לפסק הדין בעניין אסמאעיל ואח' נ' ש.ר.ם שרות רפואי מתקדם בע"מ ואח'
שני סטודנטים לטכנולוגיה רפואית, שהתמחו בחברה הנותנת שירותי רפואה, הגישו לבית הדין האזורי בחיפה תביעה כנגד החברה, לאחר שבמשך תקופת התמחותם לא קיבלו שכר עבודה וזכויות סוציאליות.
שני הסטודנטים (גבר ואישה) טענו, כי התמחו במכון הטכנולוגי של החברה לשירותי רפואה במשך 10 חודשים, אולם לא קיבלו עבור תקופה זו שכר וזכויות עובדים, וביקשו כי ביה"ד יצהיר על קיומם של יחסי עובד - מעביד ביניהם לבין החברה. הסטודנטים טענו, כי משעבדו בחברה, הרי שהינם עובדים לכל דבר ועניין, זאת גם אם הזמן שהוקדש להכשרתם עלה על התועלת שהפיקה החברה מעבודתם, והוסיפו כי בכל מקרה עסקו בעבודה ככל עובדי המכון.
התובע הוסיף וטען, כי לא חתם על טופס מיוחד שניתן לו על ידי החברה, במטרה לשלול את יחסי העבודה בין הצדדים, ואילו התובעת טענה, כי החליפה טכנאית שיצאה לחופשת לידה, ואמנם חתמה על טופס החברה אשר שולל את יחסי העבודה, אולם זאת בלית ברירה, מאחר והיה זה תנאי לקבלתה להתמחות.
החברה טענה מנגד, כי הסטודנטים היו מתלמדים בלבד, ושובצו בהתמחות על ידי המוסד בו למדו, כחלק מהכשרתם המקצועית. עוד טענה, כי כלל לא הייתה זקוקה לעובדים חדשים, והמתלמדים לא סייעו בעבודה השוטפת ו/או הקלו עליה, ואף נהפוך הוא- הם הכבידו עליה, נוכח הצורך של הצוות הרפואי ללמד את המתמחים. באשר לתובעת הוסיפה החברה וטענה, כי זו חתמה על הסכם השולל קיומם של יחסי עובד - מעביד בין הצדדים.
השופטת אביטל רימון- קפלן קיבלה את תביעת הסטודנט בחלקה ודחתה את תביעת הסטודנטית. השופטת הבחינה בין המקרה הנוכחי, בו מדובר בהכשרה המתבצעת אצל חברה שהסטודנט מופנה אליה ע"י המוסד הלימודי, לבין מתמחים בתחומים אחרים כגון עורכי דין, רופאים, יועצי מס וכדומה, וקבעה כי נוכח העובדה, כי מעמדם של מתמחי הטכנולוגיה הרפואית טרם הוכרע בפסיקה, יש לבחון את הנסיבות של כל מקרה לגופו, לפי המבחנים הרגילים לקיומם של יחסי עובד-מעביד.
באשר לתובע נקבע, כי למרות שמטרת ההתקשרות של הסטודנטים עם החברה היא בעיקרה לצרכי לימוד, התובע ביצע לאורך תקופה ארוכה, עבודה ממשית של טכנולוג רפואי שהחברה נדרשה לה לשם פעילותה השוטפת, ולפיכך התקיימו יחסי עובד מעביד בינו לבין החברה והוא זכאי לקבלת שכר עבודה וחופשה שנתית בסך של כ- 30,000 ש"ח.
אולם בשונה מהתובע, קבעה השופטת, כי התובעת חתמה על הסכם שבו נקבע, בין היתר, כי בתקופת ההתמחות לא יתקיימו יחסי עובד - מעביד בינה לבין החברה וכי אינה זכאית לקבלת שכר בתקופה זו. כמו כן, נקבע כי הסטודנטית תיארה את היקף עבודתה בחברה בצורה כוללנית, מבלי לפרט מה בדיוק עשתה, ולפיכך לא הוכיחה קיומם של יחסי עבודה.
בסוף פסק הדין ציינה השופטת, כי אין בקביעה לגבי התובע כדי להשליך על אופן עיסוקם של מתמחים אחרים בחברה.
לפסק הדין בעניין אסמאעיל ואח' נ' ש.ר.ם שרות רפואי מתקדם בע"מ ואח'
למדור: דיני עבודה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.