בכתב ידו רשומים נימוקים לצוואה – ""ניתוח עיניים - לא באה, שבירת ירך -לא באה", "להוציא אותה בכל דבר ועניין. התנתקה לגמרי. גרה קרוב. 6 שנים אין קשר. לא מטפלת. הנכדים לא באים. לא מוזמנת לבריתות וימי הולדת. (הנתבעת) אמרה שהיא אישה רעה לא זקוקה לה וניתקה"
לעדותו, נוהג להדביק מדבקה לבנה על ברזל השדכן בצוואה, כיוון שבתיק נמצאו מדבקות לבנות, מניח שהגיע עם המדבקות לבית המנוחה, כך שלא הגיע עם צוואה מוכנה והכל נערך בביתה.
לעדותו – איתר את תעודת רופא של ד"ר רונת במייל.
עוד מצא בתיק חשבונית לטובת המנוחה מיום 29.2.12 כנגד שיק ע"ס 2,000 ₪+מע"מ עליו חתומה המנוחה.
24.בחקירתו הנגדית ע"י ב"כ הנתבעת-
אישר כי ייצג את התובעת בעסקת מכר דירה, איתר מייל עם תאריך אישור רישום המכירה מיום 8.5.12. בדק במייל ובמכשיר הטלפון ולא מצא כל התכתבות בינו לתובעת בעניין הצוואה. בהמשך חקירתו הוסיף שזה לא במסגרת מערכת היחסים שלו עם המנוחה, מסמכי עסקת המכר לא היו בתיק המנוחה, אלו מסמכים שהדפיס לקראת הדיון (פרוט' עמ' 46).
לא שולל כי הקשר בינו למנוחה נוצר בתיווכה של הנתבעת.
לא פנה לד"ר רונת ולא יוצר קשר עם אנשי מקצוע. תמיד אומר ללקוח שאין חובה חוקית להמציא מסמך רפואי אלא אם חושבים שבעתיד תעלה טענה של כשרות. מניח שהמנוחה פנתה לד"ר רונת וזו שלחה לו במייל את תעודת הרופא.
בינו למנוחה היתה שיחת טלפון לפני מועד עריכת הצוואה, שיחה ארוכה לאור התכתובת.
לא זוכר את מעמד חתימת הצואה, אבל יודע בוודאות לומר שלא בא עם צוואה מוכנה.
כלשונו (פרוט' שם עמ' 39):
"אני חוזר ואומר, אני לא זוכר את האירוע בדירה אבל אין סיטואציה שאני בא עם צוואה מוכנה, אגב גם כשהמצווה מקריא לי אותה ומתקן ומקריא ומתקן, כשהוא בא לחתום על הצוואה הסופית אני שוב מקריא לו תמיד ומבקש לוודא שזה מה שהוא רוצה. וכבר היו לי מקרים שבהם כשהוא שומע את הדברים הוא אומר 'משהו פה לא הגיוני לי', אז לכן אני בוודאי ובוודאי, אין סיטואציה שבאתי עם צוואה מוכנה ועליה היא חתמה מבלי שאני וידאתי, גם בתצהיר של העדות שם, אבל גם בפרוצדורה שאני נוקט שזה רצונו המוחלט. אגב לדעתי בצוואה היא גם מנמקת, אם אני לא טועה, אני לא למדתי לעומק את הצוואה אבל לדעתי כן. אני חייב להגיד שלא כל המצווים מבקשים לנמק, מותר להם הרי לא לנמק, הם יכולים רק לכתוב. אני רואה שהחוות דעת מצורפת לצוואה, לפחות זו שאצלי, ואני רואה שבסעיף 10 הגברת מנמקת. אז אין בכלל צל של ספק שזה צוואה שהיא לא נערכת, כשאני מסתכל על הצוואה היא לא נערכת כדרך אגב. יש פה בלי קשר להחרגה של הגברת (הנתבעת), יש פה עניין של סידור חוב כזה, סידור חוב אחר, זה לא צוואה שעורכים אותה באיזה משהו סטנדרט 'אני מורישה את הכל חוץ מ-, תודה שלום."
לשאלה כיצד וידא את רצון המנוחה השיב (שם, עמ' 41-42):
"אני רוצה להגיד, תראה, אנחנו בסופו של דבר מסתכלים לאחור עם הנתונים שיש לנו. אני אומר, הפרוצדורה אצלי שאני לא, אין אצלי דבר כזה, והיו לי בוודאי יותר ממקרה 1 או 2 או 5 שלא הסכמתי לאמת צוואה בגלל שבמועד החתימה הרגשתי שמשהו, לא עניין של השפעה בלתי הוגנת, שהאיש לא מדויק, לא בהכרח רוצה, חוזר בו, זה לא. ואני מניח שפה, א' בטוח שהקראתי, אין דבר כזה, בטוח שהקראתי, לא רק שומע את עיקרי הדברים וכותב. ובוודאי ובוודאי, ללא צל של ספק, ודאות מוחלטת לכך שהמצווה, אני אומר באופן כללי כיוון שאני לא זוכר את הסיטואציה שם, יודע בדיוק על מה הוא חותם. אני אומר על אחת וכמה צוואה שיורדת לרזולוציות כאלה של תתי סעיפים.
...
באופן ודאי הקראתי לה את הצוואה, לעניין לקרוא את הצוואה אני חייב להגיד שיכול להיות שהיא קראה, אני לא יודע, אני לא רוצה להגיד כי אני לא זוכר את הסיטואציה, אני כותב פה לדעתי "אני מאשר שהיא חתמה לאחר שדיברנו איתה והסברנו לה את משמעות", לדעתי זה אפילו בנוסח יותר נרחב. דיברנו איתה, הסברנו לה, כך שהיא כן. אבל אין פה ראיה לקריאת הצוואה, אבל בוודאי ובוודאי לידיעה מוחלט של מה שהיה שם."
