אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תחום >> גם למוזיקה יש זכויות

גם למוזיקה יש זכויות

מאת: עו"ד נדב ארגוב | תאריך פרסום : 17/12/2013 13:03:00 | גרסת הדפסה

מאת: עו"ד נדב ארגוב

תמלילנים, מלחינים, מבצעים, נגנים: זכויות היוצרים מגנות על כולם ועו"ד נדב ארגוב מסביר כיצד. מהי בלעדיות? מהי פדרציה ומה הקשר לחתונה שלכם?

הטכנולוגיה הפכה את המוזיקה - כמו גם את הצילום - לאחת האמנויות הנפוצות ביותר בעולם, והכניסה אל תוך השיח המוזיקלי גם את ההכרה בזכויות המשפטיות. המונח "זכויות יוצרים" מבטא - מלבד את ההכרה בבעלות על היצירה או על חלקים ממנה - גם את הרווחים הכספיים שניתן להפיק ממנה.

"זכויות יוצרים", יש לציין, אינן שייכות בהכרח למחברי היצירה, מלחיניה או מבצעיה. ככל רכוש אחר ניתן להעביר בהן בעלות. כל חובב מוזיקה יודע, למשל, שהזכויות לרוב שירי הביטלס אינן מצויות כלל בידי חברי הלהקה או יורשיהם; הן נמצאות בידי תאגיד סוני ויורשיו של מייקל ג'קסון, שרכש אותן ב-1985 בהון לא מבוטל. אז מה המשמעות האמתית של זכויות יוצרים? והאם האמן בכלל זוכה לראות רווחים מיצירתו?

לפני שנתחיל, נציין שחוקי זכויות היוצרים שונים ממדינה למדינה והכתוב במאמר זה נכון לישראל בלבד. ייתכן שהמצב שונה בתכלית במדינות אחרות.

הזכות לבלעדיות

"זכויות יוצרים" במהותן הן זכות לבלעדיות: זכות יוצרים היא זכותו של בעליה של היצירה - בין אם זה האמן או חברת התקליטים או כל גוף אחר שרכש את הזכויות - למנוע מאחרים לעשות שימוש כלשהו ביצירה מבלי לשלם לו כסף. בראש וראשונה מונעות זכויות היוצרים את העתקת היצירה (ומכאן שמם באנגלית: (copyrights. בד בבד מונעות זכויות היוצרים גם את ביצועה הפומבי של היצירה על ידי אמנים אחרים, שידורה על גלי האתר וכן יצירה של "יצירה נגזרת" ממנה.

הנה דוגמא: אחד השירים שפרסמו את להקתThe Beach Boys , Surfing USA, היה בעצם העתקה בוטה של "Sweet Little Sixteen", שירו של צ'אק ברי, מוזיקאי שפעל החל משנות החמישים ולמעשה המציא את הסגנון המוזיקלי שהביץ' בויז אימצו לחיקם בשמחה. ברי איים בתביעה בגין הפרת זכויות יוצרים נגד הביץ' בויז, בעקבות זאת זכה לקרדיט כמחבר שירם של הביץ' בויז וכן לתמלוגים ממנו. וזה לא המקרה היחיד.

ככלל, זכויות יוצרים מכל הסוגים וזכויות יוצרים במוזיקה בפרט תקפות למשך כל ימי חייו של היוצר ו-70 שנים נוספות לאחר מותו, כך שגם יורשיו נהנים מרווחי היצירות. יוצאות דופן הן זכויות היוצרים הקשורות עם הקלטת היצירה עצמה, בניגוד ללחן המופשט, שתוקפן מוגבל ל-50 שנה מיום הקלטת היצירה.

יוצר - הזדהה!

רוב היצירות המוזיקליות אינן שייכות ליוצר אחד, אלא לכל מי שנטלו חלק ביצירתן: זמרת, המעוניינת להקליט אלבום חדש, מזמינה מילים מתמלילן, לחנים ממלחין ונגנים שיבצעו אתה את השירים. את השירים היא מקליטה באולפן השייך למפיק. כל הגורמים הללו הם בעלי זכות יוצרים ביצירה. כן, כן, גם המאסטר - העותק הראשוני של היצירה - גם הוא מוגן בזכויות, ששייכות למי ש"בישל" אותו.

