מסמך הבעת רצון עושה סדר, שומר על המשפחה ומבטיח את טובת ילדיכם
כאשר אנחנו משמשים אפוטרופוסים לילדינו הקטינים או לבני משפחה הזקוקים לנו, אנחנו עושים זאת באהבה ובמסירות, אך לא נוכל להיות שם בשבילם לעד. מה יקרה אם חלילה נחלה, נאבד כשירות או נלך לעולמנו? מי ידאג לילדינו וימשיך ללוות את בן המשפחה החסוי שבאחריותנו?
כדי למנוע אי-ודאות ולהשאיר אחרינו סדר, יציבות והמשכיות, נועד הכלי המשפטי שנקרא "מסמך הבעת רצון".
מהו מסמך הבעת רצון?
מסמך הבעת רצון הוא מסמך משפטי, שבו אתם מציינים מראש מי תרצו שימונה במקומכם כאפוטרופוס על ילדיכם הקטינים או על בן משפחה חסוי, אם לא תוכלו להמשיך בתפקידכם.
המסמך מוגש לאפוטרופוס הכללי ונשמר במערכת, והוא משמש את בית המשפט בבואו להחליט על מינוי האפוטרופוס הבא, שיבוא במקומכם.
למרות שהמסמך אינו מחייב את בית המשפט מפאת נושאו הרגיש הנוגע לקטינים, חסויים, כל עוד תוכנו משרת את טובת הקטין או החסוי, הוא יהווה שיקול מרכזי בהחלטה על מינוי האפוטרופוס.
כמי שמלווה משפחות ברגעים הרגישים ביותר, אני רואה מדי יום עד כמה חשוב לחשוב קדימה ולהשאיר הנחיות ברורות. מסמך הבעת רצון יכול לשנות את המציאות עבור הילדים והמשפחה ולעיתים אף להציל חיים.
למי זה מתאים?
- הורים לילדים קטינים.
- הורים יחידניים/גרושים לילדים קטינים.
- הורים לילדים עם צרכים מיוחדים.
- אפוטרופוסים לבני משפחה מבוגרים או חסויים אחרים.
- כל מי שרוצה למנוע מריבות ומחלוקות בעתיד ולהבטיח עתיד ברור לילדיו.
למה חשוב לערוך מסמך הבעת רצון?
עריכת המסמך תעניק לכם שקט נפשי, בידיעה שמי שאתם סומכים עליו ימשיך את הדרך במקומכם. היא יוצרת סדר במשפחה ומפחיתה מחלוקות וחוסר ודאות ברגע האמת. המסמך שומר על טובת הילדים או החסוי, מאפשר רצף טיפולי ואווירה יציבה, ומבטיח שכיבוד רצונכם יישמע גם כאשר אינכם יכולים עוד להשמיע אותו בעצמכם.
איך עורכים מסמך הבעת רצון?
כדי שמסמך הבעת רצון יהיה ברור, תקין ויעמוד בדרישות החוק, חשוב לערוך אותו בליווי עורך דין שמוסמך לכך ועוסק בדיני משפחה ואפוטרופסות. שימו לב, שהאפשרות לערוך מסמך הבעת רצון אינה פתוחה לכל עורך דין, אלא מחייבת הכשרה והסמכה ייעודית של האפוטרופוס הכללי, בדומה לעריכת ייפוי כוח מתמשך.
לאחר שהמסמך נחתם, הוא מוגש לאפוטרופוס הכללי וניתן לעדכן אותו בעתיד לפי הצורך.
מה קורה אם לא השארתי מסמך הבעת רצון?
אם לא נערך מסמך הבעת רצון והאפוטרופוס הנוכחי חדל למלא את תפקידו (בשל מחלה, פטירה או סיבה אחרת), בית המשפט יידרש למנות אפוטרופוס חלופי עפ"י שיקול דעתו ובהסתמך על בקשות או עמדות בני המשפחה, תוך בחינת טובת הקטין/החסוי, כמובן.
ללא הנחיה ברורה מצידכם, עלולות להתעורר מחלוקות בין קרובי משפחה על זהות המועמד, מה שעשוי לעכב את המינוי ולהכביד על כולם.
ומה אם האדם שציינתי לא יוכל להתמנות?
אם האדם שציינתם כאפוטרופוס חליפי במסמך הבעת הרצון לא יוכל לשמש כאפוטרופוס, בית המשפט ימנה אחר במקומו, תוך בחינת טובתו של הקטין או החסוי וניסיון לשמור על רוח ההנחיות וכיבוד רצונכם.
האם מסמך הבעת רצון צריך להיות מתואם עם צוואה או ייפוי כוח מתמשך?
בהחלט! אם ערכתם צוואה או ייפוי כוח מתמשך, חשוב לוודא שמסמך הבעת הרצון אינו סותר אותם, אלא משתלב ומחזק את המערך התכנוני שבניתם למשפחה ולעצמכם.
אל תחכו לרגע של אי-ודאות. מסמך הבעת רצון הוא צעד חשוב ביותר, שמעניק שקט נפשי ומבטיח שיהיה מי שימשיך לדאוג לילדיכם ולבני משפחתכם, בדיוק כפי שאתם הייתם רוצים.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.