לגבי העדה הצהיר כי הם חברים, כאחים. מניח שהתקשר אליה כי צריך עדה לצוואה .
25.עדותו של עו"ד ליפשיץ מהימנה עלי. אני מאמינה כי לא זכר את פרטי ואופן עריכת הצוואה כמעט 12 שנים טרם עדות. לצד זאת התיק בעניין המנוחה שהביא עמו והמסמכים שהציג מתוכו הם אותנטיים ונערכו על ידו ב"זמן אמת".
התרשמתי כי הפירוט בכתב ידו על גבי צוואה קודמת נרשם לפי דברים שאמרה לו המנוחה, לצד מספר הטלפון של המנוחה. הפירוט לפרטי פרטים ויש בו כדי להעיד על עצמאות המנוחה ורצונה כי עוה"ד יגיע אליה לערוך צוואה. התרשמתי כי רשם בכתב ידו דברים שאמרה לו המנוחה, לרבות נימוקיה מדוע בחרה לא לצוות לנתבעת.
26.עדות הגב' א.ה העדה לצוואה
העידה תחילה באופן חופשי לגבי נסיבות עריכת הצוואה (פרוט' 24.12.23 עמ' 53-59). כלשונה:
"זה היה לפני המון שנים, אני לא מדויק זוכרת מתי עופר התקשר אלי, אנחנו מכירים מחוץ-לארץ, ובגלל שאני עבדתי בתפקיד שהרבה טסתי לחו"ל, אבל שהייתי בארץ הייתי עובדת מהבית כבר אז. הוא שאל אותי אם יש לי פנאי לבוא להיות עדה, הוא ב... לאישה מבוגרת שהוא עושה צוואה בתוך הבית. אמרתי כן אין בעיה, אני אקפוץ. באתי, ופגשתי אישה ובעצם שאלתי אותה מה שלומה, ענתה לי ממש לעניין והם ביקשו ממני לחתום על הצוואה. לפני שחתמתי קראתי את זה, ולא חותמת סתם לגמרי. וראיתי שיש לה 3 ילדים והיא משאירה את הצוואה שלה לשתי ילדים משלושתם. האמת אני זוכרת את זה בוודאות כי הזדעזעתי, עד אז לא פגשתי מקרה כזה שאיך אומרים? נושלים ילד מצוואה, אבל זו הצוואה שלה, חתמתי, ואני יצאתי החוצה, חיכיתי לעופר אם אני זוכרת נכון, שאלתי אותה מה קרה, הוא אומר לי 'לא יודע' ועם זה נגמר כל התפקיד שלי עד שקיבלתי מכם בקשה להעיד."
בחקירתה הנגדית (פרוט' שם עמ' 53-59) –
אישרה כי עו"ד לפישיץ כבר היה בדירת המנוחה כשהגיעה, הביא עמו מדפסת ביתית. כאשר הגיעה הכל כבר היה מוכן.
אישרה כי לא הקריאה למנוחה את הצוואה, זוכרת ששאלה את המנוחה אם זו הצוואה שלה והמנוחה אישרה.
לא זוכרת לומר אם עו"ד ליפשיץ הקריא למנוחה את הצוואה בנוכחותה.
זיהתה את המנוחה על פי שמה, ניהלה אתה שיחת חולין.
סה"כ היתה אצל המנוחה חצי שעה-שעה, הכל התנהל בנינוחות.
עדותה של העדה מהימנה עלי.
27.מעדויות עו"ד ליפשיץ עורך הצוואה והעדה לא מצאתי כי נפל פגם באופן עריכת הצוואה. מעדותו של עו"ד ליפשיץ, אשר לא נסתרה, עולה כי המנוחה פנתה אליו לצורך עריכת צוואתה דרך התובעת עבורה טיפל במכר דירה ובכך הסתיים הקשר בינו לתובעת. כל השיח לגבי הצוואה נעשה בינו לבין המנוחה בלבד. המנוחה היא שמסרה לו את הפרטים, את רצונה ואף נימקה מדוע בחרה לצוות כשם שציוותה. המנוחה שילמה לו בשיק שלה. אני מאמינה לעדותו כי לא היתה מעורבות של התובעת בעריכת הצוואה. אני מאמינה לעדותו כי הצוואה נערכה בביתה של המנוחה, ולא כפי שנטען על ידי הנתבעת שהמנוחה הובאה אליו.
לא הוכח כי התובעת היתה מעורבת בעריכת הצוואה
28.עו"ד ליפשיץ נחקר והעיד, כפי שפורט לעיל, כי התובעת לא היתה מעורבת בעריכת הצוואה והקשר שלו היה עם המנוחה בלבד לצורך עריכת הצוואה. אני מקבלת את עדותו בעניין אשר מהימנה עלי ולא נסתרה.
שלא כנטען על ידי הנתבעת כאילו התובעים או מי מהם או מטעמם לקחו את המנוחה למשרד עו"ד ליפשיץ לערוך הצוואה, עו"ד ליפשיץ הגיע לביתה של המנוחה שם נערכה הצוואה.
עו"ד ליפשיץ העיד כי המנוחה שילמה לו בהמחאה שלה, ועדותו לא נסתרה.
