מאת: עו"ד יסמין דוד
להחלטה בעניין פזגז ואח' נגד גזגל ואח'
שוק הגז הפרוע הגיע לפיצוץ בקריית ביאליק: חברת גזגל ניסתה "להשתלט" על רחוב השייך לפזגז, אלא שהדרכים המפוקפקות בהן פעלה הגיעו לבית המשפט, שהקפיא את החלפת הספקים עד לדיון מלא בעניין. בין חתימות מזויפות ומחירים מופקעים, הצרכן עדיין יוצא כשידו על התחתונה.
חברת פזגז היא ספקית הגז הבלעדית ל-29 בתים משותפים ברחוב אחד העם בקרית ביאליק, המקבלים את הגז באמצעות מערכת מרכזית, כשצוברי הגז מוטמנים ברחוב עצמו וברחוב סמוך.
חברת גזגל, המתחרה בפזגז, פנתה באוקטובר 2013 לדיירי הרחוב והציעה להם גז במחיר נמוך יותר. חלק מהדיירים קיבלו את הצעתה. דיירים אלו חתמו על הודעות לסיום התקשרות עם פזגז, שחלקן כוללות גם ייפוי כוח לגזגל לפעול בשמם לביצוע ההחלפה.
ההודעות הועברו לפזגז, על מנת לקדם את העברת הציוד והחלפת הספק. אלא שלאחר בדיקת החתימות הודיעה פזגז, כי יש פגם בהודעות: לטענתה, גזגל הטעתה חלק מהם וחלק מהחתימות אף זויפו.
פזגז דרשה מגזגל לחזור בה מהדרישה להחלפת הספק ומשלא נענתה עתרה לבית המשפט המחוזי בחיפה בדרישה להקפאת ההחלפה, עד לקיום הליך משפטי בעניין. פזגז ביקשה לברר שתי טענות: האחת, האם מספר הדיירים שהביעו את רצונם החופשי להחלפת ספק תואם למספר הנחוץ על פי חוק; והשנייה, האם קיימת אפשרות מעשית להפרדת הבתים ממערכת הגז המרכזי.
חתימות לא חוקיות
השופט רון סוקול ציין בפתח דבריו, ששוק הגז נפתח לתחרות חופשית בשנת 1989, ושעל פי החוק, בבניין בו מותקנת מערכת גז מרכזית, רשאים בעלי הדירות להפסיק ההתקשרות עם ספק הגז בתנאי שיותר ממחציתם העבירו לספק הסכמה חתומה בכתב.
לדעת השופט, ככל שמדובר בבתים משותפים, החלטת רוב הדיירים לעבור לספק חדש פוגעת ברצון החופשי של קבוצת המיעוט. לפיכך, החתמת הדיירים על מסמך הסכמה, ללא קיום אסיפה וללא מתן אפשרות לקיום דיון, אינה מהווה "החלטה" משותפת, המתחשבת בקולות המיעוט.
מצב שבו הספק החדש עובר בין הדירות ומחתים את הדיירים, אינו יכול להיחשב כהחלטה משותפת, גם אם חתמו למעלה ממחצית בעלי הדירות, הוסיף השופט. זאת, כיוון שייתכן שחלקם חתם מבלי להבין את טיב ההסכמה.
במקרה זה, הוסיף השופט, הוכח כי אחת החתימות שייכת לאישה שנפטרה לפני שנים רבות. חתימה אחרת שייכת לדייר שאינו דובר עברית וחתימה נוספת - לדייר שכלל אינו מעוניין להחליף את ספק הגז. כל אלו הוכיחו שההודעות על החלפת הספק אינן משקפות הסכמה אמתית של רוב בעלי הדירות.
בעיות ברמה הטכנית
לעניין האפשרות להפרדת הבתים ממערכת הגז המרכזית, נקבע שההפרדה תחייב התקנת מערכת חדשה, הכרוכה בהסכמת בעלי הדירות ובהכנת תכניות וקבלת היתרים מהרשויות השונות.
המצב הנוכחי הוא, שגם אם גזגל יכולה לעמוד בכל הדרישות ולקבל את כל ההיתרים, היא לא תוכל לבצע החלפה מסודרת, מאחר שעד כה לא עשתה דבר לקידום המערכת.
לאור כל זאת, הורה השופט להקפיא, בשלב זה, את החלפת ספקי הגז. גזגל תיאלץ להמתין עד להכרעה מלאה בעניין.
עקרון התחרות החופשית במשק מצד אחד ועקרון חופש הבחירה והעמידה על זכויות כלכליות וצרכניות מצד שני, צריכים לדור בכפיפה אחת ולאזן האחד את השני, על מנת לשמור על כלכלה חופשית ולהגן על הצרכן במקביל.
בדיקה ווידוא כי הסכמת בעלי הדירות להחלפת ספק הגז היא אמיתית היא חלק ממחויבות החברות לפעול בתום לב, בהגינות וביושר, ומבטאת את האיזון ההולם בין שני עקרונות אלו.
להחלטה בעניין פזגז ואח' נגד גזגל ואח'
*הכותבת הינה עו"ד העוסקת בתחום המקרקעין.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.
למדור: דיני צרכנות
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.