חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

התקדים שמבהיר: בלי הסכם ממון, גם מתנה מלפני הנישואים מתחלקת בגירושים

מאת: עו"ד עדי חן | תאריך פרסום : 02/07/2025 10:51:00 | גרסת הדפסה
עו"ד עדי חן | צילום: אבי חן, אילוסטרציה: Vitaly Gariev on Unsplash

פסק דין חדש של העליון משנה את כללי המשחק: רוצים שנכס מסוים יישאר שלכם ולא של בן הזוג? עליכם לקבוע זאת מראש – ובכתב

פסק דין תקדימי של בית המשפט העליון קובע כי נכס שקיבל אחד מבני הזוג לפני הנישואין ונרשם רק על שמו, עדיין עלול להתחלק שווה בשווה בעת פרידה. נקבע כי כאשר התנהגות בני הזוג לאורך השנים מצביעה על כוונת שיתוף, היא עשויה לגבור על דרישת הכתב הפורמלית שבחוק יחסי ממון ובחוק המקרקעין לשם היווצרות שיתוף במקרקעין. המשמעות היא שבלי הסכם ממון, אף נכס אינו מוגן מפני חלוקת הרכוש בפרידה.

פסק הדין החדש אמור להדליק נורה אדומה לכל מי שנכנס למערכת זוגית עם נכסים אישיים: מדובר על קרקע שהתקבלה במתנה מההורים לפני החתונה, ונרשמה רק על שמה של האישה. בכל זאת, העליון קבע השבוע כי חמש הדירות שנבנו עליה שייכות גם הן לגרוש, מחצה על מחצה. הסיבה: בני הזוג חיו יחד עשרים ושלוש שנים, פעלו יחד, השקיעו יחד, והרווחים הופקדו לחשבון משותף. בית המשפט קבע כי הם יצרו בהתנהגותם הסכמה לשיתוף. כלומר, גם אם אף אחד מהם לא אמר מילה בנושא ולא נחתם כל מסמך, השיתוף התרחש בפועל.

במרכז פסק הדין עומדת "הלכת השיתוף הספציפי" –  כלל משפטי ותיק, שבמסגרתו ניתן להכיר בשיתוף קנייני בנכס שנרשם רק על שם אחד מבני הזוג, כאשר ההתנהלות לאורך השנים מלמדת על כוונה לשתף בו את בן הזוג השני. כעת, פסק הדין של השופטת יעל וילנר מרחיב את ההלכה ולמעשה קובע שהיא אינה מוגבלת לדירת מגורים בלבד. גם קרקע, דירות להשקעה, מתנה שהתקבלה לפני הנישואין, ואפילו נכס שלא שימש את המשפחה בפועל – כולם עשויים להפוך לרכוש משותף של שני בני הזוג.

ההשלכות המשפטיות מרחיקות לכת. בני זוג אינם צריכים עוד לכתוב או לומר דבר והרישום בטאבו אינו חזות הכול. עצם זה שבנו יחד, שיפצו יחד, קיבלו החלטות משותפות, או הכניסו כספים לחשבון אחד – די בכך כדי שבית המשפט יקבע כוונת שיתוף, כשהתוצאה בפועל היא חלוקה שוויונית של הבעלות בנכס בין בני הזוג.

הפתרון: הסכם ממון

כל זה יכול היה להיראות אחרת אילו נערך מבעוד מועד הסכם ממון. זהו הכלי היחיד שמאפשר להבטיח שנכס מסוים יישאר מחוץ למשוואה הזוגית. הוא גובר על פרשנויות, על מצגים משתמעים, ועל עשרות שנות חיים משותפים. יתרה מזו, הסכם ממון הוא גם הדרך היחידה להבטיח שלא תיווצר "כוונת שיתוף" על דרך ההתנהגות בלבד, במיוחד במצב שבו ההסכם קובע במפורש שהנכס הספציפי שייך רק לאחד הצדדים ואינו חלק מהרכוש המשותף.

עבור חלק מהאנשים חתימה על הסכם ממון עשויה להרגיש לא נוחה בתחילת הדרך. אבל חוסר נוחות זמנית עדיפה בהרבה על מחלוקת שתעלה הון בעתיד. ובכלל, עדיף להסכים כשהכול טוב מאשר להתווכח כשהכול מתפרק.

ההלכה החדשה רק מחזקת את ההמלצה: כל זוג, בכל גיל, עם כל רכוש – צריך הסכם ממון ברור שקובע מה משותף ומה לא. אם אתם רוצים שנכס יישאר פרטי עליכם לומר זאת מראש, בכתב, במסגרת הסכם ממון. אחרת, יום אחד, בית המשפט עלול לחשוב אחרת.

נקודת נוספת שחשוב לדעת היא שגם כאשר יש הסכם ממון, יש לדבוק בהוראותיו ולנהוג לפיהן על-מנת שלא להיחשב כמי שוויתרו עליו.

עו"ד עדי חן עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן יעוץ אישי, שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
*
*
*
*


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
קורע לב: אב מנוכר לשני ילדים נפרד מהם סופית בזום – המזונות הופחתו
עו"ד יוגב בוטבול (צילום: דורון לצטר, אילוסטרציה: Noah Blaine Clark, Unsplash)

חיפוש עורך דין לפי עיר

המידע המשפטי שחשוב לדעת – ישירות למייל שלכם!
הצטרפו לניוזלטר וקבלו את כל מה שחם בעולם המשפט
עדכונים, פסקי דין חשובים וניתוחים מקצועיים, לפני כולם.
זה הזמן להצטרף לרשימת התפוצה
במשלוח הטופס אני מסכים לקבל לכתובת המייל שלי פרסומות ועדכונים מאתר פסק דין
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