29.התובעת נחקרה בשאלת פנייתה של המנוחה לעו"ד אחד מעוה"ד שערכה עבורה צוואות קודמות והשיבה (פרוט' 29.2.24 עמ' 120):
"הסיפור היה נורא פשוט, אימא כל הזמן מ-2007 נשרף לה הלב על זה שיש לה בת ונכדים ודברים, ועברה לגור ב... בלי משפחה. שהמשפחה שלה לא באה. וכל הזמן הייתה מתקשרת לאימא מ. לס. (מטפלת), והייתה מבקשת ממנה, למה הבת שלי לא באה, למה לא רואה נכדים, בשביל מה עברתי, למה ולמה, תדברי עם מ. (בעלה של הנתבעת), תדברי עם (הנתבעת), תבקשי ממנה שיבואו לבקר אותי, את כל הדברים, אני אקצר. באיזשהו שלב אדון מ. הרים טלפון לאימא שלי, כי אימא שלי אחר כך היא התקשרה אלי בהיסטריה ואמרה לי תקשיבי, עכשיו מ. צלצל ואמר לי תפסיקי להתקשר לאימא שלי, תפסיקי להטריד אותה, זה מציק לי, זה מציק ל(נתבעת), ואנחנו מבקשים ממך וזה מפריע לנו, ואנחנו מבקשים יותר שאת יותר לא מתקשרת לפה. מאותו רגע, מאותו רגע, אימא שלי היא הבינה שאין לה כבר יותר מה לעשות כי גם האופציה של לחבר אותה לא הסתדר, ואז היא נורא בכתה ואמרה לי תקשיבי, זה לקח לה זה, ואז היא אמרה לי, אני החלטתי שאני רוצה לשנות את הצוואה שלי. אמרתי לה זה עניין שלך, ואמרתי לה מה את רוצה, היא אמרה לי תקשיבי, יותר נוח לי היום שאני אם יש מישהו שיכול לבוא אלי הביתה עו"ד, יהיה לי יותר קל ונוח לעשות את הצוואה בבית. אמרתי לה, אם את מכירה עו"ד, אמרתי לה תקשיבי אני בדיוק הייתי בתהליך של המכירה והקנייה של הבית שלי, אמרתי לה תראי אימא אני לא מכירה עו"ד לדבר הזה, יש עו"ד ליפשיץ שמי שנתן לי אותו זה בכלל המתווך של הדירה, או-קיי, הוא לא חבר שלי, בוא, ואמרתי לה תקשיבי זה הבן-אדם, את רוצה הנה הטלפון שלו, תרימי לו טלפון, דברי איתו, אימא הייתה מדברת. ומה שהבנתי שהיא פשוט תיאמה את זה איתו, זה הכל. והוא בא אליה הביתה ועשה את מה שצריך, אני לא הייתי שותפה לזה, לא שיניתי שום דבר, לא קבעתי שום דבר. זה שהיא אמרה לי שכן, כן, היא אמרה לי שכן, זה אני יודעת. אני לא משקרת, אני אומרת האמת. זה הכל.
ובהמשך (שם עמ' 122-123):
"עו"ד לב: מתי בפעם הראשונה פגשת את עו"ד ליפשיץ?
התובעת: כשקניתי את הבית שלי בזמנו.
עו"ד לב: מתי זה באיזה שנה?
התובעת: ב-2011 משהו כזה.
עו"ד לב: ב-2011,
התובעת: משהו כזה כן.
עו"ד לב: הוא עשה לך משהו?
התובעתהמתווך הביא לי אותו, אני לא הכרתי אותו, אני לא הכרתי, מי שנתן לי אותו זה המתווך של הדירות שמצא לי את הדירה והוא אמר לי, ואמרתי לו תקשיב צריך פה עו"ד, צריך לחתום על חוזים, אז אמר לי מכיר אחד שהוא מאוד ישר ומאוד הגון ומאוד בסדר, והוא עושה איתי, כלומר איתו, הוא כאילו מכיר אותו, אמרתי לו 100% תביא לי אותו וככה נפגשנו. זהו.
עו"ד לב: ומאז 2011 ועד 2012 הייתה ביניכם אינטראקציה?
התובעת: תשמע, חתמנו על הדברים של הדירה,
עו"ד לב: מתי חתמתם על הדברים של הדירה?
התובעתחתמנו לדעתי אני, כן משהו ב-2011 או משהו כזה לקראת סוף 2011, משהו כזה או באמצע 12, לא זוכרת, משהו כזה.
עו"ד לב: ואז בעצם סיימתם את התקשורת?
התובעת: כן, סיימנו והיה לי עוד איזה משהו איתו אחרי כמה שנים שב-2016 נראה לי, משהו שהיה עם הסיווג או משהו כזה ולא הבנתי ושלחו, ואז היה לי קצת איזה בעיה ושאלתי אותו. זה הדבר היחיד שאני זוכרת.
עו"ד לב: אז תסבירי לי בבקשה,
התובעתזה מה שקשור אבל לליפשיץ, זה קשור אלי לבית שלי.
עו"ד לב: למה ליפשיץ בעצמו הראה לנו בדיון הקודם, התכתבות איתך ממאי 2012?
התובעת: נו בסדר, זה היה במהלך הדירה, נו מה זה קשור.
עו"ד לב: שאלתי אותך האם היית בקשר איתו מאז, אמרת לי לא.
התובעת: נו באמת אמרתי, סוף 11, 12, משהו של הדירה, אני לא יודעת, זה שאלות באמת לא יודעת,
עו"ד לב: משהו של הדירה, או-קיי.
התובעת: משהו קטנוני כאילו, מה קשור לצוואה של אימא שלי ב-2012, לא הבנתי."
עדות התובעת בעניין עולה בקנה אחד עם עדותו של עו"ד ליפשיץ, שתיהן מהימנות עלי ולא נסתרו.
30.מר ש. בעלה של התובעת נחקר ולעדותו המנוחה לא התייעצה עמו לפני עריכת הצוואה, לא שאלה את דעתו, מעולם לא דיברה איתו על ירושות או צוואות והוא לא דיבר אתה. הקשר ביניהם היה טוב, היה לוקח את המנוחה אליהם הביתה, לעשות לה טוב, לדבר אתה, לשמח אותה (פרוט' 23.5.24 עמ' 167).
