אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> פלילי >> בהכשר הבד"צ: בעל חנות תבלינים זוכה מהונאה בכשרות

בהכשר הבד"צ: בעל חנות תבלינים זוכה מהונאה בכשרות

מאת: עו"ד מירב זמיר | תאריך פרסום : 30/10/2024 11:00:00 | גרסת הדפסה

עו"ד מירב זמיר | צילום: תומר קצב. אילוסטרציה חיצונית: Thomas Bormans on Unsplash

הנאשם הציג את העסק ככשר הגם שלא הייתה לו תעודה. השופט קיבל את טענתו כי הסעיף שבגינו הועמד לדין תופס רק לגבי עסק שמוכר מזון לאכילה במקום

בית משפט השלום בירושלים זיכה לאחרונה בעל עסק לממכר תבלינים בעיר, מעבירה של "הונאה בבית אוכל" לפי חוק איסור הונאה בכשרות. השופט דב פולוק קיבל את טענת הנאשם לפיה עסקו כלל אינו עונה להגדרת "בית אוכל", שעה שהמזון הנמכר בו לא נאכל במקום. עמדת המדינה כי מזון הוא מזון ולא משנה איפה אוכלים אותו, נדחתה.

במועד הרלוונטי לאישום ניהל הנאשם חנות תבלינים בשם "תבליני בן דוד יוסף", ברחוב התות בירושלים. לטענת המדינה, הנאשם הציג את החנות ככשרה באמצעות מדבקות עליהן נכתב "בהשגחת בד"צ בית יוסף", וזאת הגם שלא הייתה לו תעודת כשרות כדין. האישום נסמך על סעיף 3(א) לחוק איסור הונאה בכשרות, שקובע כי "בעל בית אוכל לא יציג בכתב את בית האוכל ככשר, אלא אם כן ניתנה לו תעודת הכשר".

בעל החנות טען מנגד כי הסעיף אינו תופס לגביו, שכן "בית אוכל" מוגדר בחוק כ"מקום שבו עוסקים במכירה לציבור של מצרכים או בהגשתם, לשם אכילה או שתיה במקום". במילים אחרות, הסעיף חל רק על מקומות המוכרים או מגישים מזון לאכילה במקום – כמו מסעדה, בית קפה או פאב – להבדיל מעסקו שמוכר תבלינים לצורך צריכתם במקום אחר.

המדינה מצדה חלקה על הפרשנות מטעם ההגנה, וטענה שהסעיף חל גם על עסקים שמוכרים מזון שלא לשם צריכתו במקום. "עבור שומר הכשרות", נטען, "אין הבדל היכן המזון הנרכש נצרך, והתכלית של הגנת הצרכן מפני הטעייה מתקיימת באופן זהה בשני המקרים".

מיקום הפסיק אינו מקרי

השופט פולוק הסביר שבית משפט השלום בתל אביב התייחס בעבר לפרשנות הראויה לסעיף 3(א) לחוק, ופסק כעמדת הנאשם. כך, בפסק דין משנת 2018 כתב השופט איתי הרמלין שהצבת הפסיק בהגדרת "בית אוכל" אחרי המילים "או בהגשתם" ולא לפניהן (כך שיהיה כתוב: "או בהגשתם לשם אכילה או שתיה במקום", כחלופה נפרדת) – מחזקת את המסקנה שסעיף 3(א) למעשה עוסק רק בבתי עסק המוכרים מזון לשם צריכתו במקום.

אגב, בהמשך הגדרת "בית אוכל" נכתב "וכן אטליז" כאשר לעמדת בית המשפט באותו פסק דין, מדובר בחיזוק לדעה שהפרשנות הנכונה של סעיף 3(א) היא שהוא חל רק על בתי עסק המוכרים מזון לשם צריכתו במקום; שכן אחרת מדוע עלה הצורך להזכיר במפורש "אטליז", הנחשב לעסק שככלל מוכר מזון שלא לשם צריכתו במקום.

השופט פולוק העיר אמנם שמדובר בפסיקה של בית משפט שלום אשר אינה מחייבת כמו זו של המחוזי והעליון, אלא שלדעתו, הפרשנות שהובאה בפסק הדין למונח "בית אוכל" נכונה ומשכך הוא מאמץ אותה. בהתאם לכך הוא קיבל את טענת הנאשם לפיה חנות התבלינים שבבעלותו, המוכרת מזון שלא לשם צריכתו במקום, כלל אינה נחשבת "לבית אוכל" וממילא נשמטה הקרקע תחת אישומו לפי סעיף 3(א) לחוק הונאה בכשרות הרלוונטי, כאמור, רק ל"בית אוכל".

לפיכך השופט זיכה את בעל החנות מהעבירה שיוחסה לו.

  • באי כוח הצדדים לא צוינו בהחלטה
עו"ד מירב זמיר עוסק/ת ב- פלילי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום פלילי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום פלילי
פשע מקוון: זה משפיע על כולנו
עו"ד שי גרין | צילום: סיגל קולטון

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