אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> פלילי >> תאונות עבודה: איך להתמודד עם הליך פלילי?

תאונות עבודה: איך להתמודד עם הליך פלילי?

מאת: מערכת פסקדין | תאריך פרסום : 23/02/2021 15:00:00 | גרסת הדפסה

עו"ד פלילי, תאונות עבודה: איך להתמודד עם הליך פלילי?אילוסטרציה: Josue Isai Ramos Figueroa, Unsplash

במקרה של מוות או פציעה קשה של עובד, המעסיק עלול למצוא עצמו מול חקירה, מעצר וכתב אישום. עו״ד אמיר מורשתי מסביר איך לצמצם את החשיפה לאחריות פלילית

לפי נתונים של ארגון ״קו לעובד״, בשנת 2020 נהרגו 66 עובדים בתאונות עבודה, כמחציתם בענף הבנייה. מאות עובדים אחרים נפצעו.

הנתונים הקשים הובילו בשנים האחרונות להגברת הפיקוח על מעסיקים ולהרחבת האחריות. ההליך הפלילי כבר אינו מכוון רק נגד הקבלן או מנהל העבודה בשטח, כפי שהיה נהוג בעבר, והיום גם נושאי משרה בכירים בחברה עלולים למצוא את עצמם בחקירה ובמעצר במקרה של תאונה קטלנית.

הפסיקה והחוק קובעים כי על דרג הניהול הבכיר בחברה מוטל לפעול אקטיבית למניעת מפגעים, לספק אמצעי מיגון ולפקח שההנחיות מתבצעות בשטח. במקביל, הוקמה יחידת חקירה ייעודית ארצית במסגרת להב 433 המכונה "פלס" (פועלים ללא סיכון) שפועלת בתחום תאונת העבודה.

איך להתנהל מול חקירה פלילית ולצמצם את החשיפה לאחריות פלילית?

עו״ד אמיר מורשתי, בעל משרד העוסק במשפט פלילי ודיני בטיחות בעבודה, השיב לשאלות הגושים  >>>

משה שאל: לאחרונה התקיימה ביקורת פתע של פקחי משרד העבודה באתר שלנו ונמצאו מספר ליקויים בהדרכות עובדים וגם מספר עובדים לא השתמשו בציוד מגן שסיפקתי להם. מאז תחילת העבודות לא קרתה שום תאונה באתר ואין פגיעה בגוף או בנפש. האם אני כמנהל עבודה חשוף להליך פלילי?

כדאי להבין שגם אם לא קרתה תאונה ואיש לא נפגע, גם על הפרות של תקנות בהתאם לפקודת הבטיחות בעבודה ובהתאם לחוק ארגון הפיקוח על העבודה, גם בנושאים של הדרכת עובדים או אי שימוש בציוד מגן, ישנו הליך פלילי ייעודי בגלל החומרה שהמערכת רואה בכל הנושא הזה של הבטיחות.

ההליך הזה מתנהלת בבית הדין האזורי לעבודה. זה הליך שבעצם מסתיים בקנסות גבוהים ובהתחייבויות. אבל שימו לב שזה לא נגמר רק בזה. לעצם ההרשעה והתיוג של הרישום הפלילי יכולות להיות השלכות מרחיקות לכת על המשך העבודה שלך כמנהל עבודה.

אלי שאל: אני מנהל עבודה באתר בניה. קראתי שבמקרה של תאונות קטלניות רפורמה חדשה מאפשרת להגיש כתבי אישום בגין המתה בקלות דעת. מה המשמעות המעשית של זה?

כחלק מהרפורמה בחוק העונשין מיולי 2019 נעשה שינוי של עבירות ההמתה. למעשה עבירת ההריגה בוטלה. היום יש המתה בקלות דעת – זו עבירה של 12 שנות מאסר, וחשוב להבין שגם לפני זה אפשר היה להעמיד לדין והעמידו לדין בעבר בגין עבירה של הריגה (שהעונש עליה היה עד 20 שנות מאסר).

