אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> מתגרשים? מאבקים מתישים בבתי משפט הם לא גזירת גורל

מתגרשים? מאבקים מתישים בבתי משפט הם לא גזירת גורל

מאת: עו״ד דיינה הר-אבן | תאריך פרסום : 30/11/2020 12:16:00 | גרסת הדפסה

עו״ד דיינה הר-אבן

כשהתא המשפחתי מתפרק הנטייה של רבים היא להתחיל להתכונן לקרב המשפטי. פנייה להליך גישור מאפשרת לצדדים להגיע לפתרון הנכון ביותר למשפחה

גישור הוא הליך ליישוב סכסוכים מחוץ לבית המשפט. בניגוד להליך שיפוטי בו השופט מכריע במחלוקות שבין הצדדים, תפקיד המגשר הוא לעזור לצדדים להגיע לפתרון בעצמם. ההליך מבסס פרקטיקה של ניהול משא ומתן מתוך הקשבה ופתיחות והוא מיטיב עם המשפחה במיוחד כשיש בה ילדים. מהם יתרונות הגישור בהליך הגירושין?

משברים במשפחה

גישור בסכסוכים בתא המשפחתי הוא הכרח, בפרט כאשר הפירוד נדרש לאחר שנוספו לתא המשפחתי ילדים. זהו חזון נפוץ, כי במהלך השנים הזוגיות מתפוררת. בני זוג צומחים במהלך הנישואין לכיוונים שונים, הצרכים משתנים, הלהט הרגשי שאפיין את תחילתו של הקשר דועך והבדלי אישיות שהיו נסתרים מהעין בתחילת הקשר, הולכים וגבהים. שעת הפיכחון מגיעה לעיתים  אחרי שהוקמה המשפחה, שמתנהלת לעיתים זמן רב בצלה של אכזבה מבן או בת הזוג שאינם מספקים עוד את החלום שנטווה סביב דמותם. פעמים רבות החשש לגורלם של  הילדים ממשיך לתחזק את הקשר, אלא שהחיכוכים מתרבים ועמם הפיתויים לעולם הקורא מנגד לחיים אחרים. בשלב זה מגיעה העת לפירוד.

הדרך הנכונה לפתרון סכסוכים בתא המשפחתי

כיום ההמלצה לכל תא משפחתי מתפרק היא לנסות תחילה להגיע להסדר מחוץ לכותלי ביהמ"ש. מטעם זה חוקק החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה ותקנותיו המחייבים לפתוח בקשה ליישוב סכסוך והמתנה, בדרך כלל של 60 יום, בהם לא ניתן להגיש תביעות משפטיות, למעט במקרה שיש הכרח לקבל סעדים זמניים שימנעו, בפרק זמן זה הברחה של רכוש, יבטיחו מזונות זמניים וכיו״ב. בפסק זמן זה עולה במלוא עוזה השאלה מה יביא את  מירב התועלת לתא המשפחתי המתפרק, הליך של גישור או שמא המתנה לקיום ההליך השיפוטי?

למרות שמקופלת בדרישת המחוקק ההבנה שיש למצות תחילה את האפשרות להסדיר את המחלוקות בתא המשפחתי ללא התערבות שיפוטית היא עדיין לא הופנמה בקרב רבים.

מדוע מתלבטים?

רבים סבורים כי אין למחלוקות ביניהם פתרון אלא בהכרעה שיפוטית. בכולנו טמונים זיכרונות הילדות. אצל רובנו היו אלה ההורים אשר פתרו בעבורנו כילדים את מאבקי הכוח מבית, ואת הדילמות אתן התמודדנו. טבועה בנו כמיהה לדמות האב או האם הסמכותיים אשר יורו לנו את הדרך ויפתרו בעבורנו בעיות. תחושת חוסר האונים הנלווית לסכסוך המשפחתי והצמא לעזרה של מקור התבונה  ומקור הסמכות עומדת לא אחת ברקע הבחירה לפרק את התא המשפחתי באמצעות הליך שיפוטי.

