ראש הלשכה, עו"ד דר' שלמה כהן: הלשכה רואה את המשוב כחלק מחובתה המקצועית, ככלי שנועד לשפר את המערכת ולא לפגוע בה
"שופט שקיבל הערכה נמוכה במשוב, צריך להפנים את הביקורת, ולנסות לשפר את אופן התנהלותו"
לשכת עורכי הדין פרסמה היום את תוצאות משוב השופטים 2004. במסגרת המשוב הוערכו 726 שופטים (מתוך כ- 823 שופטים מכהנים) ע"י 4,246 עורכי דין בפרמטרים שונים, מהותיים וסגנוניים.
מתוצאות המשוב עולה כי השופטים אסתר חיות ותיאודור אור הם השופטים המוערכים ביותר בבית המשפט העליון. בבית המשפט המחוזי בת"א, זוכים השופטים הילה גרסטל, כבוב חאלד וישעיהו שנלר להערכה הגבוהה ביותר. במחוזי בירושלים - השופטים יצחק ענבר ואורית אפעל-גבאי, ובחיפה - השופטים יצחק עמית, רון שפירא ובלהה גילאור.
לעיון בתוצאות המלאות של משוב 2004:
זהו המשוב השלישי הנערך ע"י הלשכה, ונטלו בו חלק עורכי דין המופיעים באופן סדיר בבתי המשפט, אשר העניקו כ- 29,000 הערכות פרטניות לשופטים.
המשיבים העריכו את תפקוד השופטים עפ"י שבעה פריטי הערכה המשתקפים, כאמור, בשני מימדים: מימד מהותי ומימד סגנוני. בנוסף נתבקשה, בנפרד, הערכה כללית לשופט.
השאלות המשקפות את המימד הראשון: בקיאות השופט בדין הרלוונטי, מידת ההיכרות שלו את העובדות בתיק ומידת ההתאמה של ניסיונות הפשרה של השופט לנסיבות המקרה.
השאלות המשקפות את המימד השני: יחס נאות של השופט לעדים, יחס נאות של השופט לעורכי הדין, ניהול הדיון ביעילות ואיפשר חקירת עדים נאותה
מתוצאות המשוב מתברר כי ההערכות במשוב 2004 דומות מאד להערכות שניתנו במשובים הקודמים. לגבי כשני שלישים של השופטים, שהוערכו גם במשוב שנערך ב- 2002, ישנה יציבות או עליה בהערכה הכללית.
לגבי שופטי בית המשפט העליון, נרשמה עליה בשעור ההערכות הגבוהות ברוב הפרמטרים.
שיפור משמעותי בהערכות נרשם גם ביחס לשופטי בית המשפט השלום בבאר שבע, בתי המשפט לענייני משפחה בחיפה ובאשדוד, בתי הדין האיזוריים לעבודה בירושלים ובאר שבע, ובבתי המשפט לתעבורה.
במסיבת עתונאים שנערכה עם פרסום המשוב, הדגיש ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דר' שלמה כהן, כי המשוב אינו נוגע לתוכן החלטות השופטים ולאיכות הפסיקה, אלא מתייחס להתנהלות השופטים בלבד. כל זאת מאחר שהעצמאות השיפוטית אינה מעניקה לשופטים חופש להתנהל לפי רצונם.
ראש הלשכה הוסיף כי המשוב משקף מאמץ מדעי-מקצועי של גוף החרד לעצמאות השיפוטית של הרשות השופטת. הוא בא להאיר את מעלותיה, אך גם להצביע על חולשותיה. לשכת עורכי הדין רואה עצמה כ"שומרת החומות" של בתי המשפט, ובהקשר זה, ניתן לראות את התנגדותה הנחרצת להקמת בית משפט לחוקה. יחד עם זאת, הלשכה רואה את המשוב כחלק מחובתה המקצועית, ככלי שנועד לשפר את המערכת ולא לפגוע בה.
ראש הלשכה התייחס למתיחות השוררת בין הלשכה לועד השופטים, בעקבות עריכת המשוב ופרסומו: "נעשה מאמץ גדול להידברות עם השופטים, לרבות ביוזמתו ובעידודו של שר המשפטים. ועד השופטים דחה את כל הצעות הפשרה שהועלו, ובחר דווקא במדיניות מיליטנטית של חרמות ונידויים. התנהלות זו גרמה נזק גדול ובושה, בראש ובראשונה, לשופטים עצמם.
שופטים הם אנשי ציבור המתמנים לכל ימי חייהם. בהתמנותם, הם יודעים שהם נכנסים 'לעין הציבורית'. שופט שקיבל הערכה נמוכה במשוב, צריך להפנים את הביקורת, ולנסות לשפר את אופן התנהלותו".
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.