חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

נדחתה עתירת אלמנתו של אזרח ישראל לקבלת מעמד מכוח חוק השבות

מאת: הדר מורג | תאריך פרסום : 11/02/2010 10:03:00 | גרסת הדפסה

לפסק הדין בעניין ספיאשוילי נ' משרד הפנים

בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ קבע בהסתמך על בג"ץ הלל, כי מרגע שפקע קשר הנישואין בטרם סיומו של הליך ההתאזרחות, אין לבן הזוג של אזרח ישראלי זכות קנויה לקבלת מעמד בישראל ורק במקרים מיוחדים, יינתן מעמד מטעמים הומניטאריים.

העותרת נישאה לאזרח ישראלי שנפטר בטרם הסתיים הליך התאזרחותה. לטענתה, פנתה פעמים רבות בבקשה לקבל מעמד מטעמים הומניטאריים, אך בקשתה לא הועברה לוועדה המוסמכת. כמו כן נטען, כי המוסד לביטוח לאומי הפסיק לשלם לה גמלת שארים. משכך, הוגשה עתירה זו בהתבסס על הוראות סעיף 4 א' לחוק השבות.

בהסכמת הצדדים, נדחו מועדי הדיון עד להכרעה בעניין דומה. בעקבות ההכרעה נטען ע"י משרד הפנים כי דין העתירה להידחות, ועל העותרת לפנות בבקשה לוועדה הבין-משרדית לעניינים הומניטאריים, ועד שתתקבל החלטה בעניינה היא לא תורחק מישראל.

השופט ג'ובראן דחה את העתירה וקבע, כי בהתאם להלכת סטמקה, חוק השבות אינו חל על בני זוג לא יהודים של אזרחים ישראלים. הנישואין עצמם אינם מעניקים זכויות אוטומטיות מכוח חוק השבות ולכן עניינם ידון במסגרת חוק האזרחות ונהלי משרד הפנים עפ"י ההליך המדורג בו נבחנים מדדים מסוימים, כגון: קיומו של קשר נישואין תקף וניהול מרכז החיים בישראל. נוכח זאת, וכפי שנפסק בבג"ץ הלל, "לבן זוג זר של אזרח ישראלי, אין זכות לקבל מעמד בישראל מרגע שפקע קשר הנישואין בינו לבין האזרח הישראלי, בין מחמת גירושין ובין מחמת פטירה, וכל עוד לא הושלם הליך ההתאזרחות", כאשר במקרים מיוחדים, כך נקבע, יועבר העניין לוועדה הבין-משרדית שתבחן מתן מעמד מטעמים הומניטאריים, עפ"י נוהל שגובש במשרד הפנים.

לפיכך נפסק, כי העתירה נדחית. על העותרת להגיש בקשה בלשכת מנהל האוכלוסין ובמסגרתה להעלות טענות באשר לזיקתה לישראל ולמדינת מוצאה ובאשר לטעמים ההומניטאריים המצדיקים מתן מעמד. אם יתעורר הצורך, היא תוכל לתקוף את ההחלטה בפני הערכאה המתאימה ועד להכרעה סופית, לא ינקטו נגדה הליכי הרחקה.

לפסק הדין בעניין ספיאשוילי נ' משרד הפנים

למדור: חוקתי ומנהלי

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

חוקים קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי
הורי חייל שהתאבד יקבלו הכרה: נוהל ״ערבות הדדית״ לא יושם
עו"ד עירית צפורי | אילוסטרציה: Gift Habeshaw, Unsplash

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