כשהבין כי אחיו השקוע בחובות עלול להפסיד את ירושת אימו לנושיו - ביקש לפתע התובע לקיים צוואה שלה לטובת הנכדים. אלא שבפועל לא הוכח שקיימת צוואה כזאת
בית המשפט למשפחה בצפת דחה לאחרונה תביעה לאישור צוואת מנוחה לטובת נכדיה. הבקשה הוגשה אחרי שאחד מאבי הנכדים, בן המנוחה, ביקש לקבל בכלל צו ירושה, באופן שעיזבון אימו יועבר אליו ואל אחיו. "מבולבלים? גם אנחנו", כתבה סגנית נשיא בית המשפט למשפחה בצפת, השופטת אביבית נחמיאס, תוך שקבעה כי קיום הצוואה לא הוכח.
המנוחה, אם ל-2 בנים, הלכה לעולמה ב-2012 כשהיא אלמנה. לאחר יותר מעשור, בספטמבר 2022, פנה אחד מבניה למתן צו ירושה על-פי דין, בטענה שאימו לא הותירה אחריה צוואה. ואולם חודש בלבד חלף, כשנכדי המנוחה - ילדי הבנים - פנו באמצעותם, כאפוטרופוסים הטבעיים שלהם, לרשם הירושה, בבקשה לקיים העתק של צוואת סבתם, בטענה שהמקור אבד.
משמעות הדברים היא שישנו בן שמצד אחד מבקש צו ירושה, ומן העבר השני עותר לקיום צוואה בשם ילדיו. "על זה אומר בתמצית: מבולבלים? גם אנחנו", כתבה השופטת נחמיאס. הרקע לשינוי עמדת הבן הוא העובדה שהנאמן בהליכי פשיטת הרגל של אחיו השקוע בחובות גילה על הבקשה לצו ירושה, ובעקבות זאת החייב צפוי היה להפסיד את חלקו בעיזבון לנושיו.
לטענת בני המשפחה, אין לשפוט לחומרה את האופן ההפכפך שבו נהג אחיו של החייב, שכן מלכתחילה הצוואה לא הייתה בידו, והוא ביקש להסתיר מאחיו את העובדה המבישה שאשתו איבדה אותה. נציג היועצת המשפטית לממשלה, שלקח חלק בהליך, טען מנגד שנראה כי מדובר בצוואה בדויה שקיומה כלל לא הוכח.
בלגניסטית
השופטת נחמיאס קיבלה את טענת המדינה לפיה עצם קיום צוואת המנוחה - שהוגשה לבית המשפט בהעתק בלבד - לא הוכח.
תחילה היא עמדה על העיכוב הניכר מרגע מות המנוחה ועד לנקיטת הליכי הירושה. "הצדדים לא הביאו הסבר מניח את הדעת אשר להשתהותם ארוכת השנים בהגשת בקשות לקיום הצוואה ולהוכחת המקור בדרך אחרת. טענת התובע כי 'התבייש' לומר לאחיו שהצוואה נעלמה, איננה יכולה להסביר שיהוי של למעלה מעשור שנים", כתבה.
בהקשר לכך קבעה השופטת שעדות אחיו של החייב, לפיה נתן לאשתו לשמור על הצוואה אפילו שידע שהיא אישה לא מסודרת, אינה הגיונית. גם סתירות בעדויות הנוגעות למקום שמירת הצוואה לאורך השנים - על המיקרוגל, או בשידה כלשהי בבית בני הזוג המבולגנים - ערערה את אמון השופטת בכך שמדובר בצוואה אמיתית.
עדות תמוהה נוספת שתרמה לקריסת התביעה, הייתה שאחת הנכדות הזוכות בצוואה פנתה סמוך לפטירת המנוחה לאימה, ושאלה אותה מה יהיה עם עיזבון סבתה. "הנכדה הינה ילידת 2006", הזכירה השופטת, "וכאמור המנוחה נפטרה בשנת 2012. הטענה כי קטינה בת 6 תבקש לברר עם הוריה בסמוך לפטירה 'מה יהיה עם מה שהשאירה' סבתה, אינה סבירה".
לקראת סיום כתבה השופטת שניתן בהחלט להבין את תסכולו של החייב - שניהל הליך פשיטת רגל וקיבל הפטר - לגלות שגם את חלקו בעיזבון אימו יזכו לקבל נושיו, אולם לדבריה אין בכך כדי להצדיק התנהלות זו, של יצירת צוואה יש מאין.
בנסיבות אלה הורתה השופטת על דחיית הבקשה לקיום הצוואה ועל מתן צו ירושה על-פי דין, תוך חיוב ילדי המנוחה ב-30,000 שקל הוצאות משפט.
- ב"כ הנתבעים 1-4: עו"ד גילדר פרדי
- הנאמן: עו"ד ניב זר
- שמות ב"כ התובע והנתבע 5 לא צוינו בפסק הדין
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.