לפסק הדין בעניין רותם ואח' נ' עיריית ירושלים
אזרחים שחשבון הבנק שלהם עוקל לאחר שלא שילמו לעיריית ירושלים דוחות חנייה של 300 שקלים, טענו כי לא קיבלו את הדוחות מאחר והדוחות לא נשלחו לכתובתם העדכנית. בית המשפט קבע כי העירייה תפצה אותם ב 5,000 שקלים.
התובעים טענו, כי בשנת 2009 הופתעו לגלות כי הוטל עיקול של 500 שקלים על חשבון הבנק שלהם על ידי עיריית ירושלים. כשפנו לעירייה על מנת לברר את פשר העיקול, נמסר להם כי העיקול הוטל בגין שלושה דו"חות חניה מהשנים 2006 עד 2007, כשלטענת הנציגה, הדו"חות נשלחו לכתובתם בבית שמש. התובעים מסרו לנציגה כי הם עברו מכתובת זו כבר בשנת 2004 ומאז הם מתגוררים בישוב אלעזר, ובתגובה, שלחה להם העירייה שובר תשלום שבו מצוינת כתובתם בבית שמש, וצוין כי עליהם להמציא אישור ממשרד הרישוי על כתובתם בעת מתן הדו"חות, וכך אכן עשו.
לאחר מכן, לטענתם, קיבלו מהעירייה שובר תשלום בו הופיעה אמנם כתובת בישוב אלעזר, אך לא הכתובת הנכונה, ובתגובה, הם שלחו לערייה אישור ממשרד הרישוי, שכולל אישור לגבי כתובתם הנכונה. תגובת העירייה איחרה להגיע, ומשהגיעה, טענה העירייה כי הודעות התשלום נשלחו בדואר רשום למענם של התובעים לפי רישומי משרד הרישוי, וצורף שובר תשלום שבו מופיעה לראשונה כתובתם הנכונה.
בתביעה שהגישו לבית המשפט לתביעות קטנות בירושלים, טענו התובעים כי מעולם לא קיבלו כל הודעת תשלום על הקנסות נשוא התביעה; וכי הקנסות נשלחו לכתובות לא נכונות, ולכן העיקול הוטל על חשבון הבנק שלהם שלא כדין, וגרם להם נזקים ישירים ועקיפים, לרבות פגיעה בשמם הטוב; הגבלת פעילות בחשבון, ועגמת נפש.
העירייה טענה כי ביהמ"ש לתביעות קטנות אינו מוסמך לדון בתביעה מסוג זה, ולגופו של עניין טענה, כי שלחה לתובעים הודעות בגין הדוחות שלא שולמו בדואר רשום בהתאם לרישום במשרד הרישוי תוך שנה מיום ביצוע העבירות. עוד טענה העירייה, כי בנוסף להודעות לתשלום הקנס, שלחה אל התובעת דרישות נוספות לתשלום הקנסות, ומאחר והקנסות לא שולמו, עיקלה את החשבון כדין, כשלטענתה, מדובר בתהליך ממוחשב המהווה עניין פעוט ושגרתי.
ליקויים בולטים ברישומי העירייה
השופט עבאס עאסי קיבל את התביעה. ראשית, דחה השופט את טענת העירייה בעניין סמכותו של בית המשפט לדון בעניין.
ביחס לטענת העירייה, כי על פי החוק, יש לראות בתובעים כמי שקיבלו את הודעות הקנס מאחר שאלו נשלחו בדואר רשום, נקבע כי התובעים הצליחו לסתור חזקה זו, וזאת נוכח , עדותם האמינה כי לא קיבלו את דרישות התשלום ונוכח הליקויים הבולטים ברישומי העירייה, הבאים לידי ביטוי בין היתר, בכך שהעירייה שינתה ברישומיה את מענם של התובעים שלוש פעמים בפרק זמן קצר ביותר, ובכך שבמקרה אחד, תאריך משלוח הודעת הקנס ע"פ רישומי העירייה עצמה, קדם לתאריך ביצוע העבירה.
לפיכך נקבע, כי משלא קיבלו התובעים הודעות לתשלום הקנס, העיקול שהוטל על חשבונם נעשה ברשלנות ושלא כדין.
לעניין הפיצוי, נקבע כי התובעים אינם זכאים לפיצוי בגין פגיעה בשמם הטוב, אך זכאים לפיצוי של 5,000 שקלים בגין הנזקים שגרם להם העיקול ובגין עגמת הנפש שנגרמה להם. בנוסף, חויבה העירייה לשלם לתובעים הוצאות משפט של 500 שקלים.
לפסק הדין בעניין רותם ואח' נ' עיריית ירושלים
למדור: חוקתי ומנהלי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.