31.הצוואה הופקדה על ידי המנוחה אצל הרשם לענייני ירושה ביום 10.10.12. בתיק אסמכתא על כך אשר הועברה יחד עם התיק מהרשם לענייני ירושה, המנוחה חתומה על טופס הפקדה ולא נטען, ממילא לא הוכח, כי זו לא חתימתה.
טענת הנתבעת כי המנוחה לא יכלה להגיע פיזית לרשם לא הוכחה.
הנתבעת טענה לארוע מוחי של המנוחה סמוך למועד ההפקדה.
המומחה נחקר בענין ולדבריו (פרוט' 23.5.24 עמ' 153):
"היה לה (יום 30.9.12 – ע'ב'ג') אירוע קצר של אירוע מוחי, כנראה חולף כי זה עבר אחרי 20 דקות, ללא איבוד הכרה ללא שום ממצא מתלווה הוא התבטא באפאזיה זאת אומרת בחוסר יכולת דיבור אפאזיה זה חוסר יכולת דיבור. זהו. בשביל זה העבירו אותה טיפלו בה ושוחררה מיידית לדעתי די מהר.
אינני מתעלמת מכך שבמסמכים רפואיים נרשם בחודש 10/2012 כי קיימת החמרה בכאבי גב ומרותקת למיטה.
אלא שלא הוכח מצבה ביום הספציפי בו הפקידה המנוחה את הצוואה ברשם לענייני ירושה, ומכל מקום על פי מסמכי הרשם לענייני ירושה המנוחה היתה שם לצורך הפקדת צוואתה וחתמה על כי הפקידה הצוואה וקיבלה לידה הצוואה הקודמת שהופקדה בשנת 2009.
במסמך "החזרת צוואת מופקדת" שצורף מיום 10.10.12 נחתם על ידי המזכיר לענייני ירושה כי וידא את זהות המנוחה אשר חתמה לפניו באותו יום.
במסמך "הפקדת צוואה" מהותו יום 10.10.12 נרשם ונחתם על ידי מזכיר לענייני ירושה כי וידא את זהות המנוחה שהפקידה הצוואה, קיבל ממנה מעטפה סגורה, המנוחה חתמה בנוכחותו על המעטפה והצהירה כי צוואתה מצויה בתוכה.
התובעת נחקרה בעניין מסוגלותה של המנוחה להתנייד ולהגיע אז לרשם לענייני ירושה להפקיד הצוואה והעידה (פרוט' 29.2.24 עמ' 118-119):
"עו"ד לב: ותסבירי לי איך באוקטובר 2012, אימא הגיעה לרשם לענייני ירושה והפקיד את הצוואה שלה,
התובעת:נו איפה הבעיה?
עו"ד לב: במצבה?
התובעת:נו מה,
עו"ד לב: אם היא הגיעה לשם באוטובוס?
התובעת: מה המצב שלה, היא באה,
עו"ד לב: המצב היה מצוין?
התובעת: מה, לא הבנתי.
עו"ד לב: אני שואל שאלה. האם את חושבת שאימא הגיעה באוטובוס לרשם לענייני ירושה?
התובעת: לא. לדעתי היא לקחה מונית ונסעה עם המטפלת שלה ולדעתי הגיעה לשם. זה מה שאני משערת שהיה.
עו"ד לב: את היית שם איתה?
התובעת: לא. בחיים לא. לא. לא. ממש לא.
עו"ד לב: בעלך היה שם איתה?
התובעת: לא.
עו"ד לב: (התובע) היה שם איתה?
התובעת: לא. אף אחד,
עו"ד לב: היא עשתה את זה לבד?
התובעת: כן. אימא הייתה בן-אדם (לא ברור)
עו"ד לב: ובמצבה,
התובעת: איזה מצבה, אתה עוד פעם משגע אותי עם המילה מצבה, אני מתה, באמת,
עו"ד לב: במצבה שהיא תלויה לחלוטין בזולת כי,
התובעת: תקשיב, אתה הפכת להיות פרופסור, אתה מרוב דברים,
עו"ד לב: יכול להיות, אולי בגלל זה הזמנו פרופסור לחקירה.
התובעת: בסדר, והוא כתב שאימא הייתה ביום הכתיבה, הבנתי שהייתה 100% אז הכל טוב.
32.התובעת נחקרה בעניין הטענה למעורבותה בעריכת הצוואה והעידה (פרוט' 29.2.24 עמ' 115-116):
"עו"ד לב: אני מראה לך את הצ'ק שנכתב לעו"ד ליפשיץ. את כתבת אותו?
התובעת:לא.
עו"ד לב: לא את כתבת אותו?
התובעת:לא, ממש לא.
עו"ד לב: זה הכתב של אימא?
התובעת:לא יודעת. נראה שזה לא כי זה לא דומה.
עו"ד לב: מי כתב את הצ'ק הזה?
התובעת:אין לי מושג, לא הייתי בסיטואציה הזאת.
עו"ד לב: כשעברת על החשבון וראית את זה, זה היה בסדר מבחינתך?
התובעת:זה היה בסדר בגלל שכמו שאני אומרת, אימא אף פעם בגלל שהכתב יד שלה לא היה כזה יפה, אז לא לה נעים לכתוב צ'קים, אז היא תמיד נתנה למישהו אחר לכתוב, אבל זה והיא הייתה חותמת זה. זה כן.
עו"ד לב: את הצ'ק לפסיכיאטרית,
התובעת:גם אותו דבר,
עו"ד לב: את כתבת?
התובעת:לא.
עו"ד לב: את לקחת אותה לפסיכיאטרית?
התובעת:לא, אני גם לא מכירה את הפסיכיאטרית.
