לפסק הדין בעניין דור אלון אנרגיה בישראל בע"מ נגד יצחק דהן ואח'
מפעיל של תחנת דלק של 'דור אלון' התקשר עם ספקי דלק אחרים בניגוד לתניית בלעדיות בהסכם שחתם עמה. דור-אלון הגישה תביעה לאכיפת הסכם ותניית הבלעדיות בו. מה נקבע?
נכה צה"ל קיבל לצורך שיקומו מגרש ממנהל מקרקעי ישראל, להפעלת תחנת דלק, וזה חתם על הסכם עם חברת דור אלון, לפיו היא תהיה חוכרת משנה של המגרש ותהא לה זכות לספק באופן בלעדי את מוצרי הדלק לתחנה במחירים שהיא תקבע. כן הוסכם, כי החברה תישא בעלות הקמת התחנה ותשתתף בעלות אחזקתה.
לאחר הקמת התחנה כאמור, קמו בשכנות לה שתי תחנות תדלוק נוספות, המופעלות ע"י חברות בנות של דור-אלון, והמפעיל מצא את עצמו בתחרות בלתי אפשרית מולן, נוכח התחייבותו כי תהא הספקית הבלעדית שלו.
המפעיל, שראה בהקמת התחנות המתחרות חוסר תום לב מצד דור-אלון, שלח לה הודעה על ביטול ההסכמים, בה טען כי תניית הבלעדיות באספקת הדלק ושליטתה במחירי הדלק, הינם בגדר הסדר כובל ואסור ובגדר תנאי מקפח בחוזה אחיד, והחל לעבוד עם ספקי דלק אחרים.
משכך, דור אלון הגישה נגד המפעיל והחברה שבבעלותו תביעה לביהמ"ש המחוזי בבאר שבע לאכיפת ההסכם ותניית הבלעדיות. התובעת טענה כי פניית הנתבע לספקים אחרים מהווה הפרה יסודית של ההסכם.
כן טענה, כי מדובר בהסכם טיפוסי ובכל מקרה, התניות אינן מקפחות, לאור הציפייה הסבירה לתמורה על ההשקעה הגבוהה בהקמת התחנה, וכיוון שמכירת מוצרים של ספקים אחרים תחת סימני המסחר שלה עולה כדי גזל, הטעיית הלקוחות וסיכונם. לחילופין טענה, כי הטענות בדבר הליקויים בהסכמים התיישנו.
הנתבעים טענו, כי ההסכמים בטלים מחמת אי חוקיות בהיותם הסדרים כובלים המכילים תניות מקפחות. כן טענו, כי התובעת נהגה בניגוד עניינים כשהקימה את תחנות הדלק של חברות הבת שלה במרחק של פחות מ-18 ק"מ מהתחנה שלהם, ואילו ידעו על כך מראש, לא היו מתקשרים עמה מלכתחילה.
טרם מתן פסק הדין, הצדדים חתמו על הסכם פשרה וביקשו מביהמ"ש לאשרו.
השופט שלמה פרידלנדר קבע, כי ההסכמים המקוריים מהווים תנאים הכובלים את הנתבעים לתובעת, כספקית דלק בלעדית, מכילים הסדר כובל בלתי חוקי, וכי חיוב הנתבעים לרכוש מוצרי דלק רק מהתובעת אינה חוקית וסותרת את תקנת הציבור.
עוד נפסק, כי התנאי בהסכם, על פיו שולטת התובעת במחירי הדלק בתחנה הוא תנאי מקפח בחוזה אחיד. באשר להסכם הפשרה קבע השופט, כי למרות שבמסגרתו בוטלה התניה המקפחת של שליטת התובעת במחירי הדלק בתחנה, לא ניתן לאשרו במתכונתו, באשר הוא מותיר את ההסדר הכובל על כנו, כך שהתובעת תמשיך להיות ספקית הדלק הבלעדית בתחנה למשך שנים רבות, ולפיכך קבע כי ההסכם יאושר בכפוף לכך, שתניית הבלעדיות תועמד על 3 שנים בלבד.
לפסק הדין בעניין דור אלון אנרגיה בישראל בע"מ נגד יצחק דהן ואח'
למדור: דיני חוזים
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.