מונחת בפני בית המשפט להכרעה תובענה לביטול או להפחתת מזונות שנקבעו בהסכם הגירושין שבין התובע, מר ש.ג (להלן: "האב" או "התובע"), לבין הנתבעת, הגב' א. ג (להלן: "האם" או "הנתבעת").
עובדות כללי
ב. ת.ל. --- כיום כבת 9. (להלן: "הילדים").
מהם , שבעה ימים מתוך 14 אצל כ"א מההורים, חלוקה שווה אשר מתקיימת בפועל.
ראה לעניין זה:
"ש: "אתם במשמורת משותפת, זמני שהיה שוויוניים"?
ת: כן. "
ועדות הנתבעת בעמ' 10 לפרוטוקול ש' 11-18:
"ש: זמני השהות עם הילדים בינך לבין האב הם שווים?
ת: כן.
ש: האם כשיש שינויים מסיימים זמני שהות אתם מסתדרים ביניכם עוזרים אחד לשני?
ת: כן. הוא עושה מאמצים וגם אני.
ש: גם בתצהיר שלך אני לא רואה שיש טענה שהוא מחסיר מהילדים דבר מה, כמו אבא לא קנה לי.
ת: לא מחסיר מהם"......
האם השתכרה כ- 8,300 ₪ לחודש (ראה סעיף 12 לכתב ההגנה).
יובהר כי, סכום המזונות והמדור נקבע בין הצדדים בין השאר לאור העובדה שהקטינים מצויים באחריות הורית משותפת של שני ההורים, הסדרי השהיה מחולקים שווה בשווה (7 ימים בשבועיים לכל הורה), וכן לאור הכנסתו החודשית של האב (מורה ומחנך בהיקף של 100% משרה), העומדת בעת חתימת ההסכם ע"ס של כ- 6300 שח נטו לחודש" (סע' 19 להסכם הגירושין, הוא נספח א' לכתב התביעה).
טענות התובע
.
עולה לשעור של כ-8,500 ₪ לחודש. (ראה תלושי שכר, נספח ג' לכתב התביעה).
התובע נושא בשכר דירה ע"ס 4,000 ₪ לחודש ומזונות בסך של 2,900 ₪ לחודש, ומשכך
מתחיל הוא את החודש כשבכיסו כ-1,600 ₪ בלבד, מהם עליו לשאת בהוצאות אחזקת
הדירה, כלכלתו וכלכלת ילדיו כשהם אצלו, ביגוד והנעלה וכו'.
ב. התובע מציין כי על מנת לעמוד בהתחייבויותיו הוא משתמש בסכום הכספי שקיבל מהנתבעת עת רכשה היא זכויותיו בדירת המגורים המשותפת, סכום שהולך וכלה.
התובע מדגיש כי אלמלא כספי מכר הדירה המשותפת לא היה הוא עומד בתשלום המזונות ומצבו הכלכלי היה קשה בהרבה.
בכתב התביעה טען התובע כי הנתבעת עובדת ומשתכרת סך של כ- 9,500 ₪ לחודש (עמ' 1 לכתב התביעה); בתצהיר עדות הראשית נטען, כי הנתבעת משתכרת סך של 10,500 ₪ לחודש (סעיף 8 לתצהיר עדות הראשית) ואילו בסיכומים טען התובע כי, שכרה של הנתבעת עומד ע"ס של כ- 8,500 ₪. (תלושי שכר של הנתבעת צורפו כנספח א' לכתב ההגנה).
מפנה התובע ומציין כי האם רכשה זכויותיו בדירה באמצעות הכספים שקיבלה מהוריה. לטענתו, המזונות שהוא משלם מכסים עבורה את המשכנתא – כך שמצבה הוטב מאוד מאז הגירושין.
טענות הנתבעת
עוד טענה הנתבעת כי ההסדרים שבהסכם לקחו בחשבון גם את זכאותה של הנתבעת לכתובה עליה ויתרה בהסדר הכולל.
כ-8,500 ₪ לחודש.