יכול להיות מבחינה פרקטית ואני ער לזה שיותר ויותר כתבי אישום מוגשים. בסופו של דבר הרעיון הוא שאם היה לך חשד – למשל אם היה לך עוזר עבודה שהתריע בפניך שיש עובד בגובה שלא עבר הדרכה ואתה מחליט שלא לעשות שום דבר ואותו עובד נפל ומת – היום תיק כזה הולך לבית משפט מחוזי באשמת המתה בקלות דעת, כי אתה בעצם עצמת עיניים או היית קל דעת ואפשרת לאותו עובד בלי אישור לעבוד בגובה.

ענאן שאל: אני קבלן שיפוצים שמבצע עבודות בדירה פרטית. למקום הגיע קבלן משנה לביצוע החשמל. הוא העסיק פועל שלצערי נפל מסולם ונפצע די קשה. על מי מוטלת האחריות?

שימו לב קודם כל שיש גם הליך אזרחי וגם הליך פלילי. היום אנחנו מדברים על ההיבט הפלילי – ולא בטוח אגב שכל תאונה תוביל בהרכח לכתב אישום גם אם תהיה חקירה פלילית.

עכשיו, אמרת שהוא קבלן משנה. אם קבלן המשנה כפוף אליך, זה אומר שיש לך גם אחריות על העובד למרות שהוא כפוף לקבלן שאתה שכרת את שירותיו. אתה לא פטור מאחריות במקרה כזה.

לכן חשוב באמת להבין האם הוא קבלן משנה שכפוף אליך או לבעל הדירה.

לוי שאל: אני מנהל מפעל משפחתי קטן. במקרה של תאונה חס וחלילה, לא עדיף לי פשוט לשמור על זכות השתיקה בחקירה המשטרתית?

זו שאלה מאוד מאוד חשובה, ואני חושב שהשאלה שלך היא אחת השאלות שמבדילות בין התחום הפלילי הרגיל לבין התחום המיוחד של פלילי ובטיחות. כי אנחנו יודעים שבהליך פלילי וגם פה יש לך זכות שתיקה בחקירה.

הבעיה היא שבתחום הזה של הבטיחות, יש לנו גם את הוראות פקודת הבטיחות בעבודה. יש שם סעיף שנקרא סעיף 222 שבעצם אומר שלכל מנהל יש אחריות גם על המעשים שנעשים על ידי העובדים שלו, והוא צריך להוכיח (לפחות ברמה האזרחית של 51%), שהעבירה בוצעה ללא ידיעתו וגם ללא עצימת עיניים ושהוא נקט באמצעים סבירים כדי למנוע את אותה עבירה.

אם אתה בוחר לשתוק בחקירה שלך, אתה בעצם לא יכול להרים את הנטל ולהוכיח שנקטת באמצעים סבירים למנוע את אותה עבירה ושהעבירה בוצעה ללא ידיעתך. התוצאה היא שבפועל – וקשה לי מאוד להגיד את זה כי זה כואב לי – אין באמת זכות שתיקה בתיקים הללו.

אם תשמור על זכות שתיקה – יוגש נגדך בהמשך כתב אישום כי יגידו שאתה לא עמדת בנטל שמוטל עליך לפי פקודת הבטיחות.

אלון שאל: לפני שבועיים נפצע עובד בנגריה שלי בזמן חיתוך פלטות עץ ונפתחה חקירה במשטרה. האם אפשר להימנע מכתב אישום?

קודם כל כן, ניתן להימנע מכתב אישום. צריך להבין קודם בדיוק מה קרה שם, אילו הדרכות את העברת לאותו עובד, אילו אמצעי מיגון אתם נוקטים כדי להימנע מתאונות כאלה, מה הוותק שלו.

יש הרבה מאוד שאלות שצריך לשבת איתך ולהבין. מה שבטוח הוא לא ללכת לחקירה משטרתית כזו מבלי להיוועץ עם עורך דין פלילי שבאמת מתמחה בתחום הבטיחות. גם צריך להבין שלא בכל תאונה – גם אם אפשר לראות בה איזושהי רשלנות – בהכרח יוגש כתב אישום, כי יש פה שיקול דעת לפרקליטות בהתאם לכל אווירת הבטיחות שנהוגה במקום העבודה שלך ולאינטרס הציבורי שבהעמדתך לדין פלילי.

