בג"צ 8630/04 מרדכי ואנונו נגד מנהל בית הסוהר "שקמה"
בית המשפט העליון דחה את עתירתו של מרדכי ואנונו לבטל את חילוט העתקי המכתבים שכתב במהלך שהותו בכלא.
כחודש לפני שחרורו של העותר מהכלא, נתפסו אצל העותר כ 2540 העתקי מכתבים לא מצונזרים שכתב לגורמים שונים במהלך שהותו בכלא. העתקים אלה חולטו מן הטעם שהם כוללים "ידיעות סודיות שפירסומן עלול לפגוע בביטחון המדינה".
בית המשפט קבע בעבר, כי המכתבים ששלח העותר מכילים מידע סודי האסור בגילוי, ולפיכך הינם "חפץ אסור" ע"פ סעיף 1 לפקודת בתי הסוהר, אשר ע"פ סעיף 44 לפקודה, רשאי מנהל בית הסוהר לחלטם.
בהחליטו על חילוט, רשאי המנהל לשקול שיקולים של שמירה על הביטחון, ומניעת סיכונים הנשקפים מאסירים לחברה ולביטחונה.
ההגנה על הציבור אינה רק הגנה מפני אלימות פיזית, אלא גם הגנה על אינטרסים ציבוריים. שיקולים אלה הינם מתכליותיה של הפקודה, ולפיכך עומדים הם בבסיס הפעלתן של כל אחת מהוראותיה.
חילוט העתקי המכתבים מהווה פגיעה בזכויות יסוד של העותר, ובייחוד בזכות הקניין שלו. למרות זאת, מדובר בפגיעה מידתית העומדת במיבחני פיסקת ההגבלה. האמצעי החלופי אותו הציע העותר - צינזורם מחדש של העתקי המכתבים, אינו אמצעי ראוי: מדובר בכמות מכתבים גדולה ביותר, אשר צנזורם מחדש יצריך טירחה אדירה. במקרה זה, שיקולי טירחה ותקציב הינם שיקולים ראויים, במיוחד לאור העובדה כי העותר הוא שיצר את הסיכון שבחפץ, שכן כלל במכתביו מידע סודי שידע כי הוא אסור בפירסום.
בג"צ 8630/04 מרדכי ואנונו נגד מנהל בית הסוהר "שקמה"
למדור מנהלי וחוקתי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.