היא, אולם לטענתה מדובר בשיפור במצבו הכלכלי של התובע שכן בעת חתימת הסכם הגירושין, עמד שכרו ע"ס של כ- 6,300 ₪ לחודש בלבד (ראה סע' 19(א) להסכם הגירושין).
ב. לטענת הנתבעת, התובע נותן גם שיעורים פרטיים באופן שמגדיל את הכנסותיו החודשיות ואף יש לו אופק להתקדם למשרת ניהול.
ג. הנתבעת מפנה גם לכך שהתובע קיבל סך של 400,000 ₪ ממכר חלקו בדירה המשותפת, כך שיש לו מקור כלכלי נוסף עליו יכול הוא להישען.
המצב המשפטי
דין.
הלכה היא כי פסק דין למזונות הוא פסק דין שביצועו הולך ונמשך בעתיד וככזה, הוא מסווג כעילה הולכת ומתמשכת :
"פסק דין מזונות אינו יוצר מחסום החלטי בפני התדיינות חוזרת אלא ניתן לשוב ולפנות לבית המשפט בבקשה לעיון חוזר בפלוגתה פלונית בקשר למזונות, אך זאת בכפיפות לתנאי המפורש והדווקני שחל שינוי מהותי בנסיבות. אין המדובר בשינוי של מה בכך... נהפוך הוא, ההלכה מגבילה ומצמצמת את הדיון החוזר כאמור, רק לאותם מקרים בהם חל שינוי מהותי בהשוואה למצב שבעבר.. מבחינה זו אין שוני בין פסק דין שהושג על יסוד הסכמה לבין פסק דין שיכריע בפלוגתאות על יסוד הראיות" (הדגשה בקו תחתון לא במקור – מ.ד.)
ע"א 363/81 פייגה נ' פייגה [פורסם בנבו] ( 3.6.82).
ראה לעניין זה: דבריו של כבוד השופט משה דרורי בבר"ע (י-ם) 305/08 פלוני נ' אלמוני [פורסם בנבו] (12.6.09); תמ"ש (נצרת) 52645-02-15 ר.ק נ' י.ק [פורסם בנבו] (11.1.16);
שינוי בנסיבות ייעשה אך בהתקיים שלושה תנאים מצטברים:
תוך ש"מגמת היסוד היא האיזון בין שני אינטרסים, היינו בין אינטרס הסופיות של פסק הדין לבין האינטרס, שלא יישאר על כנו פסק-דין, שאכיפתו הפכה, עקב שינוי נסיבות, לבלתי צודקת לחלוטין"- דברי כב' השופט שמגר בע"א 442/83 לעיל.
א. עד להלכת בע"מ 919/15 , ההלכה המחייבת שנקבעה בפסיקה היתה כי אב יהודי חייב
לספק את מזונותיהם ההכרחיים של ילדיו בגילאי 15-0 (ובכלל זה בגילאי 15-6) בעוד שהאם מצידה פטורה לגמרי מחובה זו.
ב. ככלל מדובר במזונות הכרחיים, מינימליים ואחידים שאינם תלויים במצבו הכלכלי של האב.
סכום המזונות ההכרחיים שנקבע בפסיקה, עלה במרוצת השנים; ראה 'גלגוליו' של סכום זה במהלך השנים כפי שמתואר ב- בעמ"ש (ת"א) פלוני נ' פלונית 32172-11-17 [פורסם בנבו] (10.01.2019) מפי כב' הש' י. שבח, אשר העמידה את סכום המזונות ההכרחיים למועד פסק הדין על סך של 1,600-1,700 ₪ לחודש.
כב' השופט צ. ויצמן התייחס אף הוא לגובה המזונות ההכרחיים וזאת במסגרת רמ"ש 59188-10-18 [פורסם בנבו] (25.10.18) וקבע כי יש להעמידו לפחות על סך של 2,250 ₪ לחודש.
בנוסף, נושאים ההורים גם בהוצאות חינוך של הקטינים והוצאות רפואתם.
