אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> האם אישה שעזבה את הבית ויתרה על זכויותיה בו?

האם אישה שעזבה את הבית ויתרה על זכויותיה בו?

מאת: עו"ד מורן סמון | תאריך פרסום : 19/11/2013 17:45:00 | גרסת הדפסה

מאת: עו"ד מורן סמון

לפסק הדין בעניין פלונת נ' פלוני.

אישה, שעזבה את בעלה ואת הדירה המשותפת, דרשה מהבעל לשלם לה דמי שימוש בגין מגוריו בדירה. אלא שאז התברר שהדירה כלל אינה רשומה על שם בני הזוג. האם יש יסוד לטענותיה או שמא הבעל רשאי להתגורר בדירה באין מפריע?

 

בני זוג, שהיו נשואים 21 שנה, החליטו להתגרש. האישה עזבה את הדירה המשותפת של השניים, והצדדים החלו בהליכים משפטיים ביחס לרכוש ולמשאבים המשותפים.

במסגרת זו, עתרה האישה לבית המשפט לענייני משפחה בנצרת לשם פירוק השיתוף בדירה וקבלת תשלום דמי שימוש מהבעל, שהמשיך להתגורר בה. כיום, אגב, האיש מתגורר בבית עם בת זוגו החדשה ועם בנו בן ה-16 מהנישואים שהתפרקו.

תוך כדי הדיון בעתירה התברר, כי הבית כלל אינו רשום על שם הצדדים. הצדדים שכרו עורך דין שיסדיר את הרישום, אך מכיוון שהתהליך אורך זמן, לא ניתן היה לדון בפירוק השיתוף בדירה. משכך, הדיון נסוב על סוגיית דמי השימוש בלבד.

לטענת האישה, היא נאלצה לעזוב את הדירה המרווחת במושב ולשכור דירה קטנה בעיר נוכח התנהגותו האלימה של האיש כלפיה. המצב הגיע לידי כך, שהיא נאלצה להגיש נגדו בקשה לצו הגנה. לדבריה, לאחר עזיבתה הוא נישל אותה מזכויותיה החוקיות בדירתם המשותפת והיא מבקשת לחייבו בדמי שימוש מיום עזיבתה ועד לפירוק השיתוף בפועל.

מנגד טען הנתבע, כי אין כל מקום לחייבו בדמי שימוש. לדבריו, לאור זאת שהדירה איננה רשומה על שם מי מהצדדים, אין כל עילה לחייבו בדמי שימוש. הוא הוסיף, שגם אם הזכויות בדירה יירשמו ויהיו שוות, הרי שלא ניתן לחייבו בדמי שימוש טרם פורק השיתוף, מה גם שהאישה עזבה על דעתה ומבלי שגורשה או אולצה לעזוב.

שימוש ברכוש משותף

השופט אסף זגורי דחה את טענות הבעל וקבע כי יש מקום לחייבו בתשלום בגין שימושו הבלעדי בדירה. לדבריו, על אף שהדירה אינה רשומה בפנקסים השונים, היא עדיין חלק מהרכוש המשותף. מי שמשתמש ברכוש משותף, קבע השופט, צריך לשלם לשותפו שכר ראוי עבור השימוש.

עוד הוסיף השופט, כי לא ייתכן שהאיש יעשה בדירה שימוש בלעדי ויראה עצמו כבעליה, ובד בבד יטען כי בהיעדר רישום רשמי לא ניתן לברר את התביעה. די בעובדה שהצדדים גרו בדירה למעלה מ-25 שנים, קבע השופט, על מנת לדון בעתירת האישה.

עוד נפסק, כי העובדה שהסכסוך בין בני הזוג לא אפשר מגורים משותפים והאישה נאלצה לעזוב, אינה שוללת את זכותה לדמי שימוש. לכך מצטרפת העובדה, שכיום האיש חי בדירה עם בת זוג אחרת.

השופט קבע את יום תחילת דמי השימוש למועד הגשת התביעות המשפטיות בין השניים. גובה דמי השימוש שישלם לה האיש - בהתאם לחוות דעת שמאית - הינו 1500 שקל לחודש.

בסך הכל ישלם האיש לאשה סך של 34,500 שקל עבור דמי השימוש בעבר, וימשיך לשלם לה את הסכום החודשי עד למועד הפירוק בפועל. בנוסף, חויב האיש בשכר טרחת עו"ד של 6,000 שקל.

זכות השימוש

פסק דין זה רשאי להתהדר בתואר "חדשני". ניסיונו של הבעל לנשל את האישה מהמגיע לה כשל, כאשר בית המשפט שמר על איזון ופיצה את הצד שמצבו הורע בשל עזיבת הדירה, וזאת למרות היעדר הרישום.

מסקנה: אם במסגרת הליך גירושין נמנע מאחד הצדדים השימוש בנכס בו הוא שותף - הן מכוח חזקת הבעלות, הן מכוח חזקת השימוש והן מכוח חזקת הבלעדיות - עליו לעמוד על זכותו לדמי שימוש ראויים ובכך גם על זכותו לאיזון המשאבים המשותפים.

 

ב"כ התובעת: עו"ד דורית ענבר סברדליק

ב"כ הנתבע: עו"ד מאירה אזרד

 

 

לפסק הדין בעניין פלונית.נ' פלוני

  • הכותבת היא עו"ד העוסקת בדיני משפחה, ממשרד בן גור-כהן סמון ושות': עו"ד ומגשרים.
  • המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

 

למדור: משפחה

אתר המשפט הישראלי פסקדין

www.psakdin.co.il

 

 

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
הסכם זוגי: ״סירת ההצלה״ שלכם בימים סוערים
עו״ד אסנת הכהן (צילום: רינת בורג)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