הרקע: חורף סוער או כוח עליון? אישה צעירה יצאה ביום חורף סוער לחצר הבית הפרטי בו התגוררה כשלפתע נקרע כבל חשמל עילי שהיה מתוח בין עמודי חשמל מעל לחצר. הכבל פגע בה והיא התחשמלה ומתה במקום. משפחתה תבעה את רשויות החשמל אך אלה, על אף שהביעו רגשי השתתפות כנים בצער המשפחה, סירבו לקבל אחריות בטענה כי הכבל נקרע עקב סערה קשה באותו יום, ולפיכך מדובר ב"כוח עליון".
האם אכן מדובר ב"כוח עליון"? או שמא מדובר בהתרשלות של הרשויות?
הסיבות: כבלים רופפים ורוחות חזקות על מנת לרדת לעומק העניין המצער הזה, לקחנו את קטע הכבל שנקרע ובדקנו אותו באמצעות מיקרוסקופ. בבדיקה נראו בבירור סימני הקריעה של הגידים מהם עשוי הכבל, אבל בנוסף להם מצאנו משהו נוסף: בסמוך למקום הקריעה, עד למרחק של כ-1 מטר לכל כיוון, נמצאו על הכבל סימני התכה; כאילו שמישהו נגע בכבל עם מוט לוהט ומלובן.
בחזרה לזירת האירוע, שם הבחנו שכבלי החשמל המתוחים בין העמודים אינם מתוחים דיים והם מתנדנדים ברוח בתנודות רחבות. כתוצאה מתנודות אלו נוצרים מגעים רגעיים בין שני כבלים סמוכים, מה שמוביל לקצר רגעי שיוצר חום רב שמוביל ל... סימני ההתכה שמצאנו על הכבל.
גם דיירי הרחוב מסרו לנו כי אכן, מפעם לפעם, עת נושבות רוחות חזקות מאד, נשמעים קולות נפץ ונגרמות הפסקות חשמל. דיווח זה הסביר לנו את מהות סימני ההתכה שמצאנו על הכבלים: כתוצאה מאירועי ההתכה, הכבל נחלש בנקודות המגע שבין שני הכבלים המתנודדים, כיוון שחלק מהעובי (קוטר) שלו מותך ונעלם. חזרנו למיקרוסקופ והפעם שמנו לב שאכן בנקודת הקריעה עצמה - קיים גם סימן התכה.
מאחורי הקלעים: רשלנות של חברת החשמל כאשר קיים חשש למגע בין כבלים סמוכים, חובה להוסיף בין הכבלים מבודדים מיוחדים, שמונעים אפשרות למגע מקרי בין הכבלים. המשמעות היא, שלא כוח עליון גרם לכשל הכבל, אלא התקנה בלתי נכונה והזנחה של תחזוקת הכבלים.
התוצאה הטראגית יכולה היתה להימנע אילולא ההתרשלות בהתקנה ובתחזוקה. חוות הדעת ההנדסית סייע למשפחה לענות כראוי לתשובה המקוממת "כוח עליון" ולסייע למשפחה לקבל את הפיצוי המגיע לה.
* הכותב הוא מהנדס, העוסק בשירותי הנדסה משפטית ועד מומחה בתחום. **המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.
|