משתמע, שבאלבום אחד יש זכויות יוצרים לכמה וכמה יוצרים שונים, המונעות מאחרים (כולל מאותם יוצרים) לעשות שימוש מסחרי כלשהו ביצירה או בחלקים ממנה. שימוש מסחרי פירושו שאותם יוצרים לא יוכלו גם לנגן את השירים מהאלבום בהופעותיהם הפרטיות ללא הסכמתם של כל היוצרים האחרים. בפועל, נוהגים כל הצדדים השותפים להפקת האלבום לחתום מראש על הסכמים, שמסדירים את השימוש ההדדי העתידי בשירים ואת חלוקת הזכויות וההכנסות המועדפת עליהם.

אבל איפה הכסף?

התמלוגים הם הביטוי הכספי של זכויות היוצרים, והם התמורה הכספית המתקבלת ממתן הרשות לאחרים לעשות שימוש ביצירה, כלומר להשמיע, לנגן ולשדר אותה. סכום התמלוגים עומד בדרך כלל על עשרות אגורות עד שקלים בודדים להשמעה, אך יכול להשתנות בהתאם לקהל היעד הפוטנציאלי של ההשמעה: טלוויזיה, למשל, תשלם יותר מרדיו. אולם אירועים גדול ישלם יותר מאולם אירועים קטן.

בישראל מספר ארגונים המטפלים בגביית התמלוגים באופן מרוכז עבור היוצרים. הארגונים המרכזיים הם אקו"ם, הגובה תמלוגים עבור המלחינים והתמלילנים; אשכולות ועיל"ם, הגובים תמלוגים עבור המבצעים; והפדרציה לתקליטים וקלטות והפדרציה למוזיקה ישראלית וים תיכונית, הגובים תמלוגים עבור המפיקים.

ארגונים אלו פונים לכל המוסדות והגופים המשמיעים מוזיקה - החל מתחנות רדיו, עבור בבתי קפה ובארים וכלה באולמות אירועים - וגובים מהם תמלוגים עבור כלל היוצרים המיוצגים בהם. חלוקת התמלוגים בין האמנים מתבצעת על בסיס מספר ההשמעות המוערך של כל יצירה.

יוצר, המעוניין שארגון זכויות יוצרים יגבה עבורו תמלוגים, יפנה אל הארגון וירשום בו את יצירותיו. לרוב נדרש מהיוצר לחתום על חוזה, לפיו הוא מעביר את זכויות היוצרים ביצירתו לארגון בתמורה לקבלת תמלוגים לאורך תקופת זכויות היוצרים. עם זאת, לרוב אין צורך לבצע רישום של זכויות יוצרים: אלה קיימות באופן אוטומטי מעצם קיומה של היצירה. מובן שאם ביום מן הימים תידרש הוכחת מקוריות היצירה בבית-המשפט, טוב יעשה היוצר אם ישמור עותקים מתוארכים ונעולים בפני עריכה של יצירותיו המקוריות.

אז אני יושב לי בבית קפה, ופתאום אני שומע שמישהו אחר שר את השיר שלי!

יצרת יצירה מוזיקלית וגילית שהיא מושמעת או מבוצעת ללא רשותך? גילית שזכויותיך נרמסות ללא כל תמורה עבורך? פעמים רבות מהווה הפרת זכויות יוצרים עבירה פלילית ופניה למשטרה עשויה להביא לפתיחת חקירה כנגד המפר והעמדתו לדין. צעד נוסף הוא לפנות לארגון בו רשומות זכויותיך ולדרוש ממנו לאכוף אותן.

הפרת זכויות יוצרים היא עוולה אזרחית, המקימה זכות תביעה. החוק קובע, כי בגין כל הפרה של זכות יוצרים יכול שופט לפסוק סכום עד סך של 100,000 שקל בהתאם לחומרת ההפרה, אף ללא הוכחת נזקו של מי שנפגע מן ההפרה. כמובן שההליך המשפטי עשוי לארוך זמן ויש לקבל ייעוץ משפטי מוסמך בטרם פותחים בו, אולם יש משהו מנחם בעובדה שזכויות היוצרים, בכל זאת, אינן הפקר.

* הכותב הוא עו"ד העוסק בתחום הקניין הרוחני.

**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

למדור: קניין הרוחני

אתר המשפט הישראלי פסקדין

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





חיפוש עורך דין לפי עיר :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