גם כאשר האם חבה במזונות מדין צדקה לא היה בכך להפחית מחיובו של האב במזונות ההכרחיים. כתוצאה מכך, עד לגיל 15 וכאמור - היה חב האב לבדו בתשלום המזונות ההכרחיים במלואם.
בין הגילאים 18-15 חובת המזונות הינה מדין צדקה בלבד ועל כן היא חלה במידה שווה על שני ההורים ובהתייחס להכנסותיהם .
יתר על כן, נוכח האופן שבו נבחן חיוב המזונות בבע"מ 919/15 ובהתייחס לחלוקת זמני השהות, הרי שגם חיוב אב במזונות ילדיו בגילאים 0-6 צריך לקחת בחשבון את חלוקת זמני השהות, ומשכך אם עסקינן בהורים שהכנסתם שווה והם מקיימים חלוקה שווה של זמני השהייה, יחוב האב לשלם לידי האם כמחצית מסכום המזונות ההכרחיים, שכן במחצית מהזמן שוהים הילדים עימו והוא נושא בהוצאותיהם אותה עת.
ומן הכלל אל הפרט
אולם, עם שינוי ההלכה בבע"מ 919/15, אשר לפיה על שני הורים לקטינים להשתתף בנטל כלכלת ילדיהם שבגילאים 15-6 עפ"י יכולותיהם הכלכליות, ובהתייחס לזמני השהות בלא אבחנה מגדרית – יש לשנות את החיוב שבהסכם הגירושין.
לטענת התובע שינוי נסיבות לעניין 'הפחתת מזונות' אינו חייב להיות שינוי נסיבות עובדתי או כלכלי, ויש להכיר גם בשינוי נסיבות נורמטיבי ומשפטי ככזה המאפשר בנסיבות העניין פניה לבית המשפט לבחינה מחודשת של הנסיבות הכוללות ועל מנת שלא ייווצר עיוות דין מהותי.
ה'מתנה' שקיבלה הנתבעת מהוריה
"ש: בתצהיר שלך אתה כותב שחל שינוי מהותי בנסיבות. איזה שינוי אתה מדבר.
ת: אם הייתי יודע שהיא מקבלת סכום של 200 אלף שח היינו מכניסים את זה לתחשיב. היינו מתחשבים גם בזה. כאשר היינו עושים את האיזון היינו מכניסים את זה לאיזון."
(עמ' 9 לפרוטוקול הדיון מיום 24.12.2019, שורות 24-21).
לא ברור לאיזה איזון מכוון התובע, שהרי הנתבעת קיבלה כספים אלו מאביה לאחר הגרושין, אולם יש לבחון משמעות הסך האמור והשפעתו לענין החיוב במזונות.
ועד שישתפר מצבה. לא הוצג הסכם הלוואה ואף לא ראיה כלשהיא כי מדובר בהלוואה אשר לה זמן פרעון מוגדר.
ראה עמ' 14 לפרוטוקול שורות 22-27; עמ' 17 לפרוטוקול ש' 9-10.
אולם היא ציינה גם:
"ת: יש לי חמישה אחים, מי שהוציא מהכיס שלו כסף זה אבא שלי. מהפנסיה שלו. ואני לא הסכמתי לקחת את ההלוואה הזו ולא היה לי מספיק כסף כי הבנק לא נתן לי את הלוואה ואז הם התחננו שזה בגדר הלוואה ואם לא אחזיר את ההלוואה, הם יורידו לי את הסכום הזה מהצוואה."
(עמ' 14 לפרוטוקול הדיון מיום 24.12.2019, שורות 18-16).
הנותן למקבל מתקיימים יחסי קרבה מיוחדים (וכגון: בין הורים וילדים), הרי שההעברה ללא תמורה נעשית מתוך כוונה לתת מתנה.
ראה לענין זה: בע"מ 8203/17 פלוני נ' פלוני [פורסם בנבו] (14.6.18); ע"א 7051/93 האפוטרופוס הכללי נ' גולדברג [פורסם בנבו] (20.7.1995).
