מבוא
למרבה ההפתעה מסתבר, כי ממשלת ישראל אישרה מס' הצעות חוק חדשות וחשובות ביותר בוועדת שרים לענייני חקיקה. ההצעות שתוכנן יפורט במאמר זה עשויות לצמצם בפועל את כמות ההרוגים בכבישי ישראל. להלן תמציתן של שתי הצעות חוק הנוגעות לתחבורה בישראל, כאשר ייתכן ובעזרתן יצטמצם מספר תאונות הדרכים:
הצעתם של של ח"כ יריב לוין ואורי מקלב:
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (תיקון - נתיב לתחבורה ציבורית) (נוסח חדש), התשס"ט 2009
ההצעה הראשונה שנסקור לא תהיה אהודה על מי שמאוהב ברכבו ומרגיש חייב להתניע אותו בכל פעם שהוא זז מהבית.
הסיבה העיקרית לתאונות דרכים היא – מכוניות (בואו נעזוב אותנו רגע, בני התמותה האנושיים, שלעיתים עושים טעויות). למעשה, אם נצמצם את כמות הרכבים בכביש אנו עשויים למצוא עצמנו משיגים לא מעט הטבות: פחות זיהום אויר, פחות בזבוז זמן יקר בפקקים והרבה הרבה פחות תאונות דרכים. צאו וחשבו מה מספרם של האוטובוסים המעורבים בתאונות לעומת מספר הרכבים הפרטיים.
אבל כל הטיעונים לטובת התחבורה הציבורית, מקובלים וטובים במדינה בה יש תחבורה ציבורית יעילה, שחולפת ביעף ליד הפקקים וגורמת לאלה שתקועים בהם להרהר בדבר נחיצות הרכב הפרטי. לשם הכנסתה של ישראל לרשימת המדינות שמערכת התחבורה הציבורית בהן מייתרת את השימוש ברכב הפריטי, לכל הפחות יש צורך בנתיבי תחבורה ציבורית פנויים כמו גם תחבורה ציבורית מופרטת ויעילה.
לאחרונה קיבלה הצעת החוק של יריב לוין ואורי מקלב את אישור וועדת שרים. הצעה זו נועדה לקדם אותנו עוד צעד לכיוון המתואר לעיל, וזאת על ידי העברת הסמכות לקביעת נתיבי תחבורה ציבורית לידי המפקח הארצי על התעבורה. כך יוכל המפקח להעביר מסלולים באופן קבוע או משתנה לפי שעות העומס "לידי" נהגי האוטובוסים ומוניות השירות.
נשמע מצוין, לפחות למי מאיתנו שמבין שכבישים עמוסים ברכבי ליסינג טובים רק לקופת האוצר ולא לבריאותנו הנשימתית או הנפשית. אבל כידוע, בישראל אין אכיפה, ומהר מאוד יתמלאו נתיבים אלו ברכבים פרטיים שיפקקו אותם שוב. זאת יכולה להיות שעתם היפה של אגד ודן לו היו מחליטות להכריז מלחמה על העבריינים שפולשים לנתיביהן על ידי צילום הרכבים והעברת תלונות למשטרה. לחלופין, אני בטוח שלו דן ואגד היו רוצות, הן היו שוכרות שירותי יעוץ בנושא רגולציה ומעבירות תיקון לחוק סדר הדין הפלילי – כך שניתן היה להגיש קובלנות פליליות כנגד אותם עבריינים. אבל, כשאתה מסובסד ולחבריך יש קביעות של ברזל- למה בכלל לטרוח למען הלקוחות?! יותר פשוט להשקיע כסף בעניבות חדשות ובפרסומות טפשיות.
התועלת- צמצום הרכבים על הכבישים- גם רכבי הליסינג
נקודת אור נוספת שניתן למצוא בהצעת החוק המעניינת הזו, הינה צמצום כמות רכבי הליסינג על הכבישים לדעתי, רכבי הליסינג הם מכה אמיתית לכבישי ישראל. בשנים האחרונות נעשו מספר נסיונות לצמצם את יבוא רכבי הליסינג, נסיונות אלה נבלמו על ידי נערי האוצר ועל ידי משרדי לובינג מטעם חברות הליסינג וההייטק..
באם התחבורה הציבורית בישראל תהא אטרקטיבית יותר עבור הציבור הרחב והכבישים יהיו פקוקים יותר בשל הרחבת נתיבי התחבורה הציבורית, ייתכן שלפחות חלק מנהגי רכבי הליסינג יפסיקו להשתמש ברכביהם ויתחילו לנסוע בתחבורה הציבורית. בסוף הם יווכחו לדעת, כי מיותר להוציא סכום ניכר מן ההכנסה תמורת רכב שאין בו שימוש ובעתיד ימנעו מלכתחילה משכירתו.
