הערעור נסוב על קביעות רפואיות של הוועדה ועל כן יש לדחות את הערעור.
-
לאחר שעיינתי בפרוטוקול הוועדה ובחנתי את טענות הצדדים באתי לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות.
-
הוועדה התכנסה בהרכב מלא כשאחד מחברי הוועדה הוא רופא מומחה בתחום הפסיכיאטריה.
הוועדה עיינה בכל המסמכים, לרבות בחוות דעתו של פרופ' קוטלר, וקובעת כי לא מדובר בפגימה נוירולוגית או פסיכיאטרית.
-
אכן בהמשך ההחלטה נכתב כי: "המגבלה ביד הינה פסיכיאטרית" אולם ברור כי זוהי שגיאת כתיב נוכח תחילת המשפט הקובע: "לא קיימת פה שאלה האם מדובר בפגימה נוירולוגית או פסיכיאטרית..." (ההדגשה לא במקור – א.ג.כ). נציין כי שגיאת כתיב לבדה איננה מצדיקה השבת עניינו של המערער לוועדה. הוועדה התייחסה לחוות הדעת של פרופ' קוטלר וקובעת כי אין הצדקה לפגימה נפשית בגין מגבלה מוטורית.
-
הוועדה קובעת כי אין קשר סיבתי בין מצבו הנפשי של המערער לתאונה, שבה נחתך המערער באצבעו, אשר אינו גורם ל- PTSD.
-
הערעור הוא על קביעות רפואיות שלבית הדין אין סמכות להתערב בהן.
-
חוות הדעת המשלימה שצורפה לטענות המערער בהליך דנא, ניתנה לאחר כינוס הוועדה ולכן איננה רלוונטית.
-
פגיעתו של המערער היא נוירולוגית והמערער קיבל נכות בגינה אולם הוועדה סברה כי אין מדובר בנכות פסיכיאטרית.
-
הוועדה שללה קשר סיבתי גם בשל העובדה כי המערער מקבל טיפול פסיכיאטרי כפי שקיבל בעבר.
-
לוועדה המומחיות הרפואית ולכן קביעתה כי הפגיעה שבה נפגע המערער איננה עונה לקריטריונים של PTSD בדין יסודה.
-
על פי הפסיקה לוועדה הרפואית הסמכות לקבוע קשר סיבתי בין הנכות לתאונה:
"מצוות המחוקק ברורה וחד-משמעית - רופא או ועדה רפואית, לפי העניין, הם הקובעים אם נכותו של מבוטח נובעת מהפגיעה בעבודה ובאיזה מידה היא נובעת כך, וסמכותם לקבוע את דרגת הנכות...כבר נפסק כי "תנאי מוקדם לתובענה שעניינה עצם גמלת הנכות הוא 'קביעת דרגת נכות ... על ידי ועדה רפואית, שקביעתה מחייבת את בית-הדין ...אין גם חשש שוועדה רפואית "יקבע (צ"ל תקבע) ההיפך מקביעת בית-הדין" לא כל פגיעה בעבודה גוררת בעקבותיה נכות, ואף אם תקבע ועדה רפואית כי לא נותרה במערער נכות בגין התאונה - לא יהיה בכך "הפיכה" של קביעת בית-הדין..."
(דיון נב/93-0 (ארצי) דוד שכטר נ' המוסד לביטוח לאומי, פד"ע כה 39, 40 – 41)
-
במקרים מסויימים ועדה רפואית לעררים מוסמכת לשנות מהחלטת הוועדה מדרג ראשון ולקבוע כי יש או אין קשר סיבתי:
.... נדרש בית דין זה לשאלה האם מוסמכת הייתה ועדה רפואית לעררים לשנות מהחלטת הוועדה מדרג ראשון ולקבוע, כי אין קשר סיבתי בין פגימתו של מבוטח לבין התאונה. בית הדין חזר על כך שההלכה לעניין קביעת הקשר הסיבתי בועדות רפואיות היא כי "קביעה כדין, סופית וחלוטה בדבר קיומו או אי קיומו של קשר סיבתי, בין הפגיעה בעבודה לבין הפגימה לה טוען הנפגע, תהא שרירה וקיימת ואין להופכה עוד. לעניין זה אין נפקא מינה אם המדובר בנכות יציבה או בנכות זמנית" (עב"ל 264/03 פסד דוד – המוסד לביטוח לאומי, ניתן ביום 8.6.04). אולם לצד הכלל נקבעו יוצאים מן הכלל, כך למשל: "גם אם נקבעה סופית הנכות היציבה והקשר הסיבתי בין דרגת הנכות לבין הפגיעה בעבודה, עדיין קיימת אפשרות לכך שבעתיד יחול שינוי בקביעות אלה ואין לפסול על הסף טענה בדבר שינוי שכזה. טענה בנדון תיבחן לגופה וייבחנו הטעמים לבקשה לשינוי הקביעות בנדון זה.." ובהמשך הדברים הובהר עוד כי "במקרים חריגים ניתן לקבוע בהחלטה מנומקת, כי לימים עשוי לחוּל שינוי בנוגע לקיומו של קשר סיבתי, או שלילתו. נימוקים המצדיקים שינוי החלטתה של ועדה רפואית, בדבר קיומו של קשר סיבתי או שלילתו, עשויים בין היתר - ולא כרשימה סגורה - להיות אלה: שינוי העיתים; שינוי הנסיבות, לרבות גילוי עובדות חדשות שלא היו ידועות קודם לכן ושלא ניתן היה לבררן במועדן; שינוי במצב בריאותו של הנפגע; (ברע (ארצי) 34460-03-15 עואד מוריס - המוסד לביטוח, ניתן ביום 15.6.2015 – פורסם במאגרים האלקטרוניים. שם עמ' 5 – 6)
-
אם כן, החלטת ועדת הערר היא זו שקובעת את הקשר הסיבתי ואחוזי הנכות בגינם והוועדה מושא ערעור זה שללה קיומו של קשר סיבתי באופן ברור ואל לו לבית הדין להתערב בקביעה רפואית זו.
-
אם יחול בעתיד שינוי במצבו של המערער, עדיין פתוחה הדרך בפני המערער להגיש בקשה לקביעת נכות נפשית בגין התאונה והוועדה תוכל לשנות את הקביעה לעניין קשר סיבתי בין המצב הנפשי לפגיעה.
סוף דבר:
-
מצאנו את החלטת ועדת הערר מנומקת ומפורטת.
-
הערעור נדחה. אין צו להוצאות.
-
ניתן להגיש בקשת רשות ערעור לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, תוך 30 יום מקבלת פסק דין זה.
ניתן היום, י"ד אייר תשע"ז, (10 מאי 2017), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.

ק. אסף כהן