אבי שאל: אני ואשתי בונים בית ומאוד לא רוצים להסתבך חלילה במקרה של תאונה קשה באתר. איך מומלץ להתנהל?

אני מאוד שמח על השאלה הזו. כי כשאתם בונים בית וזאת באמת תקופה מרגשת מאוד בחיים, צריך להבין שעל פי תקנות הבטיחות בעבודות בניה, אתם עלולים למצוא את עצמכם עם אחריות פלילית אם לא תתנהלו נכון.

לא אוכל למנות כאן את כל הכללים, אבל ראשית חשוב לעבוד עם קבלן עם רישיון וסיווג מתאים לביצוע העבודות. שנית, לדאוג ולראות בעיניים שלכם שהקבלן מודיע לפיקוח במשרד העבודה שהוא מבצע הבנייה. הקבלן צריך גם למנות מנהל עבודה שיהיה בשטח כל הזמן, וגם מנהל העבודה צריך להיות חתום על אותו טופס – ותבקשו לראות אותו בעיניים שלכם. זה מאוד מאוד חשוב כי אם הטופס הזה לא נשלח, אתם עלולים להיות בצרות.

אתם צריכים גם לעשות חוזה מסודר מול אותו קבלן אצל עו"ד בתחום שידע להגדיר נכון מה התפקידים של אותו קבלן.

למשל, אחד הטיפים שאני יכול לתת לכם זה לא להתקשר בעצמכם עם קבלנים שונים, וגם אם החלטתם שכן – להגדיר קבלן ראשי אחד שהוא מבצע הבניה, ולהגדיר שאתם רק היזם ולא מבצעי הבניה. אחרת, אם תקרה תאונה אתם תחשבו כמבצעי הבניה וכתב האישום ייפול עליכם.

שחר שאל: כקבלן צעיר בתחום הבנייה, רציתי לשאול מה ההמלצות שלך לפעולות הראשוניות שכדאי לבצע לאחר תאונה, כמובן לאחר טיפול בנפגע?

זו שאלה חשובה אבל מכיוון שעדיין לא קרתה התאונה, ההמלצה הראשונה שאני יכול לתת לך היא לבחון אילו פעולות אתה יכול לעשות כדי למנוע את התאונה. אני מרצה בהרבה מפעלים ובפני קבלנים שונים בדיוק על השאלה הזאת.

יש המון דברים שאתה כמנהל צריך לבצע ואם לא תעשה אותם אתה תהיה בצרות.

כמובן, אם חס וחלילה קרתה תאונה, אז אני חושב שהדבר הבסיסי והחשוב ביותר הוא היוועצות עם עו"ד. זו אחת הזכויות הכי חשובות. התיקים האלה הם תיקים מאוד מורכבים ולצערי הרבה בגלל שיש פה לא מעט מעורבים ואנשים שנחקרים – אל תבנה על זה שכולם יספרו דווקא את האמת. בהרבה מקרים כל אחד מנסה לגלגל אל השני את  האחריות ואם אתה לא תעבור הכנה רצינית ואני לא אוכל אחר כך להציג בחקירות ומול הפרקליטות מסמכים שמעידים על איך אתה נהגת כדי למנוע את התאונה, אז המצב יכול להיות מאוד מסובך.

אז ראשית לא לחכות שתקרה תאונה ולהתייעץ עם עורך דין כיצד אתה אמור לנהוג כדי למנוע את התאונה.

ואם חס וחלילה קורית תאונה, אז בד בבד עם טיפול בפצוע וקריאה למד"א צריך להתייעץ עם עו"ד פלילי שמתמחה בתחום הבטיחות.

עו״ד אמיר מורשתי עוסק במשפט פלילי, בטיחות בעבודה, גרימת מוות ברשלנות וחבלה ברשלנות.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

 

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום פלילי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום פלילי

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