לפסק הדין בעניין ק, מ' נגד מדינת ישראל
גבר שבילה במועדון חשפנות הגיש תביעה לפיצויים בגובה 2.5 מיליון שקל בגין אלימות משטרתית. התביעה נדחתה לאחר שהוכח כי התובע סילף את העובדות ונפסק שישלם למדינה את הוצאות המשפט בגובה 40 אלף שקל.
גבר כבן 33 הגיש תביעה לפיצויים בסך 2.5 מיליון שקל כנגד המדינה, לאחר שלטענתו נפצע באורח קשה במהלך מעצר משטרתי אלים. האירוע התרחש בשנת 2008, עת התובע ו-15 מחבריו הגיעו למועדון חשפנות תל אביבי ואחד מהם נכנס לתגרה עם המאבטחים במקום, ככל הנראה לאחר שדרש לקבל שירותי מין.
לדברי התובע, כשהשוטרים הגיעו הם דרשו מחבריו לעזוב את המקום באלימות. בתגובה לנסיונו למנוע את האלימות, טען, השוטרים אזקו אותו ואת חבריו ובעטו אותם לניידת, שם נמשכה מסכת ההכאות, התעללויות וההשפלות, שכללה גם ריסוס בגז פלפל. לדבריו, נגרמו לו חבלות חמורות ביותר, שבעטיין גם פונה לבית החולים, שם אושפז ונותח בהרדמה כללית.
בעקבות האירועים, כאמור, הגיש תביעה לפיצויים לבית משפט השלום בכפר סבא וטען, שגם אם תתקבל הטענה לפיה "הפריע" לשוטרים בעת מילוי תפקידם, הרי שאלה הפעילו כח רב מדי וגרמו לו לנזקי גוף לא פרופורציונליים.
למגר את תרבות האלכוהול
השופט דורון חסדאי ניסה לחלץ מהעדויות הסותרות של התובע והשוטרים את הסיפור האמיתי: הקטטה במועדון צולמה במצלמות האבטחה, כשהחבורה נראית מתפרעת במקום. כשהשוטרים יצאו, ניסו להרגיע את הניצים ואף שאלו אם ברצונם להגיש תלונה כנגד המאבטח, הם נענו כי החבורה רוצה "לסגור איתו חשבון".
השוטרים ביקשו מהחבורה לעזוב את המקום בשקט, אך הותקפו באלימות. על פי תצהירי השוטרים, הגברים השיכורים, ביניהם התובע, תקפו את השוטרים שנאלצו להשתמש באלות לאחר שספגו מכות וחבלות. לדבריהם, התובע, שהוא גבר חסון, נאבק בהם, ירק עליהם והיה קשה מאוד להשתלט עליו גם לאחר שנאזק ונלקח לתחנת המשטרה. לדברי השוטרים, השימוש בגז פלפל היה המוצא האחרון בניסיון להשתלט עליו.
לצד עדויות השוטרים, התובע היה העד היחיד מטעם התביעה ובעדותו אף נפלו סתירות וניכר שהעלים מידע מהותי מבית המשפט.
על סמך כל אלה קבע השופט, כי השוטרים לא חרגו מגבולות הסביר ופעלו בשיקול דעת אל מול הקבוצה האלימה, בעוד התובע ניסה להכשיל באופן פיזי את מעצרם של חבריו ונקט באלימות.
בפסק הדין כתב השופט: "התרבות המשלבת אלכוהול ואלימות הפושה באתרי הבילוי ברחבי הארץ, צריך שתמוגר על ידי כלל הרשויות, והיא אינה יכולה לעמוד כהגנה למי שנטל חלק פעיל באלימות זו... אל מול אלימות מעוררת סלידה שכזו יש להגיב ביד קשה ביותר".
חוסר האמינות פגע בתובע
השופט דחה, כאמור, את התביעה וחייב את התובע לשלם לנתבעת שכ"ט עו"ד בסך של 40 אלף שקל.
עו"ד יעקב לביא, העוסק בתחום הנזיקין, מסביר שגרסת התובע נדחתה מפאת חוסר אמינות גובר, ולא בכדי נדחתה תביעתו והוטלו עליו לו הוצאות גבוהות. "גם הטיעון שהשוטרים לגלגו עליו עת ביקש טיפול רפואי בגין ידו השבורה נדחה", אומר עו"ד לביא, "שכן התובע לא ציין את הסירוב להפנותו לטיפול רפואי בעת הבקשה להארכת מעצרו".
לדברי עו"ד לביא, לו היה התובע מציין עובדה זו בעת הדיון בבקשת המעצר בית המשפט, ייתכן והיתה התביעה ברכיב זה מתקבלת. על כן, הוא מוסיף, הלקח למי שהשוטרים סירבו לבקשתם לטיפול רפואי הוא לציין זאת בעת הארכת המעצר.
לפסק הדין בעניין ק' מ' נגד מדינת ישראל
למדור:
נזיקין
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין