אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> הוצאה לפועל >> האם רשאי בנק לעקל גמלאות נכות או תגמולי הורים שכולים ?

האם רשאי בנק לעקל גמלאות נכות או תגמולי הורים שכולים ?

מאת: שירה הימן, עו"ד | תאריך פרסום : 22/11/2010 11:01:00 | גרסת הדפסה

לפסק הדין בעניין י.ח נגד בנק לאומי לישראל בע"מ

בנק לאומי ביקש לקזז מחשבונם של בני זוג שהינם הורים שכולים ואחד מהם אף מקבל תגמולי נכות, את תגמולי הנכות והתגמולים המשולמים להם כהורים שכולים, וזאת בהתאם להסכם ערבות עליו חתומים הצדדים. בני הזוג טענו כי הבנק אינו רשאי לקזז כספים אלו, אך ביהמ"ש הסכים עם הבנק.

התובעים ניהלו חשבון עו"ש בבנק לאומי ובאותו בנק אף נוהל חשבונה של חברה שבבעלות התובע. התובעים הינם הורים שכולים, ולפיכך משולמות להם ע"י משרד הביטחון גמלאות, ובנוסף מקבל התובע קצבת נכות בהיותו נכה בשיעור 100%. שני בני הזוג חתמו על ערבות לחובות החברה וכן על שטר למשכון זכויותיהם אצל הבנק להבטחת התחייבויות החברה, המקנה לבנק זכות קיזוז לגבי יתרות זכות של התובעים הקיימות בבנק.

לימים, נוצר חוב בחשבון החברה, ולפיכך, שלח הבנק הודעה לתובעים לפיה הוא מתעתד לקזז סכומים שהופקדו בחשבון העו"ש, כולל התגמולים והקצבאות שהם מקבלים.

לטענת התובעים, הבנק אינו רשאי לקזז סכומים שמקורם בתגמולים שהועברו לחשבונם, ולפיכך הגישו לבית משפט השלום בחדרה תביעה בה דרשו לחייב את הבנק להשיב להם את הסכומים שקיזז.

איסור על שעבוד זכות התגמול ולא כספי התגמול

השופט נאסר ג'השאן דחה כאמור את התביעה, לאחר שקבע כי הבנק רשאי היה לקזז את הכספים שבמחלוקת.

חוק הנכים וחוק משפחות חיילים שנספו במערכה אוסרים על העברת הזכות לתגמול לאחר או לשעבדו, ואילו חוק הביטוח הלאומי קובע כי זכות לגמלת כסף אינה ניתנת להעברה, לערבות, או לעיקול.

נפסק, כי האיסור הקבוע בחוקים הינו על העברתה או עיקולה של זכות התגמול בלבד, אך מרגע שכספי התגמול שולמו, האיסור אינו חל עוד ומקבל התגמול או הקצבה יכול לנהוג בהם כראות עיניו.

זאת, ניתן ללמוד מלשון החוקים הנוקטים בביטוי 'זכות תגמול' ולא 'כספי תגמול', וכן מתכליתם, שהינה הבטחת העברת כספי התגמולים לידי הזכאי להם, אולם לאחר שהגיעו לידיו, יכול הוא לעשות בהם כרצונו, שאחרת, כך נפסק, יהיה חייב כל מי שמתקשר עם מקבל גמלה לחקור אודות מקור הכספים המועברים אליו, שכן קיימת אפשרות כי יצטרך להשיבם.

"דרישה זו לחקירה פוגעת בוודאות הכלכלית ויש בה כדי לפגוע במקבלי הגמלאות עצמם, מאחר ועלול הדבר לגרום לכך שבנקים או גורמים עסקיים לא יתקשרו עם מקבלי גמלאות בהסכמים מסחריים" כתב השופט.

לפיכך נקבע, כי הבנק רשאי היה לקזז את כספי הגמלאות והקצבה מחובות החברה להם ערבו התובעים, ובני הזוג אף חויבו לשלם לבנק שכ"ט עו"ד של 3,000 שקלים וכן הוצאות משפט של 1,000 שקלים.

לפסק הדין בעניין י.ח נגד בנק לאומי לישראל בע"מ

למדור: בנקאות והוצל"פ

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

חוקים קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום הוצאה לפועל באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום הוצאה לפועל

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