ידיעה בלעדית של פסקדין, שפורסמה גם ב-
לגזר הדין בעניין מדינת ישראל - רשות המסים נ' רון נעים
עו"ד, שבעבר הורשע בגניבה מלקוחה וריצה עונש מאסר, הורשע בשנית- הפעם בגין אי-הגשת דו"חות שנתיים במשך 10 שנים. בית משפט השלום בתל-אביב הדגיש את חומרת הפגיעה בקופה הציבורית, וגזר על עוה"ד 9 חודשי מאסר בפועל, 10 חודשי מאסר על תנאי וקנס כספי של 40 אלף שקל.
בכתב אישום שהוגש נגד עורך דין, שהיה בעבר בעל משרד משגשג, נטען כי בין השנים 2002 ל- 2011, לא הגיש דו"חות מס שנתיים. זוהי הפעם השנייה שעורך הדין מסתבך בפלילים- בשנת 2012 ריצה שנת מאסר, בשל הרשעתו בעבירה של גניבה בידי מורשה, לאחר שגנב מלקוחותו- חברת כי"ל, סכומי עתק.
עורך הדין, שהודה בשלב מסוים בעבירות המס והורשע, ביקש מבית המשפט לאפשר לו להסיר את המחדלים, ולהגיש את הדוחו"ת. לאחר בקשות דחייה רבות, הגיש הנאשם את הדו"חות רק בשנת 2013. כעת ניגש ביהמ"ש לגזור את עונשו בעבירות המס.
בטיעוניה לעונש, ביקשה המדינה לייחס חומרה יתירה לעבירות בהן הורשע הנאשם. לטענתה, ביצוע העבירות לאורך זמן ממושך בידי עורך דין, שאמון על יישום החוק, מצדיקה עונש משמעותי ומרתיע. מעשיו, טענה המדינה, פגעו גם בציבור בכללותו וגם ברשויות המס.
המדינה הוסיפה, כי למרות שהנאשם הגיש את הדו"חות החסרים, הוא עשה זאת באיחור ניכר וחלקם לא התקבלו ע"י פקיד השומה. לפיכך, ביקשה להטיל עליו, בין 8 ל- 12 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס כספי שנע בין 8,500 שקל ל-29,200 שקל, בגין כל עבירה בנפרד.
עורכי הדין של הנאשם ביקשו להתחשב בהודאתו ובכך שהשקיע מאמצים רבים להסרת המחדלים. לטענתם, השיהוי בהגשת הדו"חות נבע מסיבות אובייקטיביות שלא הייתה לנאשם שליטה עליהן- אבדן מסמכים, פטירת רואה החשבון שלו והמאסר שהוטל עליו. עוד ביקשו להתחשב בכך שהנאשם אדם מבוגר וחולה.
הנאשם עצמו ביקש שבית המשפט ינהג בו במידת הרחמים. הוא אינו מפלצת כמו שמצטייר מטיעוני המדינה, אמר. הוא הזכיר, כי שירת את המדינה בנאמנות כל חייו וביקש שלא להישלח לעוד מאסר בפועל.
פגיעה בציבור כולו
השופטת דניאלה שריזלי הדגישה את חומרת העבירות שביצע הנאשם, שהתעצמה בהיותן עבירות מתמשכות של עורך דין, נישום ותיק. במעשיו, קבעה השופטת, מנע הנאשם מרשות המיסים לגבות ממנו מס אמת, ובכך פגע בשוויון באכיפת המס, כמו גם בקופה הציבורית עצמה.
המיסים, הזכירה השופטת, הם שמממנים את פעילות הממשלה. אי הגשת דו"ח, הסבירה השופטת, אינה סתם עבירה 'טכנית', אלא עבירה של ממש שפוגעת באושיות החברה, ואצל הנאשם היא הפכה לשגרה.
הדוחות אמנם הוגשו, הוסיפה השופטת, אולם זה כבר מעט מדי ומאוחר מדי, ואין בכך כדי להצדיק את התנהלות הנאשם לאורך השנים.
למרות שיש להתחשב במידת מה בנסיבות האישיות הקשות של הנאשם, ובהן מחלת הקרונס ממנה הוא סובל, כמו גם מצבה הכלכלי הקשה של משפחתו, קבעה השופטת, כי גובר הצורך להעביר לנאשם מסר של ממש, שירתיע אותו מלשוב על מחדליו, וזאת- באמצעות שלילת חירותו.
לפיכך נגזרו על הנאשם 9 חודשי מאסר בפועל, 10 חודשי מאסר על תנאי, קנס כספי של 40 אלף שקל או 4 חודשי מאסר תמורתו.
לדברי עו"ד מיכאל לויט, העוסק בתחום הפלילי, "תמוהה העובדה שגורמי אכיפת החוק אפשרו מחדל כה מתמשך של 10 שנים!".
הוא מוסיף, כי "מדובר במקרה חריג במיוחד, שאינו יכול להוות מדגם מייצג למקרים דומים"
"למרות הסלידה הרבה מהעבירות בהן הורשע הנאשם, הטילה השופטת על הנאשם עונש על הרף הנמוך של מתחם הענישה, אותו העמידה על הטווח שבין 9 ל-18 חודשי מאסר בפועל. ככל הנראה, היו אלה נסיבות אישיות חריגות במיוחד, שהובילו להחלטה זו."
לגזר הדין בעניין מדינת ישראל - רשות המסים נ' רון נעים
למדור: פלילי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.