חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

גרושים רבו על דירה - הסכם הממון הכריע לטובת האישה

מאת: עו"ד חופית שקד | תאריך פרסום : 30/06/2025 16:13:00 | גרסת הדפסה
עו"ד חופית שקד | צילום: טל חמדי, אילוסטרציה: Annika Wischnewsky on Unsplash

ההסכם העניק לאישה זכות ראשונים לקבל את הנכס, בכפוף להשבת סכומים ששילם עליו הבעל. טענתו שיש למכור את הבית למרבה במחיר ולחלק ביניהם את הכסף - נדחתה

בזכות הסכם ממון: אישה תקבל דירה, בכפוף להשבת 170 אלף שקל והחזרי משכנתה ששילם עליה בעלה לשעבר. האחרון טען שהוראות ההסכם מחייבות למכור את הנכס למרבה במחיר ולחלק את התמורה בין הצדדים בהתאם לחלקם היחסי בטאבו, אך השופטת עפרה גיא מבית המשפט למשפחה באשדוד דחתה את פרשנותו.

הצדדים התחתנו באפריל 2016 והביאו לעולם ילד אחד, כיום בן 8. לאחר כשנתיים, באוגוסט 2018, נפטרה אימה של האישה והיא למעשה התייתמה מהורים, שכן אביה מת מספר שנים קודם לכן, לאחר מאבק במחלת הסרטן. בינואר 2021 נקנתה הדירה שבמוקד ההליך, בעיר אשקלון, כאשר עובר לרכישה חתמו הצדדים על הסכם ממון.

על הרקע להסכם סיפרה האישה כי עלות הדירה - כ-1.8 מיליון שקל - שולמה בעיקר מכספי הירושה שקיבלה לאחר מות אימה. לדבריה היא העבירה 1.24 מיליון שקל במזומן, בעלה שם 170 אלף נוספים ואילו היתרה - 400 אלף שקל - מומנה באמצעות משכנתה משותפת. ואולם לאחר תקופה קצרה ביותר חל משבר בנישואי הצדדים והבעל עזב את הבית. במרץ 2023 הם התגרשו סופית.

בתביעה שהוגשה לבית המשפט טענה האישה שעומדת לה הזכות, מכוח הסכם הממון, להעביר את הדירה על-שמה בכפוף להחזרת הכספים ששילם עליה בעלה לשעבר (הון עצמי + משכנתה). מנגד טען הבעל שיש לפרק את השיתוף בדרך של מכירת הנכס למרבה במחיר, וחלוקת התמורה בין הצדדים בהתאם לחלקם היחסי בטאבו - 70% לאישה ו-30% לו.

הסכם פשוט וברור

השופטת גיא קבעה, ללא כחל ושרק, שהצדק עם האישה. היא הסבירה שלשון הסכם הממון פשוטה וברורה, ואינה מותירה מקום לפרשנות אחרת.

כך, על-פי ההסכם במקרה של פרידה "לאישה תהא הזכות לפעול ביחס לדירה בכל אחת מהדרכים שיפורטו למטה מכאן, ולשיקול דעתה הבלעדי". צוינו בסעיף שתי דרכים: האחת, החזרת תשלומי הבעל על הדירה והעברתה על-שם האישה, כפי שהיא מבקשת; השנייה, מכירת הנכס למרבה במחיר וחלוקת התמורה, כפי שעותר הבעל.

השופטת הדגישה כי ניסוח ההסכם באופן שהעניק לאישה את הזכות לפעול "בכל אחת מהדרכים" שצוינו, מלמד על דרכי פירוק שיתוף חלופיות, ולא חופפות. לדבריה, הניסוח "לא מותיר כל מקום של פרשנות אחרת, מלבד שעניין לנו בשני סעיפים נבדלים זה מזה, ואשר כל אחד מהם עומד בפני עצמו, וכי אין המדובר בסעיפים השלובים זה בזה, או המשלימים זה את זה, ואף אינם תלויים זה בזה".

בשולי הדברים העירה השופטת כי מסקנתה, לפיה עומדת לאישה הזכות לבחור באיזו דרך יתבצע פירוק השיתוף בדירה, מתיישבת אף עם תחושת הצדק ההיגיון. זאת מאחר שנראה כי היה בכוחה לקנות את הדירה בעצמה, באמצעות ירושת העתק שקיבלה, ואף לשיטת בעלה לשעבר הוא צורף לעסקה רק מתוך ניסיון לשלום בית, ולא ממניע כלכלי.

לפיכך השופטת הורתה על אכיפת הסכם הממון כרצון האישה, באופן שתחזיר לגרוש שלה את ההון העצמי ששילם על הדירה ואת החזרי המשכנתה בהם נשא, ולאחר מכן יועבר הנכס במלואו, כמו גם יתרת המשכנתה, על-שמה. הבעל חויב ב-10,000 שקל הוצאות ושכ"ט עו"ד.

  • ב"כ האישה: עו"ד איתי אלמוג
  • ב"כ האיש: עו"ד איבגי שלמה
עו"ד חופית שקד עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
תבעה מיליון שקל מבעלה לשעבר כי ״בגד בה עם חברותיה הטובות״
עו"ד מיטל כסיף (צילום: שלומי ארביב) [אילוסטרציה חיצונית: dolgachov, 123rf]
ביקשה לקיים צוואה לטובתה בלי להציג מקור, העתק או אפילו תאריך
עו"ד צבי שני (צילום: מיכאל ליבמן) [אילוסטרציה חיצונית: Cathy Yeulet, www.123rf.com]

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