ע"א 10961/04 המוסד לביטוח לאומי נגד מתן גוטר ואח'
בית המשפט העליון קבע, כי גימלה לפי פרק ח' שבחוק הביטוח הלאומי, העוסק בביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל ובפירוק תאגיד, חלה גם על "דמי הודעה מוקדמת". בכך, נתן בית המשפט ביטוי למגמה החדשה הרואה בדמי הודעה מקודמת כחלק משכר העבודה, מגמה שהתחזקה לאחר קבלתו של חוק הודעה מוקדמת.
בעבר, מגמת בתי המשפט היתה לראות בדמי הודעה מוקדמת כפיצוי ולא כשכר עבודה. עם זאת, במהלך השנים חל שינוי בעמדה זו, כאשר קבלתו של חוק הודעה מוקדמת, תרם אף הוא לשינוי זה.
תכליתו של פרק ח' לחוק הביטוח הלאומי הינה סוציאלית: מתן גמלה לעובד מבוטח, במצב בו ניתן צו לפירוק החברה. בהיבט של דיני הפירוק, מצביעה העדפת העובדים על פני נושים אחרים של החברה, על תכלית סוציאילית אף היא, הנובעת מהצורך למנוע מצב בו יתקלו העובדים בפני חוסר אפשרות לקבל את שכרם עקב הפירוק.
השופט רובינשטיין קבע, כי בהתאם לתכלית הסוציאלית העומדת בבסיס מתן הודעה מוקדמת, יש לראות בדמי ההודעה המוקדמת כמעין שכר, שכן המציאות מוכיחה כי חלק ניכר מהעובדים אינם מוצאים עבודה מיידית, ודמי ההודעה המוקדמת אכן משרתים תכלית סוציאלית. חיזוק נוסף לגישה זו, הינו העובדה כי כיום חובת תשלום דמי הודעה מוקדמת היא חובה סטטוטורית, ואינה בגדר פיצוי הסכמי.
לפיכך, נקבע כי בהתאם לעקרון החלוקה השויונית שבדיני הפירוק, לתכליתו הסוציאלית של חוק הביטוח הלאומי, ולהתייחסות לדמי ההודעה המוקדמת כשכר ולא כפיצוי, הרי שהגימלה לפי פרק ח' שבחוק הביטוח הלאומי, חלה גם על דמי הודעה מוקדמת.
ע"א 10961/04 המוסד לביטוח לאומי נגד מתן גוטר ואח'
למדור: עבודה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.