מאת: יוגב חלפון, עו"ד
לפסק הדין בעניין פלונית נ' היועמ"ש
בית המשפט המחוזי דחה ערעורה של אם כנגד החלטת בית המשפט לענייני משפחה להורות על אימוץ בנותיה במסגרת סגורה. משמעות הקביעה הינה, כי לא יהיה כל קשר בין הבנות לאמן הביולוגית.
ראשיתו של הסיפור העצוב בשנת 2008, עם לידת בתה הבכורה של אשה, המכורה לסמים והמוכרת לשלטונות הרווחה. מיד עם לידת הבת ולבקשת גורמי הרווחה, היא הוכרה כ'קטינה נזקקת' והועברה למשפחת אומנה.
האם, שככל הנראה נלחצה, החלה בהליך של שיקום. אך למרבה הצער, היא לא צלחה את הגמילה, חזרה לצרוך סמים ובהדרגה אף הפסיקה לבקר את בתה בבית האומנה.
בשנת 2010, בזמן שהאם ריצתה עונש מאסר בגין הריגה בעת נהיגה תחת השפעת סמים, נולדה לה בת נוספת. גם היא הוצאה מרשות האם והועברה למשפחת אומנה.
נסיונות הגמילה לא צלחו
ניסיונות רבים מצד הרשויות השונות לסייע לאם להיגמל מסמים על מנת שתזכה לגדל את בנותיה לא צלחו. על רקע זה, פנה היועמ"ש לבית המשפט לענייני משפחה בנצרת, בבקשה להכריז על הקטינות כבנות אימוץ, כאשר לדעתו, מסגרת האימוץ צריכה להיות סגורה, כך שהקשר בין האם לבנותיה ינותק לחלוטין.
בבקשה נטען כי האם אינה מסוגלת לדאוג לבנותיה בשל מצבה וכי הסיכוי כי התנהגותה תשתנה, אף לאחר קבלת סיוע, הינו נמוך מאד.
כלפי האב, טען היועמ"ש כי הוא מפקיר את בנותיו ונמנע ממגע עמן, ללא סיבה סבירה.
ביהמ"ש נעתר לבקשת היועמ"ש וקבע כי הקטינות יימסרו לאימוץ במסגרת סגורה. זאת, לאור עליונותו של עקרון טובת המאומץ ומפאת גילן והנזק שעלול להיגרם להן מקיום קשר עם הוריהן הביולוגיים.
מאוכזבת מהחלטת בית המשפט, פנתה האם וערערה על ההחלטה לבית המשפט המחוזי. לטענתה, לא הוכח כי האימוץ הוא לטובת הקטינות. היא הוסיפה כי בית המשפט התעלם מהעובדה כי היא נגמלה מסמים בכוחות עצמה, וכי קיים סיכוי סביר לשינוי ממשי במצבה בעתיד הנראה לעין.
לדבריה, גורמי הרווחה הם אשר מונעים את ביסוס הקשר שלה עם בנותיה, ולדעתה, תמיכה מתאימה תאפשר לה לגדל את בנותיה בכוחות עצמה.
האם הוסיפה כי גם אם ישאיר בית המשפט את ההחלטה בדבר האימוץ, עליו להורות על אימוץ 'פתוח', כזה אשר יאפשר לה לשמור על קשר עם בנותיה.
מנגד, טען היועמ"ש כי מאחר שהאם חסרה מסוגלות הורית מינימלית, יש לאמץ את קביעת בית המשפט לענייני משפחה ולדחות את הערעור.
קשה, מצער, אך הכרחי
נשיא בית המשפט, השופט יצחק כהן קבע כי החלטת בית המשפט לענייני משפחה, לפיה האם נעדרת מסוגלות לגדל את הקטינות נתקבלה, לאחר שנשקלו מכלול השיקולים הרלוונטיים, ותוך רגישות והתחשבות במצבה המיוחד של האם.
"עמדת הפסיקה היא כי צמצום תוצאות האימוץ באופן שיישמר את הקשר בין הקטין שהוכרז בר אימוץ לבין הוריו הביולוגיים, אינה עלה בקנה אחד עם עקרון טובת המאומץ מאחר וצמצום כזה עלול לפגוע בתכלית האימוץ" כתב השופט, שבד בבד הביע את הקושי והצער שבהחלטה הקשה להפריד את הבנות מאמן.
לדבריו, הוא שוכנע בצורה חד-משמעית כי האם אינה מסוגלת להיות אם ולגדל את בנותיה, זאת במיוחד לאור ניסיונותיה הכושלים להשתקם.
- ב"כ המערערת: עו"ד שאכר עזאם
- ב"כ המשיב: עו"ד שירה אלוני- זרחיה
לא ניתן צו להוצאות.
- המידע המוצג במאמר הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
לפסק הדין בעניין פלונית נ' היועמ"ש
למדור: דיני משפחה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.