עו"ד לב: איך היא הגיעה לפסיכיאטרית בתאריך הזה?
התובעת:לא יודעת, היא כנראה הלכה לבד.
עו"ד לב: הלכה לבד?
התובעת:או שהיא הלכה עם המטפלת שלה. לא יודעת. יכול להיות.
עו"ד לב: עם המטפלת שלה. איך היא הלכה עם המטפלת שלה, אם לפני שנייה דיברנו על זה שהיא הייתה תלויה לחלוטין בזולת, ואת אמרת מקודם שהייתה לה,
...
כב' הש' : אדוני אמר, לא העדה.
עו"ד לב: המסמכים.
התובעת:אדוני אמר.
עו"ד לב: לא אני, לא אני ולא הם, המסמכים הרפואיים אומרים.
עו"ד אור שלם: בסדר.
התובעת:מאיזה תאריך, תאריכים תלויים שאימא הייתה תלויה?
עו"ד לב: מ-2011 הקראתי מקודם מסמך.
התובעת:לא, דיברנו תלויה על מה, על זה שהיא נפלה רק? אבל כך אתה מדבר על פברואר.
עו"ד לב: שהייתה תלויה בזולת.
עו"ד אור שלם: בסדר אבל אתה אמרת,
התובעת:אתה אומר,
עו"ד אור שלם: היא לא אישרה את זה.
התובעת:לא אישרתי את זה.
עדות הנתבעת – אינה מהימנה עלי (פרוט' 26.2.24)
33.מעבר למובא בסעיפים 9 ואילך לעיל –
-הנתבעת בחקירתה העידה כי נאסר עליה להפגש עם המנוחה כבר משנת 2007 (שם, עמ' 65 שורה 25). מדובר בשנתיים קודם לצוואת 2009 אותה מבקשת לקיים;
-בחקירתה הנגדית הצהירה כי משנת 2007 היתה מבקרת את המנוחה פעם בשבועיים-שלושה (שם עמ' 66 שורות 17-21). עדותה סותרת את הצהרתה בדיון קדם המשפט הראשון כי היתה מבקרת את המנוחה לפחות פעם בשבוע.
-כאשר נשאלה איזו מניעה היתה לה לבקר את האם שעה שגרה קרוב אליה, בעוד התובעים גרים במרחק רב השיבה כי היא עסוקה ועובדת. מעבר לכך לא היתה מניעה, אלא כשהמנוחה אמרה לה לא לבוא (פרוט' שם עמ' 67);
-לטענתה היתה לוקחת את המנוחה אליה לחגים, בחקירתה הנגדית הזכירה ארוע אחד בלבד, בחודש אפריל 2012.
-הנתבעת אשרה כי דיברה עם המנוחה והקליטה השיחה בשנת 2017 לשנות מצוואתה. הושמעה הקלטה בה הנתבעת אומרת למנוחה "עכשיו צריך לשנות את הצוואה" והמנוחה משיבה "לא רוצה לדבר על זה" "את פה הכי חשוב לי".
בהינתן מצבה הקוגניטיבי באותה תקופת כעולה מהמסמכים הרפואיים, הנתבעת חזרה ונשאלה על מצבה של האם בשנת 2017: מחד גיסא, אם היתה כשירה לדעת הנתבעת לערוך צוואה בשנת 2017 כיצד טוענת להעדר כשירות בשנת 2012, ואם לא היתה כשירה, מדוע ביקשה ממנה לשנות מצוואת 2012.
הנתבעת לא השיבה לעניין, ענתה על דברים שלא נשאלה, תשובותיה היו מגומגמות ולא קוהרנטיות. בנשימה אחת טענה שהמנוחה היתה מבולבלת בשנת 2017, וכן שיכלה לערוך צוואה מרצון ולו היתה עורכת צוואה חדשה בשנת 2017 לשלושת הילדים היה ניתן לקיימה. ועוד באותה נשימה טענה שהמנוחה לא הבינה בשלוש הצוואות שערכה (פרוט' שם עמ' 75-79). בהמשך טענה כי גם בצוואת 2009 השפיעו על המנוחה (פרוט' שם עמ' 83).
כזכור, משנת 2015 יש תיעוד רפואי שהמנוחה עם דמנציה, זקוקה לעזרה וסיוע 24 שעות ביממה ואינה מתמצאת בזמן ובמקום. הנתבעת ניסתה להחתים את המנוחה על צוואה חדשה בתקופה זו.
34.מחקירתה הנגדית של הנתבעת התרשמתי כי לא היתה כל מניעה מצידה של התובעת שהנתבעת תבקר תטפל באמה המנוחה המתגוררת סמוך לה. מכלל הראיות והעדויות התרשמתי כי הנתבעת בחרה לנתק קשר עם אמה, לא ביקרה אותה תדיר ולא טיפלה בה, והאם זעקה את הכאב במכתב משנת 2009 כמו גם בשיחות עם הנתבעת שתומללו והוצגו (ראו להלן). בכולן המנוחה מביעה כאב שאינה רואה את הנתבעת, אינה מכירה את ילדיה, ומבקשת קשר עמה.
התובעת סתרה עצמה לגבי הקשר עם המנוחה והתדירות.
התרשמתי כי הנתבעת וילדיה כעסו על המנוחה. ילדיה של הנתבעת נמנעו מלבקר את המנוחה, הנתבעת אשרה כי לא ביקרו אותה ב-6 השנים האחרונות לחייה. לגבי התקופה שקדמה לכך (קודם עריכת צוואת 2012) הנתבעת הצהירה כי ילדיה ביקרו את המנוחה אחת לחודש, אלא שהתובעת מכחישה זאת והנתבעת בחרה שלא להביא את ילדיה להעיד על כך.
