני שהות שווים.

בפסקי דין רבים שפורסמו עד כה, ובניגוד להלכה החדשה, לא היתה התחשבות בהוצאות הישירות שמוציא האב על הילדים בזמני השהות שלו. המחשבון, לאחר הקלדת הנתונים, מבצע חישוב זה באופן אוטומטי.

זמני שהות בחגים

מקובל שזמני השהות בחגים וימי חופשה אחרים מחולקים שווה בשווה (למעט מקרים חריגים). מכיוון שבמדינת ישראל חופשות לרוב, המחשבון מאפשר חישוב הכולל את זמני השהות בחופשים במקרים בהם החלוקה אכן שווה.

מדור

כאמור, המחשבון אינו כולל מדור. בהתאם לפסק דינו של בית המשפט העליון כאשר שני ההורים מלינים את ילדיהם, כלומר משלמים את מדורם באופן ישיר, אין צורך בתשלום מדור. במקרים בהם זמני השהות מאוד מועטים בית המשפט יפעיל שיקול דעת להחליט מה מתאים על פי הנתונים הייחודיים לתיק.

סיכום תוצאות המחשבון

המחשבון מראה, בהתאם לנתוני כל תא משפחתי, את סכום המזונות אשר יש להעביר עבור צרכים תלויי שהות, ומי ההורה המעביר. כמו כן המחשבון מראה מהו יחס תשלום ההוצאות החריגות.

כיצד נתייחס להטבות שונות?

קצבת הילדים משולמת היום, ברובם הגדול של המקרים, לאם. הדרך הקלה ביותר להתחשב בהטבה זו היא להוסיף את סכום ההטבה להכנסת ההורה המקבל אותה. אותו עיקרון ניתן ליישם לגבי נקודות הזיכוי. דרך נוספת היא קיזוז רעיוני, דהיינו, במקרים בהם האב הוא זה שאמור להעביר סכומים לאם, להוריד מחצית מסכום קצבת הילדים שנכנסת לחשבון האם מסכום המזונות שנקבע. פתרון זה נפוץ כיום בפסיקה. כאשר האם אמורה להעביר כספים לאב, יש להוסיף לחישוב מחצית מסכום הקיצבה.

מענק הלימודים ניתן כהשתתפות בהוצאות החינוך לקראת תחילת שנת הלימודים. הוצאות החינוך שמעל שלסכום המענק יתחלקו בין ההורים, בהתאם ליחס הכנסותיהם.

למעבר למחשבון לחצו כאן

* הכותב, גיא רוה, משמש כיו"ר עמותת "הורות משותפת=טובת הילד"

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





חיפוש עורך דין לפי עיר :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