הענקת סך של 200,000 ₪ מאב לבתו וכבמקרה דנן, תסווג על פי החזקה כמתנה , אלא אם כן יוכח מפורשות כי הנתינה ניתנה בגדר הלוואה או כנגד תמורה מוגדרת- כזאת לא הוכח.
שינוי ההלכה בבע"מ 919/15
התובע הפנה למייל אשר שלח למגשרת עובר לחתימת ההסכם אשר מחזק טענותיו האמורות וכדלקמן:
"בלית ברירה, ובחוסר אונים מול חוק נטול מידה של צדק ושוויון, המפלה באופן בוטה ומפורש על רקע מגדרי בלבד – מצ"ב ההסכם חתום על ידי.
תודה על מאמצייך ועשייתך למעננו, --" - נספח ב' לתצהיר העדות הראשית.
להלכה זו תחולה רטרואקטיבית ביחס לפסקי דין חלוטים למזונות שניתנו עובר לאותה הלכה, תוך התייחסות לקשת ומגוון של מקרים ואבחנות שונות.
ב. ההלכה הפסוקה הפנתה לכך שגם אם פסק הדין בבע"מ 919/15 ניתן רק ביום 19.7.17,הרי
שניתן היה לראות את ה"ניצנים" של ההלכה עוד קודם למתן פסק הדין גופא, שכן "רוחה" של ההלכה ריחפה זמן רב לפני נתינתה;
משכך לא ניתן לראות בה לבדה "שינוי" שבגינו יש לבחון מחדש החיוב במזונות (ראה לעניין זה עמ"ש 54977-06-18 פלוני נ' פלונית [פורסם בנבו] (10.2.19)).
ג. בעמ"ש 62263-10-17;עמ"ש 2314-11-17 ע.ל. נ' ס.ק. [פורסם בנבו] (17.9.18) דן בית
המשפט המחוזי (להלן: "פס"ד מחוזי מרכז") בערעורים הדדיים שהוגשו על פסק דין שבו נדחתה תביעה להפחתת מזונות שהוסכמו במסגרת הסכם גירושין כולל ואשר קיבל תוקף של פסק דין; פסק הדין בערכאה הדיונית ניתן קודם לבע"מ 919/15, הערעור נדון לאחריו.
בית משפט של ערעור נדרש לשאלה האם שינוי ההלכה בבע"מ 919/15, כעילה יחידה מהווה שינוי נסיבות מהותי המצדיק את בחינת שיעורי מזונות שנקבעו או הוסכמו קודם לנתינתה.
בית המשפט המחוזי מפנה ומציין כי רובם המכריע של השופטים בערכאות הדיוניות סוברים כי אין תחולה רטרואקטיבית להלכת בע"מ 919/15 ביחס לפסקי דין חלוטים למזונות שניתנו עובר לאותה הלכה.
ד. עוד קבע בית משפט של ערעור כי עת עסקינן בתביעה להפחתת מזונות שהוסכמו במסגרת הסכם גירושין כולל ומטעמים של שינוי נסיבות, ההלכה שבבע"מ 919/15 לבדה לא תשמש כעילה יחידה לשינוי הנסיבות אלא אך אם יוכח ראשית שינוי נסיבות עובדתי אשר בית המשפט יסבור שיש בו להצדיק שינוי שיעור המזונות וכפי שנכתב בסעיף 35 לפסק הדין:
"אם נבוא לסכם הדברים – כאשר עסקינן בתביעה להפחתת מזונות שהוסכמו במסגרת הסכם גירושין כולל, מטעמים של שינוי נסיבות, לא תשמש הלכת 919/15 כעילה יחידה לשינוי הנסיבות אלא אך ורק באם יוכח ראשית דבר, שינוי נסיבות עובדתי אשר בית המשפט יסבור כי יש בו להצדיק את שינוי שיעור המזונות הוא יוסיף ויבחן לצורך אומדנם גם את השפעת הלכת 919/15 על שיעור המזונות. בחינת שינוי הנסיבות העובדתי תעשה, מחד, באופן קפדני פחות, ומאידך, תוך הקפדה על דרישת תום ליבו של המבקש."