35.תמלולי שיחות בין הנתבעת למנוחה
הנתבעת הגיעה לבית המנוחה והקליטה השיחות עמה בשנים 2017-2019. הנתבעת שלחה לתובע את השיחות, הן תומללו על ידי התובעים וצורפו לתצהירים. שיחה אחת תומללה וצורפה על ידי הנתבעת. הנתבעת לא הכחישה את השיחות והתמלולים, נחקרה עליהם ואף הפנתה לציטוטים מהם בסיכומי התשובה.
תמלול שיחה ראשונה בין הנתבעת למנוחה (נספח נו לתצהירי התובעים)
לא נרשם מועד השיחה, אין מחלוקת כי מדובר במספר שנים לאחר עריכת צוואת 2012.
מדברי המנוחה לנתבעת בשיחה המנוחה אומרת לנתבעת שרוצה בקשר חם אתה "כמו אמא ובת" אומרת לנתבעת שתבוא לבקר אותה ולהיות אתה איך שהיא רוצה ומתי שהיא רוצה, המנוחה אומרת שהתובעת עושה עבורה הרבה סידורים "גם את יכולה לעשות את זה".
יש בדברים כדי לחזק את גרסת התובעים בכל הנוגע לקשר בין המנוחה לנתבעת. מדברי המנוחה עצמה עולה כי הנתבעת אינה מגיעה לבקר אותה ואינה מסייעת לה בסידורים (עמ' 316 לנספחי התצהירים, עמ' 34 לפרוטוקול). יוער כי התמלול נקטע משלב זה.
תמלול שיחה בין הנתבעת למנוחה מיום 25.4.18 (נספח נז לתצהירי התובעים)
השיחה טלפונית, הנתבעת מתקשרת למנוחה.
המנוחה לא מזהה תחילה את הנתבעת ואומרת שלא הכירה את הקול שלה "הרבה זמן לא דיברנו". המנוחה חוזרת ואומרת לנתבעת שהיא מתגעגעת אליה, מתגעגעת לילדים "הלואי שאני אראה אתכם".
הנתבעת מספרת לה שעכשיו הקשר שלה עם התובעים טוב.
השיחה קצרה ותומללה כולה. גם ממנה עולה כי הנתבעת וילדיה אינם בקשר עם המנוחה והמנוחה משוועת לראותם.
36.בדיון קדם משפט הראשון טענה ב"כ הנתבעת כי יש בידה תצהירים מהשכנים ומהעובד הסיעודי "שיודעים בדיוק כמה פעמים היא (הנתבעת) היתה שם (אצל האם) ומה היה הקשר ביניהם ומה ההשפעה שהיתה להם עליה (על המנוחה)" (פרוט' 21.2.21 עמ' 3 שורות 22-24).
אלא שהנתבעת, הגם שלטענתה מחזיקה בתצהירי שכנים שיכולים להעיד מידיעה אישית ולתמוך בגרסתה – לא צרפה תצהירים של שכנים ולא ביקשה לזמן שכנים לחקירה.
יש בכך לפעול לחובתה ולהקים חזקה שלו היתה מצרפת את התצהירים שבידה כפי שנטען או מזמנת השכנים לחקירה, לא היה בעדותם לחזק את גרסתה אלא להחלישה.
37.זאת ועוד. הנתבעת, אשר טענה כי ילדיה ונכדיה ביקרו את המנוחה, בחרה שלא להגיש תצהיר מטעם ילדיה או מי מהם ולא לזמנם לעדות בפני בימ"ש.
בחקירתה טענה כי המנוחה אמרה לילדיה שלא לבוא כשרצו להגיע כי התובעת אצלה (פרוט' 26.2.24 עמ' 66 שורות 8-9). עוד טענה כי ילדיה היו מגיעים לבקר את המנוחה פעם בחודש משנת 2007 (פרוט' שם עמ' 91-92). לטענתה התובעת היא שגרמה למנוחה שלא להיות בקשר עם ילדיה. התובעת מנגד מכחישה זאת מכל וכל.
שעה שנטען על ידי הנתבעת לדברים שאמרה המנוחה לילדיה, כמו גם הצהירה על כי ילדיה ביקרו את המנוחה פעם בחודש, עניין שהוא בלב המחלוקת - מצופה היה שילדיה יעידו בעניין.
למעשה, כל טענות הנתבעת בעניין הקשר שלה עם המנוחה ופגישות בסתר, אינן נתמכות בדבר למעט עדותה. זאת שעה שבנקל יכלה לתמוך גרסתה באמצעות ילדיה אשר לטענתה קיימת להם ידיעה אישית על הקשר בינה ובינם לבין המנוחה, ובחרה שלא לעשות כן. יש בכך להחליש גרסתה של הנתבעת בעניין ואף להקים חזקה כי עדותם היתה מאיינת את גרסת הנתבעת ומחזקת את גרסת התובעים בעניין.
38.עדות התובע (פרוט' 26.2.24) -
התובע נחקר ארוכות בעיקר על התקופה והשנים שלאחר עריכת צוואת 2012 ועל יום הפטירה, שאלות שברובן אינן רלוונטיות למחלוקת שלפני.
במועד עריכת הצוואה התגורר בחו"ל (בין השנים 2010-2018 –פרוט' שם עמ' 116 שורות 26-27). אמו ביקרה אותו שם שלוש פעמים במהלך התקופה, היה מגיע לארץ כשלוש פעמים בשנה לחודשיים כל פעם. כשהיה בארץ היה מבקר את המנוחה פעם בחודש וישן אצלה לילה. היה משוחח עם האם טלפונית מדי יום (עמ' 117-120).
נחקר ארוכות על הקשר שלו עם המנוחה ועם הנתבעת בשנים 2018, 2019, 2020 הגם שאין בכך להעיד על התקופה הרלוונטית במועד עריכת הצוואה (עמ' 120-130).
