אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> ביהמ״ש נמנע מהעברת סכיזופרנית למוסד – אך הורה לצמצם את כמות החתולים בביתה

ביהמ״ש נמנע מהעברת סכיזופרנית למוסד – אך הורה לצמצם את כמות החתולים בביתה

מאת: עו״ד גרגורי קורזינר | תאריך פרסום : 10/12/2019 16:31:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Marko Blažević on Unsplash

הזנחה עצמית של בת 67 שלוקה בנפשה, אגרנית כפייתית שמטפלת בעשרות חתולים בביתה, התדרדר עד כדי סכנה לבריאותה. הרווחה ביקשו להעבירה למוסד אך השופט אסף זגורי התרשם שהדבר לא הכרחי.

בית המשפט למשפחה מינה לאחרונה בן 34 כאפוטרופוס לאמו. האם סובלת מסכיזופרניה וכמעט לא ניתן להיכנס לדירתה מפאת החפצים והחתולים שממלאים אותה. עם זאת, השופט דחה את בקשתם של גורמי הרווחה להעביר את האישה למוסד סיעודי נגד רצונה מאחר שלא מוצה האפיק הטיפולי בקהילה.

האישה, גרושה ואם לבן אחד, גרה עם בנה בדירת עמידר ועבדה במהלך חייה בעבודות מזדמנות. היא בעלת רקע פסיכוטי ואובחנה כסובלת מסכיזופרניה. ביוני השנה (2019) התקבלה בעניינה חוות דעת של פסיכיאטר גריאטרי שהמליץ על מינוי אפוטרופוס לאחר שמצא כי היא סובלת מהזנחה עצמית קשה ונתונה לאלימות והתעללות מצד השכנים בשל ריבוי החתולים שהיא מחזיקה.  

עובדת סוציאלית שביקרה בביתה גילתה אישה מוזנחת, מבולבלת, ללא מודעות למצבה ושאינה מסוגלת לדאוג לצרכיה.

על רקע זה ביקש בנה להתמנות כאפוטרופוס שלה. הוא סיפר שאמו נוהגת למשוך כספים מהחשבון והכניסה אותו לחובות. בין היתר, קנתה אוכל ומוצרים אחרים לחתולים ב-8,000 שקל.

בדיון שנערך בנוכחות בנה של האישה, בא כוח היועץ המשפטי לממשלה, האפוטרופא לדין שמונתה לאישה והעובדת הסוציאלית סברו כולם כי יש לנקוט בצעד דרמטי של הוצאתה מביתה למוסד סיעודי. מאחר שההנחה הייתה שהיא לא תסכים למעבר, הם ביקשו להסתייע באמבולנס או במשטרה כדי לכפות עליה את המהלך.

צחנה וריחות חזקים

סגן נשיא בית המשפט למשפחה בנצרת, השופט אסף זגורי, סבר כי על בית המשפט להתרשם באופן בלתי אמצעי מהאישה בטרם מתן ההחלטה הקיצונית. הוא שלח את העוזרת המשפטית שלו לבקר אותה. זו סיפרה כי בכניסה לדירה היו צחנה וריחות חזקים והבית כולו היה מלא בזבל, אשפה וחפצים שנאספו במהלך השנים. עוד בדירה מספר רב של חתולים בכל מקום אפשרי, מה שגורם לריח החריף ולהיגיינה נמוכה מאוד. כששאלה העוזרת המשפטית את האישה לגבי האפשרות לעבור למוסד סיעודי היא הביעה התנגדות נחרצת.

השופט ציין כי יש להימנע מהתייחסות שיפוטית כלפי אורח חייה של האישה, שבחרה לחיות באופן שבו היא חיה וזו זכותה. ״רוב האנשים אינם אגרנים. אז מה?״, שאל. 

עוד הדגיש השופט את הקשר נפש-גוף וציין כי כל התערבות בחיי אדם שהחברה חושבת שהוא חי בדרך מזעזעת עשויה לטלטלו מן הקצה אל הקצה. ״היא יכולה להציל את גופו אך להרוג את נשמתו״, הוסיף.

לדבריו, לנוכח ההזנחה המתמשכת זקוקה האישה למינוי אפוטרופוס אך אין להעבירה למוסד סיעודי בכפייה. ״אם יש אפשרות לקיים את רצונה תוך שמירה על חייה, זו האפשרות הראשונה והיחידה שיש לבחור בה״.

השופט הדגיש שהוצאת אדם למוסד סיעודי מהווה טראומה עבורו ואף סיכון לבריאותו הנפשית ולא ניתן לאשר מהלך כזה בשוויון נפש. 

בסופו של דבר מינה השופט את בנה של האישה כאפוטרופוס על ענייניה האישיים, הרפואיים והרכושיים. הוא הדגיש כי אין לעשות שינוי במקום המגורים של האם בלי אישור בית המשפט. השופט הורה לבן להביא חברה חיצונית לפינוי כל הפסולת מהדירה ולהסתייע בעירייה כדי להרחיק את החתולים, למעט שני חתולים שהאם תוכל לבחור להשאיר.

״היא כמעט לא תשים לה שהתערבתי״, חתם השופט.

  • שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו״ד גרגורי קורזינר עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
ייפוי כוח מתמשך: להבטיח את העתיד כבר בהווה
עו״ד אברהם מיכאל (צילום: יפית בשבקין)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