ע"פ 906/05, מדינת ישראל נגד בת-שבע לוי
הניתוח הנכון של תקנה 28 (ב) לתקנות התעבורה, הוא כי האיסור על השימוש בטלפון בעת הנהיגה, שלא באמצעות מיקרופון, איסור עצמאי. כך קבע שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, מנחם פינקלשטיין, ובכך קבל את ערעור המדינה על זיכוי המשיבים בת 16879/05, אשר הואשמו בכך שבעת שנהגו ברכב השתמשו בטלפון שלא באמצעות מיקרופון המותקן ברכב, בניגוד לתקנה 28(ב) הנ"ל. בכתב האישום לא צוין כי הנהג-הנאשם לא אחז את ההגה בשתי ידיו. בכל המקרים האלה ראה השופט קמא את הנאשם כמי שהודה בעובדות כתב האישום, ואולם השופט קמא סבר כי "משלא צוין בכתב האישום כי הנאשם לא אחז ההגה בשתי הידיים, לא פורטו כל הנסיבות ביסוד העובדתי של העבירה". השופט גרס, כי אותן עובדות שיש לראות את המשיבים מודים בהן, אינן מהוות עבירה, ולפיכך זוכו הנאשמים.
השופט פינקלשטיין קבע, כי לא היה מקום לזיכוי על אתר של המשיבים, במסגרת של מעין קבלת טענה מקדמית כנ"ל. ניתוח תקנה 28 (ב) מעלה, כי הסיפא מנוסחת באופן חיובי, המאפשר להשתמש בטלפון באמצעות מיקרופון מותקן ברכב. ואולם הדרך המתירה מסויגת, באמצעות המלה "רק", ומשמעות הדבר היא, כי נאסר שימוש אחר בטלפון, היינו שלא באמצעות מיקרופון המותקן ברכב. איסור זה יחול בין אם ההגה מוחזק בשתי ידיים ובין אם לאו. העבירה נעברה, כאשר הנהג השתמש בטלפון שלא באמצעות המיקרופון המותקן ברכב, גם אם לא הסיר יד מן ההגה.
ע"פ השופט, נקודת המוצא של מחוקק המשנה, המונעת מתכלית בטיחותית, הייתה, שיש להבטיח ככל האפשר את בטיחות עוברי הדרך כאשר נוהג רכב משוחח בטלפון. ועם זאת, ציין השופט, חייב היה מתקין התקנות להיות ער לכך שהשימוש בטלפון ברכב מחייב הסרת יד מן ההגה, גם אם מותקן ברכב מיקרופון, כגון לצורך חיוג. השופט פינקלשטיין קרא למחוקק המשנה להבהיר, בנוסח התקנה עצמה, את ההיתר להסיר יד מן ההגה, ולו לפעולות כגון חיוג או קליטת שיחה בלבד, כאמור, וכן לתקן את התקנות תיקון כולל, שיתן תשובה לבעיות השונות שעלו בעבר, שהפסיקה לגביהם אינה אחידה, ושינסה למצוא את שביל הזהב בין מציאות למשפט, בין טכנולוגיה לבטיחות.
ע"פ 906/05, מדינת ישראל נגד בת-שבע לוי
למדור תעבורה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.