נחקר על כספים שהעניקה האם בחייה, טרם עריכת הצוואה (האם היתה כשירה), נחקר על שיחות עם הנתבעת לאחר פטירת האם.
לגבי התקופה הרלוונטית עובר למועד עריכת הצוואה לעדותו כאמור היה בקשר עם המנוחה. בהמשך חקירתו אישר כי סייע למנוחה בתשלום חשבונות, תיקונים בבית כשלוש פעמים לקח אותה לרופאים (פרוט' שם עמ' 144-147).
נחקר ארוכות על יום הפטירה.
אישר כי בנו לווה מהמנוחה 150,000 ₪ , החזיר 100,000 ₪ ועל 50,000 ₪ האם המנוחה ויתרה. (פרוט' שם עמ' 154-156).
הכחיש כי הוא עצמו לווה מהאם 130,000 ₪ חרף הרשום בצוואת 2009 ו-2012 (פרוט' שם עמ' 157).
כאשר נשאל לגבי הגעת המנוחה לרשם לענייני ירושה, הצהיר כי לא לקח את המנוחה, המנוחה היתה תפקודית ויכול ונסעה במונית, לא יודע. אישר כי נפלה בחודש 4/2012 והיתה מרתקת למיטה, הכחיש כי זה היה לחודשיים. (פרוט' שם עמ' 159, 163, 167-168).
העד לא נחקר על מצבה של המנוחה סמוך למועד עריכת צוואת 2012.
לאחר שמיעת עדותו לא הוכח כי היה מעורב בכל דרך שהיא בעריכת צוואת 2012, לא נסתרה עדותו לגבי הקשר שלו עם האם, ולגבי יכולתה של האם להגיע לרשם הירושה להפקדת הצוואה בחודש 10/2012.
39.עדות מר ק., בנו של התובע (פרוט' 29.2.24 עמ' 127-130
בחקירתו אישר כי קיבל מהמנוחה סך 150,000 ₪. לטענתו השיב לה 100,000 ₪ והמנוחה ויתרה לו על היתרה. התובעת היתה מודעת לכך ווידאה כי הכסף מוחזר.
40.עדות המטפלת מ. (פרוט' 29.2.24 עמ' 64-82) -
הגיעה לישראל בשנת 2014 והחלה לעבוד אצל המנוחה בשנת 2017 למשך שנתיים וחצי. ידעה והבינה עברית.
יוער כי מדובר בתקופה של חמש שנים לאחר עריכת הצוואה שבמחלוקת, ומתוך כך גם אין לעדה ידיעה אישית לגבי מצב המנוחה וההתנהלות בתקופה הרלוונטית. נחקרה ארוכות על שנת 2020 ויום פטירת המנוחה. לא נמצא בכך להעלות או להוריד בשאלות שבמחלוקת לפני.
העידה כי בתקופה בה טיפלה במנוחה-
הנתבעת היתה מתקשרת לפעמים לשאול על המנוחה, לא ביקרה את המנוחה בביתה מעולם.
התובעת היתה מתקשרת כל הזמן, התובע היה מתקשר לפעמים. התובעת היתה מגיעה לבקר את המנוחה כל שבוע בששי-שבת, התובע היה מגיע לבקר פעם בחודש.
פעם אחת הגיע עם המנוחה לביתה של הנתבעת, והנתבעת ובעלה צעקו עליה וביקשו ממנה כסף.
לעדה הוצגה הקלטה של אותו ארוע. יוער כי לא מדובר בכל השיחה, הושמע חלק אחד בשיחה לפי בחירת ב"כ הנתבעת, מספר שניות מהשיחה. בימ"ש העיר על כך.
מדובר כאמור בארוע משנת 2012, 8 שנים לאחר עריכת הצוואה ואינו רלוונטי לנסיבות עריכתה.
לעדותה, בזמן בו טיפלה במנוחה הנתבעת לא הגיעה לבקר אף לא פעם אחת (פרוט' עמ' 81).
41.עדות התובעת (פרוט' 29.2.24 עמ' 82) -
מעבר לכל המובא לעיל, העדה נחקרה ארוכות לגבי הקשר שלה עם הנתבעת, שנים לפני מועד עריכת הצוואה. לעדותה היה קשר טוב עד שנת 2007.
אישרה כי יכול להיות שבשנת 2012 המנוחה חגגה את חג הפסח עם הנתבעת (עמ' 88).
המנוחה אושפזה בחודש 4/12 ושוחררה לביתה עם צורך בסיוע. היתה צלולה ולא היתה לה בעיה בשליטה בסוגרים. היתה במיטה אך יכלה לרדת ממנה והיתה עצמאית (עמ' 90-91).
לא נמצא בעדויות שנשמעו מטעם הנתבעת כדי לחזק את גרסתה, נמצא בהם דווקא חיזוק לגרסת התובעים
42.לו. ג. (חברה של המנוחה) – פרוט' 28.10.21 עמ' 14-23
בתצהירה נרשם כי הקפידה להיות בקשר שבועי עם המנוחה, כאשר המנוחה היתה חולה העדה היתה מתקשרת לנתבעת שעדכנה אותה על מצבה.
לא נרשמו שנים בתצהיר, בעדותה לא זכרה תאריכים.
בתצהירה נרשם כי המנוחה סיפרה לה על צוואות שערכה "בשיחות רבות" בהן חילקה את רכושה בין שלושת הילדים "שווה בשווה". לא נרשם דבר לעניין צוואת 2012.
בעדותה הצהירה כי פגשה את המנוחה בפעם הראשונה "לפני חצי שנה", בהמשך "לפני שנה". אמרה זאת פעמיים (פרוט' 28.10.21 עמ' 15).
