לפסק הדין בעניין מדינת ישראל נ' חמדאן
נהג אוטובוס שהשאיר ילד באוטובוס נעול ביום חם, הורשע בפלילים. השופטת: סוג העבירה וחומרתה מחייבים ענישה מרתיעה, הנותנת ביטוי ראוי לערכם של חיי אדם.
בספטמבר 2009, בשעת צהריים חמה, יצא נהג הסעות של אוטובוס ילדים מהרכב, כשהוא מותיר באוטובוס הנעול והסגור ילד שנסע עמו. על פי הנטען בכתב האישום, שהגישה המדינה לבית משפט השלום בירושלים, עוברי אורח הבחינו בילד, כשהוא קורא לעזרה מתוך האוטובוס הנעול. הילד הובהל לבית החולים עם קשיי נשימה ושוחרר לביתו לאחר שיפור במצבו.
בכתב ביקשה הפרקליטות להרשיע את הנאשם בעבירה של נטישת מושגח, ע"פ חוק העונשין. המדינה טענה, כי בניגוד לטענת הנאשם, שיצא למשך חמש דקות לעשות את צרכיו, בפועל- הילד נותר באוטובוס למשך חצי שעה לפחות.
הנאשם חזר על הטענה כי יצא לדקות ספורות בלבד. עם זאת, סנגורו הודה בשמו בכל העובדות הנטענות בכתב האישום, וביקש להימנע מהרשעת הנאשם, מאחר שזו עלולה להוביל לפסילת רישיון הנהיגה שלו ברכב ציבורי ולפגוע במקור פרנסתו כנהג הסעות. הנאשם, כבן 43, נשוי ואב לשבעה ילדים, עובד מזה כ-20 שנה כנהג הסעות ברכב ציבורי ומשמש כיום כמפרנס יחיד של משפחתו.
שירות המבחן: איש חיובי ושומר חוק
בתסקיר שירות המבחן שהוגש בעניינו, נכתב כי הנאשם הוא איש חיובי ושומר חוק, ועבירה זו היא בגדר אירוע חריג ויוצא דופן בחייו.לאור זאת ונוכח קיומו של "חשש אמיתי" לשלילת רישיון הנהיגה הציבורי של הנאשם אם יורשע, המליץ שירות המבחן להימנע מהרשעתו ולהטיל עליו עבודות שירות בהיקף של 150 שעות בלבד.
המאשימה טענה, כי בירור שערכה במשרד התחבורה העלה כי הרשעת הנאשם לא תביא לשלילה אוטומטית של רישיון הנהיגה שלו, אלא לאחר בדיקה ושימוע. עוד נמסר לה, כי לאור חומרת העבירה אמנם קיים סיכוי גבוה לשלילת רישיונו של הנאשם לתקופה מסוימת, אך לא לצמיתות. מכיוון שכך, ביקשה להרשיע את הנאשם ולהטיל עליו עונש מאסר שירוצה בעבודות שירות.
הנאשם עצמו ביקש לקבל את המלצת שירות המבחן ולהימנע מהרשעתו. לטענתו, יש סיכוי ששלילת הרישיון שלו תוביל לשבירת מטה לחמה היחיד של המשפחה. בפניה אישית לבית המשפט, ביקש הנאשם סליחה והדגיש, שבכל מקום בו יחפש עבודה, יבקשו ממנו תעודת יושר וכי בהיותו ערבי יתקשה למצוא עבודה.
זלזול רשלני בחיי אדם
בהכרעת הדין ציינה השופטת שולמית דותן את חומרת מעשהו של הנאשם ואת הפגיעה החמורה שעלולה היתה להיגרם לילד שנשכח באוטובוס, אלמלא חולץ בזמן ע"י עובר אורח. עוד ציינה השופטת כי הנאשם הפר את החובה המקצועית לדאוג לשלומם של הילדים באופן בוטה. סוג העבירה וחומרתה מחייבים ענישה מרתיעה, הוסיפה השופטת, המעדיפה את האינטרס הציבורי על פני האינטרס הפרטי של הנאשם, ונותנת ביטוי ראוי לערכם של חיי אדם.
נפסק, כי ישנו צורך לשרש נורמות התנהגות של חוסר זהירות, אדישות וזלזול בחיי אדם. אי הרשעה במקרה זה, הוסיפה השופטת, יהא בה משום אמירה, לפיה ישנם אינטרסים חשובים יותר מאשר הקפדה על שלומם ובריאותם של ילדים, כגון בטחונו התעסוקתי של הנאשם.
על כן, לדעת השופטת, מקרה זה אינו נכנס לגדר אותם מקרים חריגים, בהם יש להימנע מהרשעתו של הנאשם, והנאשם הורשע בעבירה של נטישת מושגח. גזר הדין טרם ניתן.
לפסק הדין בעניין מדינת ישראל נ' חמדאן
למדור: פלילי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.