בדרך זו, לא ייפתח השער לכלל המתדיינים אשר הגיעו להסכמות כוללות ולהסכם גירושין טרם שינוי ההלכה, והדיון ייוחד באלו אשר מצבם אכן השתנה לרעה, ושינוי ההלכה, לצד שינוי הנסיבות העובדתי בעניינם, מחייב דיון מחדש בסכום המזונות שנקבע.
עוד ראוי להתייחס לכך שעד הלכת בע"מ 919/15 , 'שינוי נסיבות' לצורך דיון מחדש בסכום המזונות חייב היה להיות מהותי.., היורד לשורש החיוב, שינוי שלא ניתן לצפותו, וכיו"ב, הרי לאור בע"מ 919/15 [פורסם בנבו] יש לאפשר לשינוי נסיבות קל משמעותית,להביא להתערבות בחיוב, במיוחד בעת קיום הסדרי חלוקת זמנים שוויוניים או קרוב לכך."
ראה תלה"מ (קריות)18283-10-17 פלוני נ' פלונית [פורסם בנבו] ( 01.08.18).
15-18 היה מדין צדקה. לו רצו צדדים בהסכם כולל שערכו, ליקח בחשבון הכנסות שני הורים בעת חישוב מזונות – מצופה היה שמגיל 15 , היו נלקחות בחשבון הכנסות שני ההורים ולצורך בחינת גובה החיוב במזונות – ומקום שלא נעשה הדבר כן ניתן ללמוד כי הצדדים ויתרו על תחשיב כאמור.
ב. בהסכם זה שהובא בפני – חיוב התובע במזונות ילדיו , לא עשה הפרדה בין הגילאים
השונים של הילדים ולא ערך תחשיב שונה עם הגיע הילדים לגיל 15 שנים. לכאורה יכולנו לומר כי נעשה ויתור על התחשיב הלוקח בחשבון הכנסות האם וחלוקת זמני השהיה.
אלא, שבמקרה שבפנינו טען התובע במפורש בתצהיר העדות הראשית שלו:
"6.... עוד בשלב הגישור התעקשתי כי השתכרותי, אשר נמוכה בהרבה מהשתכרות הנתבעת אין בה כדי לחייב אותי בתשלום לידי הנתבעת נוכח הנשיאה המלאה והמשותפת בילדים.
ובהמשך:
"14. עוד במהלך הגישור לקראת החתימה על ההסכם, הבהירה לי המגשרת, אשר היתה גם היועצת המשפטית שלנו, שהמצב המשפטי באותה העת , מחייב אותי חיוב מוחלט במזונות ילדיי. חמור מכך המגשרת אף לא הציגה נכונה את מצב המשפטי בעת החתימה על ההסכם אשר החיל מגיל 15 חובת מזונות שוויונית מדין צדקה, ודבר זה מעולם לא הובא לידיעתי בשום שלב. בהתאם לייעוץ משפטי שקיבלתי לא ניתן לזמן את המגשרת לחקירה על הנאמר בגישור ולפיכך על בית המשפט לקבל את דבריי שאינם במחלוקת.
הצדדים היה כי אין כל דרך לחיוב שווה בעלות הנטל בטיפול בילדים, והחיוב במזונות הינו מגדרי בהתאם לדין היהודי ואין הוא חיוב שוויוני (סע' 25 לתצהיר).
ב. לטענת התובע, נוכח האמור, ולמרות מחאתו חתם הוא על ההסכם , וכמפורט במייל שכתב למגשרת , הוא נספח ב' לתצהיר העדות הראשית וכאמור לעיל :
תודה על מאמצייך ועשייתך למעננו, --" .
ג. התובע לא נחקר על דבריו אלו שבתצהיר – והם לא נסתרו.