העידה כי הנתבעת היתה עם המנוחה בבית חולים כל הזמן, והנתבעת היא שטיפלה במנוחה. והיא זו שתמיד לקחה את המנוחה לטיפולים. זאת בסתירה לגרסת הנתבעת וכן לחומרים מהתיק הרפואי של המנוחה כי המטפלת העיקרית במנוחה ומי ששהתה אתה באשפוזים היתה התובעת.
הכחישה שהמנוחה סיפרה לה ששינתה את צוואתה והכחישה בכל תוקף שסיפרה לנתבעת על צוואת 2012.
מחקירתה הנגדית עלה כי אינה מבינה את כל מה שכתוב בתצהירה.
בעוד שבתצהירה הצהירה כי התובעת הרחיקה את המנוחה מהנתבעת באיומים (סע' 7 בתצהיר), כאשר נשאלה בחקירתה שלוש פעמים אם זה נכון שהתובעת הרחיקה את המנוחה מהנתבעת תשובתה היתה "אני לא מבינה", "אני לא שמעתי את זה", "אני לא יודעת" (פרוט' עמ' 19).
אין בעדותה כדי לתמוך בגרסת הנתבעת.
43.חקירת לי.ג. (חברה של המנוחה) – פרוט' 28.10.21 עמ' 7-14)
העידה כי לא נפגשה עם המנוחה 10 שנים, שוחחה עמה בטלפון.
התובעת היתה מטפלת במנוחה, תומכת בה ועושה כל מה שצריך. למרות שהנתבעת התגוררה מספר רחובות מהמנוחה.
המנוחה היתה הולכת לנתבעת בחגים, הנתבעת לקחה אותה. לא ידעה לומר מתי בפעם האחרונה הנתבעת ראתה את המנוחה, לא זוכרת תאריכים.
היה ריב גדול בין התובעת לנתבעת, כשנשאלה על מה הריב ענתה שיכול להיות על הצוואה (פרוט' שם עמ' 12)
המנוחה סיפרה לה שערכה צוואה, הכחישה שהיא סיפרה לנתבעת על הצוואה (פרוט' שם עמ' 12). בתצהירה לא נרשם דבר לעניין הצוואה.
עדות העדה אינה מעלה או מורידה בהליך שכן מעבר לכך שהעדה אינה זוכרת תאריכים, גם מחקירתה לא עלה תדירות וטיב הקשר שלה עם המנוחה במועד הרלוונטי לעריכת צוואת 2012 וידיעה אישית על המוצהר על ידה.
44.שתי העדות, חברותיה של המנוחה, כל אחת העידה כי נרשם בתצהירה בדיוק מה שאמרה לעוה"ד. התצהירים דומים. כל אחת העידה כי הידיעה שלה זה מפי המנוחה בשיחות ביניהן. אלא שכל אחת העידה הפוך מהשניה בעניין הטיפול של התובעת במנוחה. לעדות לי. ג – התובעת טיפלה במנוחה בעיקר. לעדות לו. ג. – הנתבעת היא שטיפלה בה.
סוף דבר
45.לא עלה בידי הנתבעת להוכיח כי במועד עריכת צוואת 2012 המנוחה היתה "תלויה לחלוטין בזולת", "לא תפקדה", "לא יכלה להביע את עצמה ואת רצונה", "לא התמצאה בזמן ובמקום";
לא עלה בידי הנתבעת להוכיח טענתה כי המנוחה הובאה על ידי התובעים או מי מהם לעו"ד ליפשיץ לצורך עריכת הצוואה. הוכח כי המנוחה פנתה מיוזמתה לעו"ד ליפשיץ אשר הגיע לבית המנוחה לצורך עריכת הצוואה, לבקשתה ובהתאם להסברים שנתנה לו;
הוכח כי התובעת היתה כשירה לערוך את צוואת 2012 והפקידה אותה בעצמה אצל הרשמת לענייני ירושה;
הנתבעת לא הוכיחה כי התובעת גרמה לניתוקה של המנוחה מהנתבעת ולא הוכיחה טענתה כי התובעת בודדה את המנוחה מהסביבה. הנתבעת לא הוכיחה כי המנוחה היתה תלויה באופן בלעדי ומוחלט בתובעת עד כדי יצירת תלות שמאיינת את רצונה החופשי של המנוחה;
הנתבעת לא הוכיחה כי התובעת או התובע השפיעו בהשפעה בלתי הוגנת על המנוחה לעריכת צוואת 2012;
הנתבעת לא הוכיחה כי התובעת או התובע או מי מטעמם היו מעורבים בעריכת צוואת 2012.
הוכח כי הנתבעת נמנעה מקשר חם עם אמה המנוחה וגם ילדיה מבחירתם זנחו את המנוחה;
הוכח כי המנוחה כאבה את התייחסותה של הנתבעת כלפיה התנהלותה כלפיה;
שוכנעתי כי צוואת 2012 מבטאת את רצונה האמיתי האחרון החופשי של המנוחה.
46.אשר על כן התנגדות הנתבעת לקיום צוואת 2012 – נדחית.
צו לקיום צוואת המנוחה מיום 5.2.12 ינתן בנפרד.
47.אשר להוצאות ההליכים –
טענות הנתבעת נדחו והתקבלו טענות התובעים, מדובר בהליכים המתנהלים משנת 2020, התקיימו 7 דיונים, הצדדים מיוצגים.
הנתבעת תשלם לתובעים יחד הוצאות ההליך ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 75,000 ₪. הסכום ישא ריבית שקלית מהיום ועד מועד הפירעון.
המזכירות תמציא לצדדים ותסגור ההליכים
פסק הדין ניתן לפרסום ללא פרטים מזהים.
ניתן היום, כ' אייר תשפ"ה, 18 מאי 2025, בהעדר הצדדים.
