אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> הוצאה לפועל >> האם חוב כתובה של איש לגרושתו הוא חוב בר הפטר בפשיטת רגל?

האם חוב כתובה של איש לגרושתו הוא חוב בר הפטר בפשיטת רגל?

מאת: טל צבר, עו"ד | תאריך פרסום : 05/04/2012 11:52:00 | גרסת הדפסה

להחלטה בעניין פלוני נ' כונס הנכסים הרשמי ואח'

אישה שבעלה לשעבר חויב לשלם לה את כתובתה, אך היה נתון בהליכי פשיטת רגל וקיבל הפטר מחובותיו, טענה כי בדומה לחוב מזונות, חוב הכתובה אינו בר הפטר. האיש טען מנגד, כי ישנה הבחנה מהותית בין מזונות לכתובה, וכי חוב כתובה הוא בר הפטר. מה קבע ביהמ"ש?

ביה"ד הרבני חייב אדם לשלם לגרושתו את כתובתה בסך של 180,000 ש"ח. משלא שולם חוב הכתובה, ניהלה נגדו גרושתו, הליכי גבייה בהוצל"פ בגין חוב מזונותיה וכתובתה. בסיומם של הליכי פשיטת רגל בהם היה נתון, קיבל האיש הפטר מחובותיו.

במסגרת הליך פשיטת רגל שהתנהל בביהמ"ש המחוזי בת"א, גרושתו של האיש ביקשה להפריד את חוב הכתובה מיתר החובות עליהם קיבל האיש הפטר, מאחר ולטענתה בדומה למזונות, הכתובה אינה חוב בר הפטר.

הגרושה טענה, כי כתובה היא מסמך שבעל מעניק לאשתו במעמד החופה, ובו מפרט את התחייבויותיו כלפיה במעמד הנישואין ולאחריהם, לרבות החובה לשאת במזונותיה. כך, לטענת הגרושה, מעמדה המשפטי של הזכות לכתובה זהה למעמדה המשפטי של הזכות למזונות.

האיש שיוצג ע"י עו"ד מיקי שיפמן טען מנגד, כי קיים שוני מובהק בין חוב מזונות לחוב כתובה, ובעוד שחובת הגבר לתת מזונות לאשתו מקורה בשיקולים סוציאליים ובחבות מוסרית, הרי שחוב הכתובה הוא חוב כספי רגיל, שלא נועד אלא למנוע מבעל לגרש את אשתו ללא סיבה משמעותית. כן טען, כי רשימת החובות שאינם ברי הפטר הינה סגורה ומצומצמת, וחוב הכתובה אינו נמנה בה.

חוב הכתובה הוא בר הפטר

השופט חגי ברנר קבע, כי בשונה ממזונות, חוב הכתובה הוא חוב בר הפטר. נקבע, כי המחוקק הכיר בצורך לתשלום מזונות לזכאים להם, גם כאשר הדבר בא על חשבונם של הנושים האחרים, ובכל הנוגע לקבלת הפטר, חוב המזונות מקבל מעמד מיוחד, שלא ניתן לחובות אחרים, גם לא לאלה הקודמים לו.

כן נקבע, כי קיימת הבחנה מהותית בין חוב כתובה לחוב מזונות, ואין להחיל עליהם דין זהה, וכי בעוד שבשני המקרים מדובר בחיובים שמקורם בדיני המעמד האישי, הזכות למזונות נועדה לאפשר קיום למי שזכאי למזונות, ואילו הזכות לכתובה נועדה להרתיע את הגבר מפני הרצון לגרש את אשתו, ללא עילה של ממש. הבדל נוסף, הוא ששיעור המזונות נגזר מצרכי הזכאים למזונות, ואינו על בסיס חוזי, ואילו חוב הכתובה, הוא חוב ידוע וקבוע מראש, המבוסס על חוזה בין הצדדים.

עו"ד מיקי שיפמן, שייצג את החייב, מגיב על ההחלטה:

"פסק הדין שניתן אתמול על ידי בית המשפט המחוזי הינו פסק דין עקרוני וחשוב ביותר. פסק הדין קובע, כי חוב כתובה הינו חוב בר הפטר, כלומר אדם המצוי בהליכי פשיטת רגל וקיים כנגדו חוב כתובה, בהגיע המועד שבו יינתן צו ההפטר- חוב הכתובה הקיים כנגדו יימחק כמו יתר החובות, על מנת לאפשר לו לפתוח דף חדש בחייו. הניסיון שנעשה במסגרת ההליך להציג את חוב הכתובה כחוב מזונות, שהינו חוב שאינו בר הפטר, לא צלח וביהמ"ש הדגיש כי הרשימה שנקבעה בפקודה הינה רשימה סגורה, שאין להרחיב אותה".

להחלטה בעניין פלוני נ' כונס הנכסים הרשמי ואח'

למדור: בנקאות והוצל"פ

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום הוצאה לפועל באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום הוצאה לפועל
כך מוציאים לפועל פסק בורר
עו"ד אמיר רובין | צילום: דפי רובין, אילוסטרציה: Sasun Bughdaryan on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