סיכום ביניים
הכנסת התובע אמנם השתפרה מאז הגירושין ובהתייחס לכך שבעת אישור הסכם הגירושין היה הוא מורה חדש וזו עומדת כיום על סך של 8,500 ₪ לחודש; לאחר הסכם הגירושין נאלץ התובע לשכור דירה כאמור, בשל פירוק התא המשפחתי ועל מנת לאפשר קיום המשמורת המשותפת; בהסכם התחייב התובע לשלם מזונות וע"ס של 2,900 ₪ לחודש ;
אשר על כן ולאחר ניכוי דמי השכירות ודמי המזונות, נותר בידיו של התובע סך של כ-1,600 ₪ - מסך זה עליו לשלם הוצאות אחזקת הבית , כלכלת ילדיו כאשר הם עימו, נסיעות, ביגוד והנעלה וכן כלכלתו שלו, עלויות ביגוד והנעלה שלו וכיו"ב.
אין תימה אם כן, שהתובע נאלץ להשתמש בסכומים הכספיים שקיבל ממכר חלקו בדירה המשותפת עם הנתבעת, והוא הציג ראיות שמסך של 400,000 ₪ אותו קיבל עת נמכר הנכס, נותר סך של כ-132,000 ₪ בלבד.
דהיינו , בחלוף כ-5 וחצי שנים מאז הגירושין נותר בידי התובע רק כ-1/3 מהסכום.
אין חולק כי נוכח המפורט לעיל, לא ירחק היום והסכום שהתקבל – יכלה, והתובע יצטרך להמציא עצמו מחדש ועל מנת לעמוד בהתחייבויותיו ו/או יעמוד בפני הליכי גביה.
אשר על כן, לאחר קבלת מזונות וקצבאות ולאחר ניכוי החזר המשכנתא, נותר בידיה של הנתבעת סך של כ- 8,500 ₪ בחודש (ובהשוואה לסך של כ-1,600 ₪ שנותר בידי התובע) - מסך זה עליה לשלם הוצאות אחזקת הבית , כלכלת ילדיה כאשר הם עימה, נסיעות, ביגוד והנעלה וכן כלכלתה שלה, עלויות ביגוד והנעלה שלה וכיו"ב.
בנוסף, הואיל והנתבעת רכשה את חלקו של התובע בדירת המגורים, הרי שעם כל חודש של תשלום משכנתא מגדילה היא את חלקה ההוני בדירה, תוך שיש להוסיף ולציין כי הוריה נתנו לה סכום של 200,000 ₪ אשר בא לתמורת הנכס, מה שהגדיל את חלקה ההוני.
מן ההיבט הרחב, אין חולק כי העתודות הכלכליות של הנתבעת גדולות ויציבות בהשוואה לתובע; כל סך המשולם בגין הלוואת המשכנתא מגדיל את אחיזתה בבית המגורים בעוד שבמקרה של התובע, כל זמן שחולף מכלה את העתודה הכלכלית שנותרה בידיו לאחר מכר הנכס המשותף ולא ירחק היום חלילה כי יעמוד הוא בפני שוקת שבורה.