דאגה לשכבות החלשות- הייתכן?
אני חושד שמאחרי החוק עומד נימוק נוסף לשיפור התחבורה הציבורית- דאגה לשכבות החלשות. ואכן, אין סיבה אמיתית לכך שהאוכלוסיה שמשתמשת בתחבורה הציבורית, שנכון להיום ברובה נמנית על השכבות הכלכליות החלשות יותר, יתקעו בפקקים שנגרמו על ידי בעלי הרכבים. אני מבסס "חשד" זה על כך שח"כ אורי מקלב הינו נציג הציבור החרדי אשר עושה שימוש רב בתחבורה הציבורית.
הצעתה של ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (תמרור סימון על פני הכביש - שימוש באמצעי מונע החלקה), התש"ע - 2009
לאחרונה היינו עדים למלחמת גוג ומגוג בין האוצר לרוכבי האופנועים. נערי האוצר סיפרו לנו עד כמה גבוהה עלות הנזק שנגרם בגין תאונות בהן מעורבים אופנועים וכי המדינה אינה צריכה לסבסד זאת – ועל כן יש להעלות את מחיר ביטוח החובה.
מה שלא סיפרו לנו הוא שחלק מהתאונות נגרם על ידי המדינה וזרועותיה. "הכיצד" אתם שואלים? – סימוני הצבע על הכביש המשמשים להכוונה הפכו מלכודת מוות לרוכבים ברכב דו-גלגלי בשל כך שהם עשויים מצבע שגורם להחלקה בעת בלימה או בעת שהם רטובים.
והנה אנו מתבשרים, כי ועדת השרים לענייני חקיקה החליטה לתמוך בהצעת החוק של ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ (קדימה) שלפיה רשות תמרור מקומית ומי שמוקנית לו סמכות כשל רשות תמרור מקומית ומפעילי חניונים, ישתמשו בעת הצבת תמרור סימון על פני הכביש, בחומר מונע החלקה אשר יאשר שר התחבורה והבטיחות בדרכים.
הצעת החוק מתבססת על פיתוחים בתחום הצבעים לכביש – וכיום ישנם בשוק אמצעים מונעי החלקה דוגמת מדבקות סימון דרך בעלות מקדם חיכוך גבוה או צבעים המיועדים לסימון דרך בעלי מקדם חיכוך גבוה. שימוש באמצעים אלו יפחית את הסיכון להחלקה של רכב דו-גלגלי.
למעשה, מחלקת המחקר של הכנסת חישבה כי, מעבר לחיסכון בחיי אדם יושג גם חיסכון כספי של 100 מליון ₪ בשל אורך חיים ארוך יותר של הצבע החדש.
באנגליה חישבו את החיסכון בחיי אדם וגילו כי מס' התאונות בכביש מסוים בו נעו 23,000 כלי רכב ביום הצטמצם, בעקבות מעבר לצבע הבטוח, ב 62% מה שהביא לחיסכון בחיי אדם ובהוצאות רפואיות ולחיסכון אדיר בהוצאות הנגזרות מכך.
לסיכום
הבאנו בפניכם שתי הצעות חוק חשובות, שתיהן בעלות סיכוי להפוך להיות חלק מספר החוקים בישראל. מתי זה יקרה והאם זה יקרה? לשאלה הזאת אתם, קוראים יקרים, יכולים לקבוע את התשובה- כל מי שיש לו השפעה או היכרות עם ארגונים הקשורים לנושא, פשוט צריך לפנות אליהם ולהציע להם להפעיל לחץ על הוועדה הרלוונטית העוסקת בנושא (לרוב זאת ועדת הכלכלה) בכדי שתתאם מועדים מהירים לדיון ראשון.
מעבר לכך, כל אחד מאיתנו יכול לפנות בפקס או במייל לחברי הכנסת שכתבו את ההצעות ולבקש אותם לזרז את הטיפול לרווחת כולנו. לעניות דעתי, הצלת חיים בדרכים מצדיקה ניהול ישיבות בכל עת ובכל שעה, גם באמצע הלילה.
* עו"ד עידן אבוהב הוא עו"ד במשרד העוסק במתן ייעוץ אסטרטגי בנושא לובינג ומשפט מנהלי לארגונים ציבוריים ולחברות עסקיות . להערות ותגובות idan@idan-law.com
** המידע המוצג במאמר הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
|