בית המשפט העליון בשבתו כבג"צ הוציא בשבוע שעבר צו על תנאי והורה לעיריית תל אביב, לנמק את מדיניות ניתוק המים שבה היא נוהגת, גם במקרים בהם המנותקים הינם חסרי יכולת ואין ביכולתם לשלם את חשבונות המים. בכך קיבל בג"צ בקשתם של העותרים - הל"ב - התנועה למלחמה בעוני, "ידיד" - העמותה לסיוע הדדי וקידום פעולות חברתיות וקהילתיות (ע.ר), וכן שישה עותרים, אשר בתיהם נותקו מאספקת מים בעקבות מדיניותה זו של העירייה. את העתירה הגישו העותרים נגד עיריית תל אביב ונגד היועץ המשפטי לממשלה.
בעתירה, שהוגשה בשמם של העותרים על ידי עורכי הדין נטע זיו, קלריס חרבון, עופר שנער, דורי ספיבק, דורגאם סייף ואיתי רגב - כולם מהתוכנית לחינוך משפטי קליני בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, יוצאים העותרים כנגד המדיניות המונהגת לטענתם על ידי עיריית תל אביב ואף ברשויות מקומיות נוספות בארץ. על פי מדיניות זו מנתקת העירייה את אספקת המים בבתים אשר לא שילמו את חשבון המים שלהם, אף אם אי התשלום נעשה בשל עוניים של המנותקים. על פי העותרים נהוגה הפרקטיקה של ניתוק אספקת המים בשל אי תשלום בהיקף רחב במקומות שונים בארץ.
בעתירה שהוגשה מתואר מצבם הקשה של העותרים, אשר משתכרים שכר זעום, אותו הם מוציאים על מזון ותרופות. העותרים, מודעים לחובם הנתפח לעיריית תל אביב, אולם אינם יכולים לשלם אותו בשל אי יכולת אמיתית, דבר שגורם לכך שהם נתפסים לייאוש, אזלת יד וחוסר אונים בכל הנוגע לתשלום חובותיהם.
טענתם של העותרים היא שלא ניתן להפסיק את אספקת המים בשל חוסר יכולתם לשלם עבור מצרך חיוני זה. לטענתם, המים הם מצרך בסיסי ואי אפשר להשתמש בהם כאמצעי לחץ ואכיפה לתשלומם. לפיכך מבקשים העותרים כי יותר להם לשלם עבור המים על פי הסדר מיוחד - בדומה להסדרים שמספקת להם המדינה באשר למצרכים חיוניים אחרים כגון ביטחון אישי וחינוך.
העותרים מבקשים מבית המשפט לפרש את החוק בהתחשב במצבם הקשה "שיקולים והנחות בדבר דרכי התנהגות המהווים את הבסיס לכינונו של "האדם האוטונומי" - כפי שזה טבוע בתודעתם של מי שאינם משתייכים לקבוצה זו - איננו מתאים בהכרח למציאות זו".
העותרים טוענים כי אין לקבל את המצב בו נשללת מאנשים עניים וחסרי אמצעים אספקת המים בגלל חסרון כיס ובשל אי יכולת לשלם עבור המים. ללא מים לא ניתן לקיים אורך חיים בכבוד מינימלי. לכן, הם קוראים לבית המשפט לפרש את נושא אספקת המים באופן המתיישב עם שמירה על כבודם של העותרים שהינם מעוטי יכולת.
עוד טוענים העותרים כי אין לעירייה סמכות על פי חוק לנתק את אספקת המים בשל אי תשלום חוב. זאת מכיוון שסעיף 11(ב) אינו מהווה מקור לסמכות הניתוק והוא בטל בשל חוסר סבירות קיצוני ופגיעה שאינה מידתית בכבוד האדם.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
לאתר הל"ב במשפט
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.