כי: "... לא כל שינוי נסיבות עובדתי יגרור מיד קבלת התביעה להפחתת המזונות תוך בחינת יישומה של הלכת 919/15, ובתי המשפט ידרשו לנקוט זהירות יתירה בבחינת תובענות שעניינן הפחתת מזונות שנקבעו בהסכם גירושין כולל, שמא מבקש המבקש להתלות באילנה של הלכת 919/15 שלא בתום לב אף ששינוי הנסיבות זניח ואינו אמיתי ושעה שחיוב המזונות הקיים אינו פוגע כלכלית באופן ממשי בבן הזוג המשלם מזונות. "
ואולם במקרה דנן, נחה דעתי כי התובע אכן נכנס ב"דלת תום הלב" וכאמור בדברי כב' הש' זגורי בעניין תלה"מ 10726-05-18 [פורסם בנבו] (06.09.2018) :
"...במקרה של תביעה להפחתת מזונות לאחר שאלה נקבעו בהסכם הכולל איזונים רכושיים ואחרים יש להוסיף "דלת" לפני הכניסה "בשביל הזהב". "דלת תם הלב". להיכנס בדלת זו יוכלו רק אבות תמי לב שאכן מעוניינים בקיום הסדר אחריות הורית משותפת, המקיימים הסדרי שהות נרחבים עם ילדיהם ולא מי שאך מבקשים להקטין המזונות על בסיס הלכת 919/15 ואינם יכולים להוכיח שינוי נסיבות מהותי בנוסף לאותה הלכה... מבחינה מעשית, בהחלט רצוי לטעמי, במקרים שבהם עולים הדברים כבר מכתבי הטענות, לשקול סילוק ומחיקה או דחייה על הסף של תביעות להפחתת/ביטול מזונות מכוח הלכת 919/15 מקום שבית המשפט מתרשם, כי מדובר במניפולציה ובתביעה חסרת תם לב או כאשר נובע מהם, כי האחריות ההורית האמיתית נותרה לפתחה של האם ומדובר בהליך (שינוי זמני שהות והגשת תביעה) לצרכי הפחתת מזונות בלבד ולא לצרכי הבטחת סיפוק צרכי הילד כאשר הוא שוהה אצל שני הצדדים באופן שוויוני מהותי... "
בחינת חיוב המזונות
נזכיר כי בהתאם להלכת בע"מ 919/15 , חיוב הורים יהודים לילדים בגילאי 6-18 הוא מדין צדקה. חלוקת המזונות בין ההורים תקבע על-פי יכולותיהם הכלכליות היחסיות מכל המקורות העומדים לרשותם, לרבות רכוש ושכר עבודה, בהתאם לחלוקת המשמורת הפיזית ובשים לב לכלל נסיבות המקרה. לכן, שני הורים המצויים במשמורת משותפת עם חלוקה שווה של זמני השהות ויכולותיהם הכלכליות שוות, יישאו בחלקים שווים בנטל המזונות ובשים לב למכלול נסיבות המקרה תוך כך שהמזונות נקבעו בהסכם כולל אשר קיבל תוקף של פסק דין.
חלוקת זמני השהיה של הילדים
הכנסותיהם הפנויות של הצדדים
הכנסות התובע
לחודש (תלושי השכר צורפו כנספח א' לכתב התביעה).
ב. הנתבעת טענה כי התובע נותן גם שיעורים פרטיים, התובע הכחיש זאת ולשאלת בית
המשפט מדוע אינו עושה כן כבר בשלב אישור הסכם הגירושין, השיב:
"אני מורה שנה ראשונה במערכת, משכורת 6,500 ₪. מלמד ספרות ותנ"ך, במקצועות אלו אין שיעורים פרטיים."
(עמ' 1 לפרוטוקול הדיון מיום 20.1.2015, שו' 9-8 בי"ס 62554-11-14 במסגרתו אושר הסכם הגירושין)
וכן, לשאלת ב"כ הנתבעת לעניין השיעורים הפרטיים בהליך זה ענה התובע:
"ש: שיעורים פרטיים עושה?
ת: לא.
ש: למה לא, אתה יכול להסביר.
ת: פעם ראית ילדים שצריכים שיעורים פרטיים בספרות.
ש: מגיעים אליך בכל זאת ילדים הביתה.
ת: זה לעזרה.
ש: למה לא שיעורים פרטיים.
ת: צריך תעודת מקצוע הוראה במקצוע נדרש, אנגלית מתמטיקה." - (עמ' 9-8 לפרוטוקול הדיון מיום 24.12.2019)
דהיינו, לתובע הכנסה פנויה בראשית חודש בסך של כ- 1,100 ₪ בלבד.
הכנסות הנתבעת
בהתאם לתלושי השכר שצורפו לכתב ההגנה (נספח ג').