מהות השיפוט

חשוב על כן לזכור, כי שופט הוא, אחד האדם, בהחלט בעל ידע משפטי נרחב, לו מעניקים המתדיינים בפניו את הכוח להחליט במחלוקות שהובאו לפתחו. שופטים מביאים אל התפקיד והמקצוע את האני מאמין, את מורשת האבות, את התרבות  עליה חונכו. כל שאנחנו יודעים על עצמנו כבני אנוש, על התנהלותנו בחיי היום יום, נכונה בה  במידה, לגבי שופטים בפניהם מתנהל סכסוך משפטי. השיפוט הוא מקצוע ומאחורי גלימת  השופט יושב האדם העוטה אותה. ידי השופטים עמוסות לעייפה  בטיפול בריבוא  הליכים המונחים לפתחם, הם לא תמיד, ערוכים להקשיב למצוקות  הלב, ולרצונות והצרכים שבבסיס הסכסוך. גישתם, עניינית ותכליתית.

הם מצווים לשפוט על פי עמדת הדין, הפסיקה הנוהגת בהתאמה למקרה המסוים בו עליהם להכריע. ההתרשמות מכל צד היא לעיתים רגעית, היא תלויה  בשאלה כיצד הצליח עורך הדין המייצג להעביר את המסרים אותם נדרש  לדברר בשם מרשו, כיצד עמד כל צד בחקירה שהאדם הסביר אינו בהכרח מיומן בה.

תפקידו של שופט הוא לגלות את האמת. אלא שהאמת פנים רבות, לה ובתא המשפחתי תמיד רב הנסתר על הגלוי, ההתנהלות היומיומית בין בני זוג מתבצעת בין כותלי המדור במשותף ואינה בהכרח גלויה לעין.

בהליך השיפוטי תמיד יש צד אחד שזוכה לקבל את מבוקשו "המנצח"  והאחר "המפסיד". הזוכה מקבל הוצאות משפט, האחר מפסיד אותן. המחלוקת בין הניצים  לא מגיעה  לסיומה. אם יש ממון ואנרגיה עשויה אותה מחלוקת  להתגלגל לערכאות  הגבוהות בתקווה  לשנות את הפסיקה. וכך למעשה מונצח הסכסוך. הסכסוך המתמשך פוגע בבני הזוג  המותשים מהמאבק, המחדד את היחסים העכורים הוא משפיע קשות על הילדים בכל גיל כיוון שלא ניתן למנוע מהם את הדיו. מעורבים במאבק המשפטי גם הורי הורים, חברים  וקרובים. סכסוך מונחל לדורות הבאים ומותיר פצע עמוק.

ישנן מחלוקות שלמרבה הצער אינן יכולות לבוא לפתרונן אלא באמצעות הכרעה שיפוטית, אך אלה  מצויות בשולי הסכסוכים הרבים המתעוררים בדרך לפרוק התא  המשפחתי. 

הדרך הרצויה

הדרך המועדפת לפתרון סכסוכים בתא המשפחתי היא באמצעות הליכי גישור. זו איננה הדרך הבלעדית אך היא הנוחה והזמינה ביותר. יתרונה רב. כמגשרת ותיקה ביותר עלי לומר, כי אין כמעט סכסוך בינזוגי שאינו יכול להסתיים בגישור.

יתרונותיו של הגישור עצומים, כיוון שהוא ממריץ צדדים למצוא לעצמם את הפתרון הנכון להם. הפתרון אינו בהכרח נכון משפטית אך הוא המותאם ביותר לצרכי התא המשפחתי המתדיין בפני המגשר. הפתרונות הם רבים. הם אינם מתגבשים באבחה אלא בחשיבה שיטית ומסודרת, הזמן עומד לרשות הצדדים לבחון את החלופות האפשריות, הם אינם תלויים במועדים קשיחים של בתי המשפט, אלא במועדים הנוחים להם.

עומדים לרשותם במידת הצורך כלי עזר זמינים להתייעצות, אנשי מקצוע מיומנים בתחום הרגשי, הכללי או הפנסיוני שניתן להיוועץ עמם. האווירה נינוחה ואינה מאיימת.

הצלחה תלויה בהפנמה של בעלי הדין שעליהם לפתור את הסכסוך ביניהם, ובמידה רבה באיכותו של המגשר נותן השירות ובניסיונו. אלא שתמיד  אפשר להמיר הליך גישור אצל האחד באחר, ויתרה מכך הדרך לערכאות לעולם פתוחה למקרה שהגישור לא צלח.

* עו״ד דיינה הר אבן היא מומחית בדיני משפחה, מגשרת ובוררת

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
ייפוי כוח מתמשך: להבטיח את העתיד כבר בהווה
עו״ד אברהם מיכאל (צילום: יפית בשבקין)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