אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> סדר דין אזרחי וראיות >> העליון פסק: מבחן אובייקטיבי לשם דחיית תקופת ההתיישנות בתביעות נזיקיות

העליון פסק: מבחן אובייקטיבי לשם דחיית תקופת ההתיישנות בתביעות נזיקיות

מאת: יעל גורליק, עו"ד | תאריך פרסום : 12/07/2010 14:27:00 | גרסת הדפסה

לפסק הדין בעניין סיגמן נ' דובק בע"מ

מהו המבחן לפיו ייקבע אם ניתן לקבל טענה של גילוי מאוחר של נזק בעוולת נזיקין לצורך תחילת תקופת ההתיישנות? האם יש לדרוש מהניזוק להוכיח כי ידע או יכול היה לדעת על הנזק, או שמא יש לבחון אם מבחינה סובייקטיבית ידע על כך?

בשאלה זו, שטרם הוכרעה בפסיקה, הכריע ברוב דעות ביהמ"ש העליון, כאשר קבע כי על תקופת ההתיישנות בעוולה נזיקית יחול מבחן האדם הסביר, ככל הנוגע למועד גילוי מאוחר של הנזק, היינו - מבחן אובייקטיבי.

מעשן כבד שלקה במחלת ריאות קשה הגיש תביעה כנגד דובק בטענה, כי הפרסומות וקידום המכירות לסיגריות מטעמה עודדו את התמכרותו לעישון וכתוצאה מכך פרצה מחלתו. בית המשפט המחוזי מרכז דחה את תביעתו מחמת התיישנות ועל כך הוגש ערעור לעליון.

ע"פ סעיף 8 לחוק ההתיישנות, במקרים בהם העובדות המהוות את עילת התביעה לא ידועות לניזוק, תחל תקופת ההתיישנות מיום שבו נודע לניזוק עליהן, כאשר המבחן לידיעת הניזוק הינו אובייקטיבי. בצד סעיף זה, קיים סעיף ספציפי הנוגע למועד התיישנותן של תביעות נזיקיות בלבד (סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין), ומאפשר דחיית מרוץ ההתיישנות למועד בו נתגלה הנזק.

השופטת פרוקצ'יה קבעה בדעת רוב, כי כדי להכריע בשאלה מהו מועד ההתיישנות בעת גילוי מאוחר של נזק, יש לבחון האם הניזוק נקט מאמץ סביר בפרק זמן סביר בכדי לגלות את העובדות המקימות את עילת התביעה, וזאת על מנת לעודד את הניזוק לפעול לאיסוף העובדות מבלי "לישון על זכויותיו".

לדעתה החולקת של השופטת ארבל, אין להחיל על סעיף 89(2) לפקודת הנזיקין את מבחן האדם הסביר אלא יש לקבוע מבחן סובייקטיבי, באשר החלת מבחן אובייקטיבי יביא להעדפת האינטרס של המזיק תוך שלילת זכותו של הניזוק למצות את הדין.

במקרה דנן נקבע, כי המערער ידע על נזקי העישון עוד בשנות התשעים, כאשר אושפז בבית החולים ואובחן כסובל ממחלת ריאות, וגם אם לא הבין את משמעות האבחון, יכול היה להעמיק ולחקור את הנושא. משכך, נקבע כי תביעתו התיישנה, וערעורו נדחה.

לפסק הדין בעניין סיגמן נ' דובק בע"מ

למדור: סדר דין אזרחי וראיות

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

חוקים קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום סדר דין אזרחי וראיות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום סדר דין אזרחי וראיות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