ב. בנוסף למשכורתה משולמת לנתבעת קצבת ילדים מהמוסד לביטוח לאומי, בסך של כ-
240 ₪ בחודש (ראה; תנועות בחשבון הבנק של הנתבעת המצורפות לכתב ההגנה כנספח ב').
ג. הנתבעת אישרה גם בחקירתה הנגדית כי כל ילד מקבל מהמוסד לביטוח לאומי מענק שנתי בראשית שנת הלימודים ועל סך של כ- 1,000 ₪ דהיינו, תוספת בממוצע סך של כ- 170 ₪ לחודש:
"ת: תשלום בית ספר שנתי אני משלמת. אני מקבלת 2,000 שח. שילמתי 1500 שח לגדול ,התשלומים עדיין לא שילמתי במלואם. שנה שעברה זה מה ששילמתי. אין לי קבלות. כל שנה כל ילד מקבל 1,000 שח מהביטוח הלאומי..."
(ראה עמ' 11 לפרוטוקול מיום 24.12.2019, שורות 33-31).
כמו כן, לא ניתן להתעלם מכך שממכירת זכויותיו בדירה עמדו לטובת התובע במועד עריכת הסכם הגירושין סך של כ- 400,000 ₪ (ראה פרוטוקול הדיון לאישור נספח להסכם הגירושין מיום 21.7.2015) אשר ברובם השתמש במהלך השנים למימון הוצאותיו ונוכח הכנסתו הפנויה הנמוכה.
מנגד- הנתבעת, אשר רכשה זכויות התובע בדירה, מגדילה את הונה ונוכח הקטנת חיובי המשכנתא, וכמו גם קיבלה מהוריה מימון ביניים.
אולם, נראה כי לעניין המזונות באה דווקא הנתבעת לטובת התובע ובהתייחס להכנסתו הנמוכה והסכימה אף לסכומים הנמוכים מהסכומים ההכרחיים המינימליים אשר היו קבועים בעת ההיא, דהיינו לא נראה כי בהסדר המזונות שוקללו רכיבים רכושיים נוספים.
תוך שיש לאזן בין סופיות הדיון לבין האינטרס שלא יוותר על כנו ו פסק-דין, שאכיפתו הפכה, עקב שינוי נסיבות, לבלתי צודקת לחלוטין.
בנסיבות המקרה שבפנינו דומה כי כלל הנתונים שבאו בפני בית המשפט מלמדים כי עסקינן בהורים המקיימים משמורת משותפת כבר מהפירוד, הכנסותיהם החודשיות מעבודה כמעט זהות.
אולם עת האחד – האב, נדרש לשלם לאם כ-2,900 ₪ מזונות, הוא גם משלם שכ"ד בסכום של כ-4,000 ₪ לחודש, כך שנותרים בידיו סכומים מועטים בלבד לכלכלתו וכלכלת ילדיו עת הם שוהים עימו ומשכך נאלץ הוא להשתמש בכספים אשר קיבל ממכר חלקו בדירה המשותפת.
מנגד, הנתבעת, רכשה זכויות התובע בדירת המגורים , קיבלה מהוריה סיוע כספי, כך שסכום המזונות שהיא מקבלת (2,900 ₪) בתוספת לשכרה (8,500 ₪) ובתוספת לקצבאות המל"ל , מאפשרים לה לשלם המשכנתא, (3,100 ₪), לצבור זכויות הוניות, והיא נותרת עם סכומים סבירים למחיה.
גם העובדה שהתובע עובר לחתימת ההסכם ציין במייל שהועבר למגשרת כי הוא נאלץ לחתום נוכח הוראות הדין אותה עת – פותחת פתח לבחינה מחודשת של החיוב ועם שינוי הדין ובהתייחס להתנהלותו תמת הלב של התובע בכל ההליך שבפני.
סיכום
סכום זה בא במקום הסכום הקבוע בסע' 19 א להסכם הגירושין.
ניתן היום, י"ז אלול תש"פ, 06 ספטמבר 2020, בהעדר הצדדים.
באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.
האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.